trigeri i snimanje bubnja...help

Moderator: zolideathmetal

raskee_drummer

Re: trigeri i snimanje bubnja...help

Post by raskee_drummer » 06 Oct 2008, 16:28

zolideathmetal wrote:Ovako, sto se triggera tice, ja sam bio zadovoljan i sa DT-10 (ili 15?) od Yamahe. Mali trigger, koji se lepi na opnu. Cena : 20e
Module, uzmes Alesis DM-5, cena : 100 - 150 e
Ali mucices se sa triggima jako, i nece ti ispasti snimak kao svet. Ako ces vec tako raditi, onda nakucaj bubanj. Ili snimi sve jako gadno cisto da cujes sta sviras, i prekucas preko toga. i kuci snimite sve ostalo.

Nisam te razmeo, milish kada odsviram "to" neshto..onda samo da prelepim loop-ove preko toga...???

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 06 Oct 2008, 16:29

Orgasmatron wrote:vidish da se sve moze kad se hoce :D, pazi shto se inache tiche mikrofona (ako se odluchish na tu varijantu) gledaj samo SURE i SENNHEISER (valjda sam ga dobro napisao znam da se po nashki kaze ZENHAJZER :D) jes' da koshtaju ali opravdavaju cenu u poredjenju sa mnogim drugim mikrofonima. A ako vec hocesh trigere, mislim da mozesh samo da kupish i za bas bubanj (ili bas bubnjeve ako si srecan i imash kinte za takav set)!! Sve ostalo mozesh na mikrofon ali prvenstveno bas mora biti trigerovan, narochito ako svirash na velikim brzinama pa gubish malo na jachini udaraca

Ma nije bitno kako se pishe :lol:

Pa naravno..sve se mozhe kad se hoce 8)

Ae skontacu neshto..pa vam javljam :wink:

Drumkiller

Post by Drumkiller » 06 Oct 2008, 20:27

najbolje da otkucas bubnjeve u kjubejzu i ustedis pare i vreme i + se ne zajebavas.....xD

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 06 Oct 2008, 21:52

Drumkiller wrote:najbolje da otkucas bubnjeve u kjubejzu i ustedis pare i vreme i + se ne zajebavas.....xD

hahaha...pa mogu uraditi u reason-u..u fl-u..u cubase-u kao shto ti kazhesh....ali necu to =)
znam da je to najlakshe..ali ne radim hip-hop muziku pa da kucam bubanj u programu... :wink:

i da..mislim da je cubase program preko koga mozhesh samo snimljene stvari menjati, i naravno mozhesh snimati preko njega-ubacivati efekte...preko plug-in_ova ili tako neshto...

mislim bavim se hip-hop_om....i tada kucam u programu....ali poshto nije za te svrhe...neshto mi treba (ili trigeri ili mic-ovi) :)

Drumkiller

Post by Drumkiller » 06 Oct 2008, 22:48

ja mislim da u kju bejz mozes ubacivati semplove,ja ih imam milion, ali ne umem da i koristim, a ni kju bejz,a mozes usnimiti svoj bubanj i onda ga otkucati...xD snimis posebno sve komponente bubnja i ubacis ko semplove,tako nesto...xD pokusxavao sam ali nije imao ko da mi pokaze,a Sepsa nikad nema vremena...xD e, p.s npr.. ti mozes weoma realno otkucati bubnjeve,da se neprimeti razlika izmedju kucanog i pravog bubnja,poslusaj demether,to su kucani bubnjevi,Damjan to zaista fantasticno ume da odradi,inache sad svira klavijature sa dadom topicem...ali posxto ti oces bas sebe da snimish,dzabe sam ti sve ovo reko... :D :D :D pa koliko ja vidim trigeri su najbolje resenje jer su prilicno jeftini ,mislim u odnosu na mikrofone....

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 07 Oct 2008, 09:49

raskee_drummer wrote:Nisam te razmeo, milish kada odsviram "to" neshto..onda samo da prelepim loop-ove preko toga...???
Ovako sam mislio, ako sviras nesto komplikovano, ili komplikovanije. To je zeznuto nakucati, jer ne znas tacno sta sviras, dok ne sednes za bubanj. Zato, uzmes i snimis to kako god. Jedan mikrofon. MP3 player sa diktafonom. Stagod.
Uzmes taj snimak, uzmes BFD ili Drumkit From Hell ili stagod ti se svidi od semplova na internetu, i uradis sledece :
- ubacis snimak u cubase/fruity/audition/stagod, stavis midi traku ispod, i kucas polako bubanj. Odradis nakucan bubanj da bude sto blize odsviranom. Sto je realno moguce. I tako ustedis mnogo para i muke, jer to sto ti hoces, je prilicno komplikovano.

