Kako povezati klavijaturu i komp?

Moderator: Reverse

raspad sistema

Kako povezati klavijaturu i komp?

Post by raspad sistema » 26 Sep 2009, 23:42

Naravno pre svega, treba kabal, al koji?
Prvo, izlaz na klavijaturi je isti kao na kompu, tj dzek sa 2 ulaza kao za komp.E sad ja sam eksperimentisao za zicama da povezem ulaz za mikrofon i ulaz za klavijturu ali nisam uspeo...Dakle sta, koji kabal, PROGRAM?

Historik
MF veteran

Re: Kako povezati klavijaturu i komp?

Post by Historik » 27 Sep 2009, 00:11

Koju audio kartu imas na kompu? Ako imas nesto integrisano, nemoj povezivati preko mikrofon ulaza, nego preko line-in. To je onaj ulaz odmah pored (jedan je obicno plav, a drugi roze). Ne znam koju klavijaturu imas, ali one obicno imaju midi izlaz (to nije, jer nikako nije isti kao onaj na zvucnoj karti), i headphones/output izlaz (koji tebi i treba, a koristi se za vezivanje instrumenta sa pojacalom, mixetom, kompom). Dakle, jedan kraj (sa jednim dzekom) ide u klavijaturu, a drugi u line in ulaz na kompu. I moras u audio settings da podesis da ti je line in pojacan, tj. da iskljucis mute komandu, koja je obicno aktivirana za oba ulaza, kada nema niceg povezanog na njih. Ako to ne ide, slikaj i jedno i drugo i okaci slike, da ti kazemo sta treba, jer klavijatura je sirok pojam, a Boga mi i zvucnih karata ima raznih

raspad sistema

Post by raspad sistema » 27 Sep 2009, 00:15

Integrisana :(
Nista onda da kupujem kartu...Jer je bajato da snimam preko mikrofona na komp los zvuk...Dakle treba samo za prenos zvuka nesto sto odsviram na klavijaturi da se istovremeno cuje i na sluskama na kompu...
EDIT: nazalost, upitanju je stari Roland JV-30 koji savrseno radi xD
http://farm4.static.flickr.com/3087/312 ... 81.jpg?v=0

Historik
MF veteran

Post by Historik » 27 Sep 2009, 00:41

:mrgreen:

Mislio sam da slikas onaj deo klavijature gde se nalaze ulazi/izlazi. Ne moras nuzno da uzimas drugu zvucnu kartu, jer svaka (pa cak i integrisane, u tvom slucaju ac97 verovatno) ima i mikrofonski i line-ih ulaz (pored njih je obicno onaj zeleni, u koga se stekaju zvucnici/slusalice za komp). Prosto je, sigurno moze da se poveze, e sad, da li ces morati da nabavljas kabl ili vec imas takav to je drugo pitanje. Znaci pogledaj dobro kakav izlaz imas na Rolandu, a onda pogledaj u izlaze sa zvucne. Mora da ih bude 3, ili su jedan ispod drugog, ili su u jednom horizontalnom redu. Samo ustekaj u onaj ulaz koji nije ni mic ni speakers, i to je to

raspad sistema

Post by raspad sistema » 27 Sep 2009, 03:40

Da, upravu si, ima 3 ulaza, za zvucnik/slusalice, za mikrofon i jos jedan ulaz...Oduvek sam se pitao za sta sluzi...Ok.A sta cemo sa klavijaturom?Evo slika...
Image
iznad prvog ulaza pise "Thru", iznad drugog "midi out", a iznad treceg "In".
Sledeca slika prikazuje drugacije ulaze, preko jednog od njih mi je prikljucen dzek, a na dzeku izlaz za zvucnike:
Image
Iznad prvog ulaza pise "Pedal hold", iznad drugog, kao sto mozes da vidis, je ubacen dzek, a iznad njega pise "Phones".Iznad treceg i cetvrtog ulaza pise "Output", stim sto su 2 ulaza, jedan je r (valjda right, tako pise), a drugi "L(mono)".
:roll: pomucih se al nece biti uzalud, nadam se?!

