Lap-top i Roland E-96

Moderator: Reverse

smaka

Lap-top i Roland E-96

Post by smaka » 17 Sep 2008, 23:12

Povezao sam lap-top i roland e-96 usb-midi kablom.
Fajlove pustam u van Bascu i hocu da mi zvuce kao da ih pustam na klavijaturi.
Medjutim ne rade mi dobro fajlovi.
U konfiguraciji plejera sam deaktivirao `pocetak od prve note`
U nacinu resetovanja mi je stiklirano General MIDI
U naprednom mi nista nije stiklirano i SYSEX je na nuli
Na klavijaturi sam ukljucio GM/GS mode i namestio free panel

Reverse
Urednik

Re: Lap-top i Roland E-96

Post by Reverse » 18 Sep 2008, 02:40

Ja koliko znam Vanbasco ne salje midi iz kompa, ili se varam? Anyway, ako salje, trebalo bi da ti je povezan out iz kompa sa in na Rolandu, i to je to, trebalo bi da se fajl sa kompa, cuje na klavijaturi, sa zvucima iz klavijature... Ja sam ovo probao ali sa FL studiom!

smaka

Post by smaka » 18 Sep 2008, 09:39

Povezao sam ja Out iz lap-topa na In u klavijaturu,ali kad pustim fajl ne svira dobrim bojama nego se pojavljuju neke leve boje(klaviri,ptice itd.).Mora da ima neko podesavanje da li u vanBascu ili klavijaturi to je pitanje?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Sep 2008, 10:18

Koliko se JA razumem, teeesko ces ti to da uradis IZ van baska..

preimenuj taj faj iz .kar u .mid
otvori ga iz nekog sekvencera i kad ga otvoris... ahhh...

Deder mi kazi koliko se ti razumes u programe za obradu MIDI fajlova... da bih znao odakle i kako da ti objasnjavam...

smaka

Post by smaka » 18 Sep 2008, 11:50

Razumem se ja poprilicno u programe za obradu midija.Otvorim fajl u Cakewalku i postavim za izlazni uredjaj MIDI-USB isto se desava kao da ga pokrecem iz vanBasca.Znaci ja dobijem ton fajlova na klavijaturi ali nisu dobre boje(npr. negde gde je odsviran forspil violinom meni se pojavljuje klavir ili nesto drugo) jer ja znam svaki fajl kojom je bojom odsviran.Dovoljno dugo se bavim tim pa sam sve popamtio,jer sam pre pustao fajlove sa klavijature ali sad bih da iskkoristim lap-top zbog memorije i rekli su mi da preko tog MIDI-USB kabla mogu fajlovi da zvuce kao iz jklavijature da ih pustam,a vanBasco mi treba zbog reci.Pozdrav!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Sep 2008, 12:37

E onda preimenuj fajl iz .kar u .mid otvori ga u sonaru, a onda digni fajl ali u list editoru (valjda se tako zove onaj deo gde vidis CC poruke..)

E kad otvoris MIDI u tom list editoru, naci ces na pocetku traka brojke i ime instrumenta. Sve sto treba da uradis je da promenis te brojke u brojku instrumenta koji ti treba u GM standardu.
NPR
01 piano
02 br. piano
...
...
35 bass
38 finger bass..

i tako dalje..
Znaci moras da znas koja brojka vuce odredjeni instrument na klavijaturi.. i da ih prepravis. Po GM standardu..

smaka

Post by smaka » 18 Sep 2008, 16:19

Nisam te dobro razumeo.Mislis da svaki fajl otvorim u Cakewalku i da podesim po GM standardu.Kad otvorim fajl u Cakewalku on mi pokazuje te brojke o cemu ti govoris,ne znam nisi mi bas jasan.Pozdrav!

