Koji vam stil/bendovi najvise leze/ne leze za svirku?

Moderator: zolideathmetal

Derrick
MF veteran

Koji vam stil/bendovi najvise leze/ne leze za svirku?

Post by Derrick » 27 Jul 2007, 11:33

Meni licno najvise lezi neki mix funk/progressive/punk/drum 'n' bass. Evo nekih bendova i izvodjaca: Lagwagon (ali najvise prva tri albuma), AFI (doduse, ja ga "malo" zakomplikujem ;) ), Eyesburn, Maceo Parker, Belvedere, RHCP, i jos dosta drugih...

Najmanje mi leze rok bubnjari koji sviraju, sto bi rekli, "straightforward" stilom - dakle, ravni ritmovi, bez komplikacija, sa "decjim" prelazima koji ne zahtevaju, recimo, alternaciju ruku ili akcentovanje/utisavanje nota... Primeri: Iron Maiden, Metallica, The Offspring, Children Of Bodom, bilo koji "klasicni" punk bend... Mislim, ja nemam nikakvih problema sa skidanjem pesama ovih bendova, ali me MRZI da sviram tako - "dosadno".
:) :wink:

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 27 Jul 2007, 14:12

Po svemu sudeci, ti si LUD! Jebes keve, a matori? :P

lezi mi death metal, trash metal, neki bluZ(moja tripovanja)... I to je to... zavisi od situacije, i ne mora da bude komplikovana pesma da bi mi bila zanimljiva, recimo Harvester Of Sorrow od Metallice mogu da sviram svaki dan, zato shto ima preterane rifove...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 27 Jul 2007, 14:41

Sta mi lezi ?
Najvise thrash ,mada dosta cesto u zadnje vreme drmnem neki blues ,death mi je previse dosadan (nervira me jebeni tremolo) ali ima stvari koje sviram (Death ) neki stari Rockic tipa akustara ,HC ponekad,klasika ali ne u onom skolskom sviranju (bass i tema) vec samo onako gitarski ,"neobrazovano",progressive i to bi bilo to :lol:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 27 Jul 2007, 14:44

Ne bih da vam kvarim zabavu ali mislim da se pitanje odnosilo na bubnjeve :) .

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 27 Jul 2007, 14:50

Da, i meni dosta zavisi od situacije - nekada stvarno volim da "pustim mozak na ispashu" i da sviram nesto od onoga sto sam naveo. Ja to zovem "savrseno predvidiva muzika" jer je sve u parnom taktu, bez brake-beat-ova ili skracivanja/produzavanja taktova, ritardando situacija... (ovo sve vazi za vecinu slucajeva). Brzina mi zaista nije nikakav problem (ako izuzmemo Derrick Roddy-ja i njemu slicne, ali takvih nema mnogo u rock muzici, koliko sam uspeo da primetim.

Stvari oko kojih moram da se potrudim da ne bih ispao/pogresio su Dream Theater (kada ga sviram, a to nije tako cesto), Lagwagon, Jazz izvodjaci...

Srdjan_wtf

Post by Srdjan_wtf » 27 Jul 2007, 15:28

offttopic: ja ne znam puno brutal bubnjara ali Derek Roddy, Flo Mounier, George Kolias su neki od tih brzih bolesnika... Verujem da ih ima josh mnogo...

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 27 Jul 2007, 15:44

I imaju gomilu neparnih ritmova.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 27 Jul 2007, 18:46

Srdjan_wtf wrote:offttopic: ja ne znam puno brutal bubnjara ali Derek Roddy, Flo Mounier, George Kolias su neki od tih brzih bolesnika... Verujem da ih ima josh mnogo...
Derrick Roddy-ja sam naveo kao primer univerzalnog bubnjara. Imam na hardu 2 njegove solo deonice na bubnjevima (video zapis) - jedan je cista brzina i kondicija, a drugi je fenomenalna koordinacija i tehnika (svirao je neki latin/fusion jazz).

