Skidanje bas linija

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

jablаn

Skidanje bas linija

Post by jablаn » 17 Sep 2009, 20:37

Početnik sam na basu, imam pitanje. Za razliku od npr. gitare, bas linije zbog niske frekvencije pri slušanju nije jednostavno razaznati (barem meni). Imate li neki savet kako da se bas u pesmi bolje razazna, setovanje ekvilajzera ili šta već?

sinisake
The original one

Re: Skidanje bas linija

Post by sinisake » 17 Sep 2009, 20:38

Pojacaj basove.

supersonic

Post by supersonic » 17 Sep 2009, 22:29

Ili kombinuj original pjesmu sa live nastupima - pa slušaj i gledaj i sve to SABERI sa GUITAR PRO programom i evo rešenjaaaaaaaaaaaaaa :)

moma 61

Post by moma 61 » 17 Sep 2009, 22:41

Skini basove (malo), pojacaj sredje frekvencije, bassovi ce te samo zbuniti, bice ti mnooogo lakse. :ziveli:

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 17 Sep 2009, 22:43

Poslušaj Supersonic-a. :)

Najbolje je da odeš na YouTube i gledaš snimke sa koncerata, ali je neobično korisno i u pretraživač YT-a ukucati recimo "ime-pjesme bass cover". Među rezultatima nađi najbolje ocijenjene snimke i pogledaj kako je tip koji je snimio video to odsvirao. U pozadini obično čuješ pjesmu ili barem backing track, bas je u prvom planu i dovoljno je glasan, plus vidiš to što treba da odsviraš.

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 17 Sep 2009, 22:59

frkadela wrote:Poslušaj Supersonic-a. :)

Najbolje je da odeš na YouTube i gledaš snimke sa koncerata, ali je neobično korisno i u pretraživač YT-a ukucati recimo "ime-pjesme bass cover". Među rezultatima nađi najbolje ocijenjene snimke i pogledaj kako je tip koji je snimio video to odsvirao. U pozadini obično čuješ pjesmu ili barem backing track, bas je u prvom planu i dovoljno je glasan, plus vidiš to što treba da odsviraš.
:1: :1:

kad se sjetim ovoga...hahah :D

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 18 Sep 2009, 11:06

sinisake wrote:Pojacaj basove.
Ni slučajno.

Šta misliš kako su ljudi skidali pjesme prije Guitar Proa i YouTubea?!?

Zagrij stolicu i sviraj. Mani se marifetluka i raznoraznih prečica. Poslije će ti se to višestruko vratiti. Vjeruj mi.

jablаn

Post by jablаn » 18 Sep 2009, 18:01

Hvala svima na savetima... Razumljivo je da sve mora da se svira i opet svira... Pitao sam samo kako da lakše čujem bas kad slušam neku stvar. YouTube je dobra ideja, mada nema baš svega što mene interesuje (npr. narodnjaci).

BTW, kako tačno pomaže GuitarPro pri skidanju stvari, koliko vidim sa sajta, to je program za editovanje tablatura?

million dollar baby

Post by million dollar baby » 18 Sep 2009, 18:14

pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
valjda sam dobro objasnila? :)

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 18 Sep 2009, 19:54

million dollar baby wrote:pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
Ima samo jedan mali problem. 90% tablatura pišu balavi klinci te iste nemaju veze s mozgom!

nnkvocka

Post by nnkvocka » 18 Sep 2009, 21:41

Tiki the Boyler wrote:
million dollar baby wrote:pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
Ima samo jedan mali problem. 90% tablatura pišu balavi klinci te iste nemaju veze s mozgom!
pa ako vec znas kako stvari idu, zasto onda ti ne preuzmes odgovornost i ne ukazes im na njihove greske tako sto ces poceti da pises ispravne tablature i podeliti ih svima koji su do sada ziveli u lazi - save the world!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 18 Sep 2009, 22:44

I jos samo kad bi neko placao platu tvorcima kvalitetnih tabova...

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 19 Sep 2009, 00:11

Možda loše tabove pišu dobri muzičari jer im ne plaćamo da pišu dobre tabove? To dođe kao neka mala osveta... Imam ideju! Ajde da organizujemo neki fond kojim ćemo finansirati pravljenje kvalitetnih tabova! Tako ćemo istovremeno spriječiti dobre muzičare da dobovoljno pomažu početnicima. Jer, realno, početnici su nezahvalni.

Ja sam za to da se i savjeti na ovom forumu na plaćuju. Ko je za? :ziveli:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 19 Sep 2009, 09:44

nnkvocka wrote:
Tiki the Boyler wrote:
pa ako vec znas kako stvari idu, zasto onda ti ne preuzmes odgovornost i ne ukazes im na njihove greske tako sto ces poceti da pises ispravne tablature i podeliti ih svima koji su do sada ziveli u lazi - save the world!
Ako stavimo ironiju po strani... postaviću ti nekoliko krajnje ozbiljnih pitanja.
Zašto bi neko drugi za tebe skidao pjesmu? Kako misliš naučiti nešto ako samo čitaš tuđe zapise? Šta ćemo sa detaljima (poput offbeat sviranja, specifičnih tehnika i korištenog zvuka instrumenta) koji se baš i ne mogu adekvatno zapisati tablaturama? I na kraju... kako ćeš vježbati sluh i naučiti da slušaš muziku, kako bi bio u stanju da na slušanje prepoznaš harmonska kretanja u kompoziciji, što je recimo veoma bitno u nekim session varijantama i sl. ?!?

Godinama radim kao predavač i ako sam išta naučio, naučio sam da učenicima NIKAD ne treba servirati sve na gotovo!

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 19 Sep 2009, 10:33

^ Čika Tiki je sve objasnio.... :wink: :wink:

Post Reply