Problem sa klavijaturom

Moderator: Reverse

Post Reply
MarcusS

Problem sa klavijaturom

Post by MarcusS » 30 May 2012, 23:00

Pozdrav svima.

Iako bubnjar, kupio sam klavijature u nameri da malo učim da sviram klavir - prosto ga volim, i to je to.

Međutim, kako to obično biva, prvi put kada sam ozbiljnije uzeo da se igram sa njima, pojavio se problem, vi ćete mi reći koliko je ozbiljan.

Prvo, odmah sam primetio da neke dirke škripuću malo (tj izbacuju neki takav zvuk, čudan), a danas sam primetio da dve dirke (jedna bela i jedna crna) krče kada se sviraju na max volume. Ne uvek, ali u velikom broju slučajeva, pogotovu kada se drže.

Koliko je to ozbiljno, da li može da se sanira nekako?

A prodavac mi se ne javlja tj nedostupan je ceo dan, ako ga se dokopam biće svašta.

U pitanju je casio CTK 6000.

Reverse
Urednik

Re: Problem sa klavijaturom

Post by Reverse » 30 May 2012, 23:42

Da li mislis na skripanje dirki koje se cuje i sa ugasenom klavijaturom, tj na mehaniku? Ako je to, verovatno je prasina.
A to krcanje iz zvucnika, moguce da je "produvao" zvucnik. Mada dzabe nagadjamo, to se vidi tek kad se otvori klavijatura.
I izbegavaj da pojacavas preko 80%, retko koji zvucnici pa cak i na daleko skupljim klavijaturama izdrze max volume. Najbolje je prikljuci na neko pojacalo/mini liniju.

MarcusS

Post by MarcusS » 30 May 2012, 23:54

Reverse wrote:Da li mislis na skripanje dirki koje se cuje i sa ugasenom klavijaturom, tj na mehaniku? Ako je to, verovatno je prasina.
A to krcanje iz zvucnika, moguce da je "produvao" zvucnik. Mada dzabe nagadjamo, to se vidi tek kad se otvori klavijatura.
I izbegavaj da pojacavas preko 80%, retko koji zvucnici pa cak i na daleko skupljim klavijaturama izdrze max volume. Najbolje je prikljuci na neko pojacalo/mini liniju.
Da, i kada je ugašena klavijatura.

Hvala. ;)

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 30 May 2012, 23:58

Verovatno je prasina, mada ne mogu da tvrdim. Otvori klavijaturu i ocisti dirke, trebalo bi da resi problem.
Ovo krcanje je verovatno ovo sto sam rekao, ili je taj pre tebe stalno svirao klavijaturu na max ili ti zvucnici uopste ne mogu da izbace max volume.

MarcusS

Post by MarcusS » 31 May 2012, 00:11

Reverse wrote:Verovatno je prasina, mada ne mogu da tvrdim. Otvori klavijaturu i ocisti dirke, trebalo bi da resi problem.
Ovo krcanje je verovatno ovo sto sam rekao, ili je taj pre tebe stalno svirao klavijaturu na max ili ti zvucnici uopste ne mogu da izbace max volume.
Koliko je bezbedno da otvaram klavijaturu ja kao neko ko to apsolutno niakda nije radio, itd, itd?

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 31 May 2012, 21:02

Sve zavisi na koji nacin je klavijatura sklopljena. Neke su lakse za rasklapanje a neke teze.
Mozes i sam ako si dovoljno pazljiv, ja sam svoje klavijature otvarao bez problema.
Mada mislim i da ciscenje dirki u nekom servisu nece da iskosta mnogo.

Post Reply