Druga opcija ti je da odes do nekog studia, i platis snimanje probe. Odes sam sa metronomom, ili bez i snimis bubanj. Trazis po trakama, sredis snimak. I onda ostali nasnime gitare/bass/vokale/frule/gajde stagod :D

Snimanje sa triggerima je isto kao kucanje bubnja samo sto kosta 300e sto ti se ne isplati nimalo. Mislim nije ista realizacija, ali je finalni produkt isti ako ne i gori.

Drumkiller

Post by Drumkiller » 07 Oct 2008, 12:20

ja koko sam skontao tigeri nisu bas skupi...pogledaj owaj sajt..mislim za max 100 evra mozes kupiti swe trigere za bass 2 toma floor tom dobosh....ja se ne razumem u triggere,tako da govorim samo po onome sto sam video tako da.... :D a ako uzmes triggere kako ces da ozvucis cinele??? jel postoje neki triggeri za cinele, ili kako to ide???? e ewo sajata http://www.thomann.de/gb/search_dir.htm ... ger&oa=pra mislim ima ga vec u ovom topicu al nema veze

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 07 Oct 2008, 19:53

Moze da se triggeruje stagod hoces..cak i oklagija, ali nije u tome poenta. Poenta je da nece nista dobiti sa kupovinom triggera.
Triggeri sluze za jednostavno ozvucavanje instrumenta gde zvuk nije toliko bitan, ili nije problem ako je monoton (recimo bass bubanj u metalu-sto se i najcesce triggeruje).
Cak i ako uzmes triggere, nije ti se resio nijedan problem oko snimanja. Cak si pogorsao sebi, jer si potrosio 200+ evra, i opet ti treba mixeta i sve da snimas. Isto kao da stavis mikrofon, samo sto ces se boriti sa losim semplovima.

Bottom line, zaboravi triggere, imas 2 opcije :
Snimak probe
Nakucavanje bubnja

Drumkiller

Post by Drumkiller » 07 Oct 2008, 20:24

kod nas u zr-u je snimanje sa ozvucenim bubnjevima i svime ostalim 10 ewra sat,mislim losh snimak ali za te pare preodlican....a imasx i snimanje probe,to je 600din,mislim toliko kosta proba, a on ti samo postavi neki jako dobar mikrofon i sa jednim snimi swe,to je loshe ali sxo je dzabe i bogu je drago.... :D :D

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 07 Oct 2008, 23:13

zolideathmetal wrote:Moze da se triggeruje stagod hoces..cak i oklagija, ali nije u tome poenta. Poenta je da nece nista dobiti sa kupovinom triggera.
Triggeri sluze za jednostavno ozvucavanje instrumenta gde zvuk nije toliko bitan, ili nije problem ako je monoton (recimo bass bubanj u metalu-sto se i najcesce triggeruje).
Cak i ako uzmes triggere, nije ti se resio nijedan problem oko snimanja. Cak si pogorsao sebi, jer si potrosio 200+ evra, i opet ti treba mixeta i sve da snimas. Isto kao da stavis mikrofon, samo sto ces se boriti sa losim semplovima.

Bottom line, zaboravi triggere, imas 2 opcije :
Snimak probe
Nakucavanje bubnja

mhm..znachi sample-ovi su zakon... :)
imam ih na hiljade...naci cu sebi neshto da valja...

