Skidanje bas linija
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Skidanje bas linija
Početnik sam na basu, imam pitanje. Za razliku od npr. gitare, bas linije zbog niske frekvencije pri slušanju nije jednostavno razaznati (barem meni). Imate li neki savet kako da se bas u pesmi bolje razazna, setovanje ekvilajzera ili šta već?
Re: Skidanje bas linija
Pojacaj basove.
- supersonic
Ili kombinuj original pjesmu sa live nastupima - pa slušaj i gledaj i sve to SABERI sa GUITAR PRO programom i evo rešenjaaaaaaaaaaaaaa 

Skini basove (malo), pojacaj sredje frekvencije, bassovi ce te samo zbuniti, bice ti mnooogo lakse. 

Poslušaj Supersonic-a. 
Najbolje je da odeš na YouTube i gledaš snimke sa koncerata, ali je neobično korisno i u pretraživač YT-a ukucati recimo "ime-pjesme bass cover". Među rezultatima nađi najbolje ocijenjene snimke i pogledaj kako je tip koji je snimio video to odsvirao. U pozadini obično čuješ pjesmu ili barem backing track, bas je u prvom planu i dovoljno je glasan, plus vidiš to što treba da odsviraš.

Najbolje je da odeš na YouTube i gledaš snimke sa koncerata, ali je neobično korisno i u pretraživač YT-a ukucati recimo "ime-pjesme bass cover". Među rezultatima nađi najbolje ocijenjene snimke i pogledaj kako je tip koji je snimio video to odsvirao. U pozadini obično čuješ pjesmu ili barem backing track, bas je u prvom planu i dovoljno je glasan, plus vidiš to što treba da odsviraš.
frkadela wrote:Poslušaj Supersonic-a.

kad se sjetim ovoga...hahah

- Tiki the Boyler
- Urednik
Ni slučajno.sinisake wrote:Pojacaj basove.
Šta misliš kako su ljudi skidali pjesme prije Guitar Proa i YouTubea?!?
Zagrij stolicu i sviraj. Mani se marifetluka i raznoraznih prečica. Poslije će ti se to višestruko vratiti. Vjeruj mi.
Hvala svima na savetima... Razumljivo je da sve mora da se svira i opet svira... Pitao sam samo kako da lakše čujem bas kad slušam neku stvar. YouTube je dobra ideja, mada nema baš svega što mene interesuje (npr. narodnjaci).
BTW, kako tačno pomaže GuitarPro pri skidanju stvari, koliko vidim sa sajta, to je program za editovanje tablatura?
BTW, kako tačno pomaže GuitarPro pri skidanju stvari, koliko vidim sa sajta, to je program za editovanje tablatura?
- million dollar baby
pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
valjda sam dobro objasnila?

- Tiki the Boyler
- Urednik
Ima samo jedan mali problem. 90% tablatura pišu balavi klinci te iste nemaju veze s mozgom!million dollar baby wrote:pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
pa ako vec znas kako stvari idu, zasto onda ti ne preuzmes odgovornost i ne ukazes im na njihove greske tako sto ces poceti da pises ispravne tablature i podeliti ih svima koji su do sada ziveli u lazi - save the world!Tiki the Boyler wrote:Ima samo jedan mali problem. 90% tablatura pišu balavi klinci te iste nemaju veze s mozgom!million dollar baby wrote:pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
- sirac-šunka
- vragolan
I jos samo kad bi neko placao platu tvorcima kvalitetnih tabova...
Možda loše tabove pišu dobri muzičari jer im ne plaćamo da pišu dobre tabove? To dođe kao neka mala osveta... Imam ideju! Ajde da organizujemo neki fond kojim ćemo finansirati pravljenje kvalitetnih tabova! Tako ćemo istovremeno spriječiti dobre muzičare da dobovoljno pomažu početnicima. Jer, realno, početnici su nezahvalni.
Ja sam za to da se i savjeti na ovom forumu na plaćuju. Ko je za?
Ja sam za to da se i savjeti na ovom forumu na plaćuju. Ko je za?

- Tiki the Boyler
- Urednik
Ako stavimo ironiju po strani... postaviću ti nekoliko krajnje ozbiljnih pitanja.nnkvocka wrote:pa ako vec znas kako stvari idu, zasto onda ti ne preuzmes odgovornost i ne ukazes im na njihove greske tako sto ces poceti da pises ispravne tablature i podeliti ih svima koji su do sada ziveli u lazi - save the world!Tiki the Boyler wrote:Ima samo jedan mali problem. 90% tablatura pišu balavi klinci te iste nemaju veze s mozgom!million dollar baby wrote:pa ... u njemu imas tablature ... i za razliku od obicnih tablatura na papiru, ovde imas tacno ritam i kad sta kako ide .... tako da je to mnogo lakse nego da sam provaljujes slusajuci pesmu ....
Zašto bi neko drugi za tebe skidao pjesmu? Kako misliš naučiti nešto ako samo čitaš tuđe zapise? Šta ćemo sa detaljima (poput offbeat sviranja, specifičnih tehnika i korištenog zvuka instrumenta) koji se baš i ne mogu adekvatno zapisati tablaturama? I na kraju... kako ćeš vježbati sluh i naučiti da slušaš muziku, kako bi bio u stanju da na slušanje prepoznaš harmonska kretanja u kompoziciji, što je recimo veoma bitno u nekim session varijantama i sl. ?!?
Godinama radim kao predavač i ako sam išta naučio, naučio sam da učenicima NIKAD ne treba servirati sve na gotovo!
^ Čika Tiki je sve objasnio....