Historik
MF veteran

Post by Historik » 27 Sep 2009, 09:19

Ok. Trebalo bi da stekas u phones izlaz, ili eventualno u onaj out na kome pise mono. Ove klavijature imaju opciju za stereo povezivanje, ali bi ti za to trebao drugaciji kabl. Za pocetak uradi ovo, i vidi kako funkcionise, a kad budes hteo stereo zvuk mozes da napravis ili kupis kabl sa jednim audio dzekom na jednom kraju (koji ide u komp), i dva na drugom (jedan za r drugi za l izlaz, i dobijas stereo zvuk).

raspad sistema

Post by raspad sistema » 27 Sep 2009, 13:53

Mislim da imam taj kabal...Ali to je kabal od povezivanja sa tvom dakle jedan je audio drugi izlaz video, i isto sam morao da ubacujem u taj izlaz na kompu.Ako ne bude radio, nista necu da se zezam sa primitivnim zicama da mi se stalno izvlaci, suska itd, nije problem dati do 300 kinti za kabal xD, valjda nije vise?!

raspad sistema

Post by raspad sistema » 27 Sep 2009, 14:11

Evo nasao sam te ulaze za tv tj ulaze u nesto sto sam zaboravio kako se zove, evo slika:
Image
Image
Image
Image
Image

E sad, izlazi za klavijaturu nisu isti kao za kompjuter (pricam o kablu), jer su drugog oblika...A ulaz za klavijaturu zahteva dzek koji cu mozda morati da trazim...Dakle dzek za klavijaturu kao kod phones ali sa drugacijim ulazima.Videcemo nesto...

Historik
MF veteran

Post by Historik » 27 Sep 2009, 14:17

Nemoj se zajebavati sa kablovima koje imas po kuci, imas kabl sa dva dzeka da kupis u svakoj muzickoj radnji, vecini pc prodavnica a imas i one likove sto prave kablove po zelji (npr. Kanibal u TC Kula, Blok 44). Cena bi trebalo da bude 300-600 din za gotov kabl u radnji, a kad pravis zavisi od duzine kabla.

raspad sistema

Post by raspad sistema » 27 Sep 2009, 14:22

Da, ali ako budem kupovao kabal, nikako nece moci da stane normalan izlaz u ulaz klavijature, dakle trebaju mi i 2 dzeka...Duzina od klavijature do racunara nije mnogo velika, pola metra...

Historik
MF veteran

Post by Historik » 27 Sep 2009, 14:48

Slikaj telefonom pozadinu klavijature, i odnesi u neku radnju koja se bavi izradom kablova. Oni ce ti reci koji dzek/dzekovi tu idu, i to ce i da ti naprave. Na drugom kraju kabla ti treba obican audio dzek za pc zvucnu kartu. Samo im tako reci, njima je to posao, imaces kabl kakav ti treba.

raspad sistema

Post by raspad sistema » 27 Sep 2009, 14:52

Ok, hvala ti.

draobyek

Post by draobyek » 28 Sep 2009, 18:47

Mnogo ste zakomplikovali jako jednostavnu temu~
Treba ti kabl:
- TRS 3.5mm - TRS 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature phones)
- TRS 3.5mm - TRS 3.5mm+adapter uvecivac na 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature phones)
- TRS 6.3mm+adapter umanjivac na 3.5mm - TRS 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature phones)
- TRS 6.3mm+adapter umanjivac na 3.5mm - TRS 3.5mm+adapter uvecivac na 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature phones)
- TRS 3.5mm - 2xTS 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature L/R)
- TRS 3.5mm - 2xTS 3.5mm+2xadapter uvecivac na 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature L/R)
- TRS 6.3mm+adapter umanjivac na 3.5mm - 2xTS 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature L/R)
- TRS 6.3mm+adapter umanjivac na 3.5mm - 2xTS 3.5mm+2xadapter uvecivac na 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature L/R)
- sve iste kombinacije i sa RCA konektorima
itd...
svaka kombinacija od navedenih moze da se kupi u svakoj radnji za televizore, hi-fi, muzicke opreme i sl...

raspad sistema

Post by raspad sistema » 29 Sep 2009, 18:56

Hm, cekaj, da izaberem jednu kombinaciju ili...Aj preporuci jednu...

draobyek

Post by draobyek » 29 Sep 2009, 21:46

Svakako da su ti bolje ove bez adaptera
- TRS 3.5mm - TRS 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature phones)
- TRS 3.5mm - 2xTS 6.3mm (kompjuter line-in - klavijature L/R)

Post Reply