i samo josh jedno pitanje =)
npr. ljudi koji snimaju ovako profesionalno-poznatiji bendovi bla bla i to...oni snimaju u studiju, sa trigerovanim bubnjem ili sa mic-ovima...??
i josh neshto... :oops: za live...shta je bolje...trigeri ili mic-ovi..po meni mic-ovi :P

ono za oklagiju je najjache :lol: :lol: :lol:

raskee_drummer

Post by raskee_drummer » 07 Oct 2008, 23:14

Drumkiller wrote:ja mislim da u kju bejz mozes ubacivati semplove,ja ih imam milion, ali ne umem da i koristim, a ni kju bejz,a mozes usnimiti svoj bubanj i onda ga otkucati...xD snimis posebno sve komponente bubnja i ubacis ko semplove,tako nesto...xD pokusxavao sam ali nije imao ko da mi pokaze,a Sepsa nikad nema vremena...xD e, p.s npr.. ti mozes weoma realno otkucati bubnjeve,da se neprimeti razlika izmedju kucanog i pravog bubnja,poslusaj demether,to su kucani bubnjevi,Damjan to zaista fantasticno ume da odradi,inache sad svira klavijature sa dadom topicem...ali posxto ti oces bas sebe da snimish,dzabe sam ti sve ovo reko... :D :D :D pa koliko ja vidim trigeri su najbolje resenje jer su prilicno jeftini ,mislim u odnosu na mikrofone....

nije toliko komplikovano kao shto mislish :wink:

Drumkiller

Post by Drumkiller » 07 Oct 2008, 23:56

mogutje...xD ja mislim da za lajv nemozes koristiti trigere,zvucace i suvise jadno,koliko sam skontao iz zolijeve price...mikrofoni rade posao, pogotovo ako su stagg....xD

Orgasmatron

Post by Orgasmatron » 14 Oct 2008, 02:28

a i ne mora da znachi da je snimanje trigerovanih bubnjeva zajebano. U studiu Paradox (Srdjan, "Ciki", Brankovic iz Alogia-e ga drzi) za 75 evra mozesh da trazhish da ti triggeruje i vicgla ako hocesh pa dok lupash neku kurvu u chelo patkom da snimash. Da su skupi jesu (barem za nashe standarde), ali opet, mnogi bubnjari (narochito metal bubnjari) koriste trigere da bi izvukli jednake tonove na bas bubnjevima (jer retko koji bubnjar ima istu jachinu beat-a levom i desnom nogom (svaka chast batici iz Fear Factory-a)) ili da malo "varaju" (koriste triger da bi ljudi mislili da sviraju brzo kao zmajevi) iliti da rade tapping na pedali i da beater jedva sklanjaju sa opne bubnja a da se slushaocu chini kao da slusha speed maniac-a, a onda crkne trigger u sred svirke i jbg, sranje (to nije preporuchljivo raditi, vezbajte motion ako hocete brzinu, tako ne zavisite 100 % od trigger-a a i ako crkne trigger u sred svirke opet ce se neshto koliko-toliko chuti)

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 15 Oct 2008, 08:52

Mnogi bubnjari koriste triggere live. U studiju skoro svi koriste mikrofone. Cak i da snime sa mikrofonima, kasnije softwareski moze da se triggeruje. To je vec do studija, i opreme i zelje bubnjara. Mikrofon je UVEK bolje od triggera, ali je nekad trigger jednostavniji (jer imate gotov sample, ne morate da se mucite sa ozvucavanjem), ali ovo vazi SKORO UVEK samo za bass bubanj.

Sto se tice live-a, ja recimo koristim triggere, na bass bubnju i na dobosu. Na bass bubnju prvenstveno zbog tonaca, koji nikad, ali NIKAD ne nameste zvuk koji nama treba za death metal, pa ja naspicim (izvucem visoke) vec na module-u, i isecem tonca iz price. Za dobos koristim jer imam jako brze blastove, a to jos ne mogu da odsviram a da se sve cuje.

Jos jednom, triggeri nisu varanje. Cak je teze svirati sa triggerima nego bez! Jer se svaka mala greska cuje, ako recimo udarim sa levom nogom jako slabo pre pravog udarca, to se sve cuje na triggerima, dok se na mikrofonu ne bi culo. Isto na dobosu. Svaka brlja se cuje. Ko je tacan na triggerima, na mikrofonima je super. Stim da sa triggerima mozes da ispravljas dinamiku. Da slab i jak udarac zvuci isto. Ovo moze da bude jako velik problem na dobosu zbog roll-ova i ghost note-ova. Isto na bass bubnju.

Orgasmatron

Post by Orgasmatron » 19 Oct 2008, 16:50

Ma nije trigger varanje, ali ima onih kvazi brzinchevica koji rade tapping na pedali a ti imash utisak da ovaj sheta kao lud, medjutim crkne trigger i shta se chuje posle??? :D

Post Reply