Od domacih metal bubnjara, jedino sam cuo Damira iz Alogije i nekog lika kome je nadimak Jeki. Uzgred, taj isti Jeki je svojevremeno (bas davno, pre nekih 6 i vise godina) cinio uslugu svojim drugarima iz punk benda "Sto mu gromova" i svirao im je bubanj. Tada sam ga ja i cuo prvi put. Kasnije je svirao sa basistom mog HC/progressive/jazz/punk benda, odnosno gitaristom punk rock benda - "SpitLiver" - u kojem sam svirao 2 godine, pa su me sutnuli jer sam "preterivao"). Da ne bude zabune, Jeki NIJE svirao u SpitLiveru, vec je svirao sa mojim drugarom.

Anyway, domaci bubnjar koji je, prema mom misljenju, izuzetno kreativan i kvalitetan, je Alek - bubnjar Eyesburn-a.

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 27 Jul 2007, 20:12

Dobar je Alek samo mislim da prejako udara. Secam ga se jos iz Bloodbath dana.
Ne bih da budem nepristojan, ali nije Derrick Roddy nego Derek Roddy. :)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 27 Jul 2007, 23:56

Drobac wrote:Dobar je Alek samo mislim da prejako udara. Secam ga se jos iz Bloodbath dana.
Ne bih da budem nepristojan, ali nije Derrick Roddy nego Derek Roddy. :)
Da udara jako slazem se. Stvarno ponekada ume da upropasti pesmu kada zakuca rimshot kada ne treba...

Derek Roddy - greska uocena i ispravljena. :wink:

sinnerboy

Post by sinnerboy » 08 Dec 2007, 13:00

...hmmm...meni leže (kad ih slušam ) TOOL (vidi se i iz avatara) i uopće mi ne leže kad ih (pokušam) svirati...a pokušao sam...skinu se sve i nepravilne mjere i prijelazi onoga luđaka ali kad treba naći odgovarajuću dinamiku i sve to uklopiti tako da to ne nešto zvuči...no way hose...

inače paše mi gotovo pa sve...od funka do grinda...što se i osjeti u svirci...npr. bivši bend su kod prve (i jedine svirke) najavili kao "progressive-ambiental-nu-death-metal" :lol: štogod im to značilo...

Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 10 Dec 2007, 12:05

iskren da budem, najvise mi leze rock, funk i pomalo blues... najvise funk, nekako me ponese dobar groov, i jos ako je basista dobra sa kojim sviram...aaaaahhh kako je to samo dobro... a funk ostavlja dosta (cini mi se najvise posle jazz-a, a tu negde kao blues) prostora za svirku... mozes da sviras 4/4 tu-pa-tu-pa, a mozes i da se razmases ako istripujes strasno :)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 10 Dec 2007, 16:37

Bubnjar TOOL-a je vanserijski kreativan, ali nije komplikovan za svirku (barem ne meni :D :wink: ) Izvinjavam se ako zvucim kao neki nabedjeni/"naduvani" kreten koji se hvali unaokolo, ali tako stvarno stoje stvari. Misljenja sam da vrhunski jazz bubnjar moze da odsvira prakticno bilo sta iz repertoara vrhunskog rock bubnjara, ali obratno - jako tesko. S druge strane, da bi bio vrhunski rock bubnjar moras da uneses i dosta jazz-a u svoju svirku, pa tako da mozda je i moje prethodno tvrdjenje pogresno... :wink:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 10 Dec 2007, 20:36

mrzim te istripovane likove koji su u fazonu da jazz bubnjar moze da svira sve sto i rork, ali ne obrnuto. Jeste jazz kvalitetan u svakom pogledu, ali ne lupaj gluposti , i ne tripuj se...

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 10 Dec 2007, 20:57

tyler durden wrote:mrzim te istripovane likove koji su u fazonu da jazz bubnjar moze da svira sve sto i rork, ali ne obrnuto. Jeste jazz kvalitetan u svakom pogledu, ali ne lupaj gluposti , i ne tripuj se...
1) Ja "ne lupam gluposti" i "ne tripujem se";

2) U vezi sa prvim, zamolio bih te da me ne vredjas;

3) Prilicno dobro znam sta govorim, a ti ako imas neki argument (ali pravi argument, a ne ono "ne tripuj se"), daj da cujemo.

Post Reply