Frula

Post Reply
acapapec

Re: Frula

Post by acapapec » 27 Sep 2010, 14:34

emcanke wrote:Duzinom se odredjuje u kom je duru. Koliko je tvoja frula dugacka?
Bas si me sad zbunio .....a kako onda ima na primer d-dur duge i d-dur kratke?Ili sam ja to umislio :O.o: ....
Ova moja je 30 cm....Kad bi mogao negde da probam frulu u drugom tonalitetu.....cini mi se da se ne bih snasao sa
nijednom sem c-dur....
Pozdrav odo da vezbam :D

Hermes

Post by Hermes » 27 Sep 2010, 16:23

acapapec wrote:
emcanke wrote:Duzinom se odredjuje u kom je duru. Koliko je tvoja frula dugacka?
Bas si me sad zbunio .....a kako onda ima na primer d-dur duge i d-dur kratke?Ili sam ja to umislio :O.o: ....
Ova moja je 30 cm....Kad bi mogao negde da probam frulu u drugom tonalitetu.....cini mi se da se ne bih snasao sa
nijednom sem c-dur....
Pozdrav odo da vezbam :D
Sto su frule duze one imaju tonove nize. Npr. moja D-dur od 25cm (nisam bas siguran da ima toliko) je za oktavu visa od D-dur frulu koja ima oko 55cm :D Neka izmedju, npr moja druga frula od 45cm je u F-duru. A za oktavu nizu imam F-dur frulu koja ima oko 22cm. Nisam merio iskreno da kazem.

acapapec

Post by acapapec » 27 Sep 2010, 16:59

Hermes daj postavi neki snimak da cujemo kako zvuce....
:bow: zamolio bih te ljubazno :bow:

Hermes

Post by Hermes » 27 Sep 2010, 18:52

http://www.youtube.com/watch?v=WwEODErXgNw

Ovo je kraca F - dur. Ja nisam neki ozbiljan svirac, sviram skoro dve godine. Poceo sam u 21god. da sviram :( Mada, gotovost za ucenje je najbolja po polasku u skolu. Kada se dete menja, u kriticnim periodima.

acapapec

Post by acapapec » 27 Sep 2010, 21:02

Ma odlicno drugare :bravo:
Pozdrav iz Grdelice :cao:

acapapec

Post by acapapec » 21 Oct 2010, 00:07

Moze li neko podrobnije da objasni kako se deli melodija jezikom....
Znam da je vec bilo reci o tome ,,staccato,, ali nije mi bas jasno...
Brze melodije nemogu deliti samo sa T T T ...jer je priznacete veoma tesko ..cak sta vise nemoguce....
Sa T K T to ide ekstra ali se ono K cuje pa melodija zvuci ,,tu ku tu,, ::ranting:: bar kod mene...
Zanima me dali se ovo T K T koristi pri sviranju frule i kako da dovedem da se cuje savrseno????
Jedan covek mi nudi CD na kome je prikazano sve o sviranju frule i tehnikama ali mi trazi 50 e sto je priznacete mnogo...
Inace i on sam svira frulu i ide na takmicenja ali nece da mi otkrije tajnu :(

emcanke

Post by emcanke » 21 Oct 2010, 00:14

Sebican covek.... to sto pitas tesko je objasniti... to je kombinacija jezika, daha i prstiju...vezbaj prste da sto brze zotvaras-otvaras kao liska kad treperi.

acapapec

Post by acapapec » 21 Oct 2010, 00:31

Ma vezbam ja prste i to mi nije problem ,ali sa ovim bas imam problem....
Neznam kako to rade frulasi na brzim melodijama i dali upotrebljavaju samo T T ili i TKT?
Evo kako napredujem,na snimku se tacno vidi da mi je tu problem...prsti bi i mogli brze ali jezik nedozvoljava :x
Za ovu melodiju sam koristio samo T T ....
Ako sad naucim pogresno tesko cu to kasnije ispraviti
http://www.youtube.com/watch?v=0O2ZpqzSlak

emcanke

Post by emcanke » 21 Oct 2010, 08:30

Pokusaj da pratis melodiju, kao da svirate u duetu, problem je preskaces u nekim delovima. Kad steknes rutinu...kao kod voznje automobila... praksaaaaaa... bice sve bolje i bolje, videces. Vezbaj neki sporiji ritam, otiso si odmah na brzu voznju.... pozzz.

xKatjax

Post by xKatjax » 08 Dec 2010, 16:41

Pozdrav svima!
Nasla sam jos jednu knjigu koja nam moze pomoci u ucenju :-)! Zove se Skola za frulu, a autor je prof Ljubomir Dimitrijevic. Mozete je naruciti telefonom i platiti pouzecem, imate informacije na sajtu www.nota.rs
Acapapec, mislim da u njoj ne mozes naci odgovore na tvoja pitanja.. Jesi li nabavio onaj cd, sto ti je nudio onaj covek? Mislis li da na njemu stvarno ima sve detaljno objasnjeno? Ako budes uzeo taj cd, volela bih i ja da ga imam, mogu ti i platiti nesto da mi posaljes..
Gice71, da li si dobio onu knjigu od majstora Pavla?? Ako jesi, da li ti je pomogla u ucenju? Sta sve ima u njoj?
Nadam se da cete uskoro dolaziti na forum...

acapapec

Post by acapapec » 11 Dec 2010, 19:15

xKatjax ,odustao sam od bilo kakvog diska ,posto sumnjam da na njemu ima tih stvari koje me zanimaju...
Ucim sam i polako,a ako naidjem na neki zanimljiv materijal iz koga moze nesto da se nauci ,javljam ti :cao:

emcanke

Post by emcanke » 11 Dec 2010, 19:45

xKatjax wrote:Pozdrav svima!
Nasla sam jos jednu knjigu koja nam moze pomoci u ucenju :-)! Zove se Skola za frulu, a autor je prof Ljubomir Dimitrijevic. Mozete je naruciti telefonom i platiti pouzecem, imate informacije na sajtu http://www.nota.rs
Acapapec, mislim da u njoj ne mozes naci odgovore na tvoja pitanja.. Jesi li nabavio onaj cd, sto ti je nudio onaj covek? Mislis li da na njemu stvarno ima sve detaljno objasnjeno? Ako budes uzeo taj cd, volela bih i ja da ga imam, mogu ti i platiti nesto da mi posaljes..
Gice71, da li si dobio onu knjigu od majstora Pavla?? Ako jesi, da li ti je pomogla u ucenju? Sta sve ima u njoj?
Nadam se da cete uskoro dolaziti na forum...

Šta ima u njoj (Škola za frule)? ...opiši...

Hermes

Post by Hermes » 11 Dec 2010, 20:15

Sta moze da ima u 35 strana?

emcanke

Post by emcanke » 11 Dec 2010, 20:47

Hermes wrote:Sta moze da ima u 35 strana?
Šta... malolije...!!! ...može tu puno da stane...

acapapec

Post by acapapec » 11 Dec 2010, 21:55

Evo mojih frula
Image

Post Reply