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 18 Sep 2008, 16:26

Mozda ti midi podesavanje na klavijaturi nije dobro, ali slabo se razumem u E96... :mrgreen:

Ja sam povezivao modul od DX11 sa mojom klavijaturom, i jedino je radilo sve kako treba ako bih na klavijaturi namestio da ga prepoznaje kao gitaru sa midijem :), progledaj malo u midi general setingu na klavijaturi... ne mogu mnogo da ti pomognem :(

smaka

Post by smaka » 18 Sep 2008, 18:14

Dobro druze,u svakom slucaju hvala.Pozdrav!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Sep 2008, 21:50

smaka wrote:Razumem se ja poprilicno u programe za obradu midija
Ova recenica mi je bila "znak" ....pa sam ti malo strbo objasnio i pokusao da pomognem, medjutim vidim da me nisi skont'o.. pokusacu sutra da ti objasnim sve.. tj dao vezan za ovo o cemu sam pricao... izvini... nije bilo losih namera!
smaka wrote:Mislis da svaki fajl otvorim u Cakewalku i da podesim po GM standardu
Da, mooraces! Jedino ako ti fajl radi ok onda taj fajl ne moras...

smaka wrote:Kad otvorim fajl u Cakewalku on mi pokazuje te brojke o cemu ti govoris,ne znam nisi mi bas jasan.Pozdrav!
Da te brojke treba da promenis da MIDI, tj. karaoke fajl vuce odredjenu boju NA klavijaturi..

Znaci NPR
u traci imas broj 12... i vuce ti neke frljoke.. a treba ti klavir...
E, ti treba taj broj 12 da zamenis brojem 01 ili 00 ili 02 jer po General MIDI standardu ta tri-cetri broja vuku klavir na GM klavijaturama..

ili imas broj 76 i vuce ti neki lead, a treba ti bass, dakle bass se nalazi na brijevima 32 do broja 38 i tako dalje...
Kad sve to izmenis sacuvas fajl kao .mid... a posle ga preimenujes u .kar i probas..

Ali, sve ove promene ne radis na kanalu (ili traci ili šini, zovi je kako hoces) nego u LIST EDITORU te trake...
Pogledaj po opcijama. MORAS da imas negde taj list editor... [ili kako se vec zove to u Sonaru (Deka CekoU i Knight of Doom-Ee pomagajte, ja koristim NuendoU)]

MADA!!! prvo probaj da pokusas da setujes klavijaturu po GM standardu... mozda i proradi bez ovih promena brojki...

smaka

Post by smaka » 19 Sep 2008, 02:27

Ok.Sutra cu da probam i ja mislim da bi trebalo na klavijaturi nesto podesiti.Pozdrav!

buca gitarista

Post by buca gitarista » 19 Sep 2008, 08:39

Cudi me da se to desava na Rolandu. Uglavnom svi midi fajlovi su pravljeni za njega (sudeci po SysEx porukama na pocetku skoro svaki je F0 41 (roland).

Uradi ovakav test. Pusti neki ritam na e96 i snimi nesto, bilo sta, direktno u klavijaturi, kao Midi fajl. To posle pusti iz kompjutera. Pa ako brljavi, videcemo sta cemo dalje

postoji li mogucnost da taj USB MIDI nije u redu? imao sam ranije dosta problema sa pravljenim MIDI adapterima za Sound Blaster, kao i sa razlicitim vrstama fabrickih, u vezi nekompaktibilnosti sa pojedinim klavijaturama, a narocito sa gitar sintevima i elektronskim bubnjevima.

ja bih to ovako testirao:

- odneo sint kod nekog ciji midi na kompjuteru odlicno radi i probao isto sa njegovog racunara
- probao tvoj kabl i laptop sa drugim GM sintom, kao i tvoj kabl na drugom racunaru

smaka

Post by smaka » 19 Sep 2008, 16:14

Bravo Buco sad cu da isprobam pa se javljam.Pozdrav!

smaka

Post by smaka » 21 Sep 2008, 11:54

Probao sam drugi lap-top,moj kabal i moja klavijatura i isto se desava.
Danas treba da probam sa drugim kablom i drugom klavijaturom pa se javljam.
Pozdrav!

smaka

Post by smaka » 01 Oct 2008, 22:15

E ovako izgleda proba:
moj lap-top,moj kabal,G-600----ne valja
moj lap-top,moj kabal,G-800----ne valja
drugi lap-top,moj kabal,E-96----ne valja
drugi lap-top,moj kabal,G-600----ne valja
drugi lap-top,moj kabal,G-800----ne valja
Znaci nista ne valja,jedino nisam probao sa drugim kablom u sta cisto sumnjam da je do kabla,
videcu da nadjem i drugi kabal da isprobam i neku noviju klavijaturu.Javljam se.Pozdrav!

Post Reply