Usna Harmonika i Green Bullet 520DX???

Malesh

Usna Harmonika i Green Bullet 520DX???

Post by Malesh » 21 Jun 2008, 14:06

da li moze neko da napise nesto vise o ovoj kombinaciji?

konkretno zanimaju me sledece stvari:
kakvu TACNO razliku u zvuku dobijam?
zasto bas green bullet? kakve on prednosti ima u odnosu na recimo Sennheiser e835s (vokalni dinamicki) kojim sam do sada uspesno snimao usnu, ima prilicno ravnu freq karakteristiku?
sta mi je osim mikrofona potrebno? pominju se lampaska pojachala? koliko bih jeftino mogao da prodjem kad bih hteo da nabavim ovu opremu?
glupo mi je da svoj instrument platim 2000din a da opremu koja ce mi napraviti NEKU razliku u zvuku platim 2000EUR...
da li mislite da je slicne efekte moguce postici uz pomoc softvera i ovog mikrofona koji vec posedujem?
i vracamo se ponovo na pocetak, da li je razlika koja se dobije velika? sta tacno ovde jurim? kakav zvuk? ne znam ni da li mi je to potrebno...

puno hvala na pomoci unapred, nadam se da nisam bio previshe opshiran...

Rocket Roll

Re: Usna Harmonika i Green Bullet 520DX???

Post by Rocket Roll » 21 Jun 2008, 14:24

1) Držanje u ruci - savršeno legne u ruku kojom držiš harmoniku. To ti daje brzinu i kontrolu koje gubiš zbog uvrnutog položaja ruke koja se muči da drži valjkasto telo dinamičkog majka - ruka je okrenuta od usta u tom slučaju, ne može lepo da napravi "komoru" i zvuk je de facto lošiji zbog nedostatka te... kako da kažem... "akustike dlana".

Image

2) "Gorgeous distortion", kako to već zovu. Frekventan odziv je jedno, a boja tona i distorzija su nešto sasvim drugo!

3) "Volume" kontrola na dnu mikrofona, koja ti daje opciju da stišaš i "raščistiš" zvuk u pravom dinamičkom blues maniru. Ne znam za vokalni dinamički majk koji ima tu opciju. A podrazumeva se: ništa u bluzu bez "chiaroscura".

4) High-impedance, omnidirectional. Predviđen je da se poveže "kako Bog zapoveda" - tj. da se lepo uključi u lampaško gitarsko pojačalo - a omnidirectional funkcija je bitna zbog pomenute... hm... "akustike dlanova".

5) Žestoko "frizirani" EQ, veoma daleko od "flat" responsea. Frekvencijski pokriva samo područje od 100Hz do 5kHz. Pre reaguje kao gitarski zvučnik, nego kao mikrofon. S pravom - on treba da ide kroz gitarsko pojačalo... Zapravo je ovako "isfriziran" EQ tu zbog toga što je namenjen da bude vokalni mic na očajnim PA sistemima (domovi zdravlja, policijske radio stanice, vatrogasci, itd.), ali je to ispala "prava karta". All hail Shure!

Image

Još neki korisni detalji: http://www.greenbulletmics.com/
Detaljniji film o upotrebi Green Bulleta u neobičnim funkcijama (ozvučavanje gitarskog pojačala): http://www.gearwire.com/media/green-bullet-electric.wmv

Malesh

Post by Malesh » 21 Jun 2008, 15:28

josh jednom sjajan post od rocketrolla, da, vidish, moja dosadasnja tehnika je bila da je snimim shto chistije (flat) pa da onda drndam, a ovde imam odma' neke promene u zvuku...

hmm, za sad zvuci zanimljivo, kao da vredi probati,

jos par nejasnoca.
ide u gitarsko pojacalo, sto znaci da nema XLR, nema balansiranu vezu? prednosti, mane toga?
takodje, to otprilike znaci da MORAM imati pojachalo (?), ili bih mogao da ga povezem preko mikrofonskog predpojachala (M-audio fasttrack, ima ulaz a XLR i line)

ono sto me najvise zanima, je za koje bih pare mogao da nabavim pojachalce, jer ako je to preko 200EUR, odma' mogu da zaboravim na celu kombinaciju.

znaci, koliko bi to sve koshtalo, i da li ima neke svrhe da nabavljam greenbullet bez pojachala?

hvala.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jun 2008, 16:54

Nema na čemu.
Malesh wrote:ide u gitarsko pojacalo, sto znaci da nema XLR, nema balansiranu vezu? prednosti, mane toga?
Bilo bi više šuma, ali ima šildovan kabl koji se ponaša odlično (kao i svaki dobro šildovani i graundovani kabl, je li).
Malesh wrote:ili bih mogao da ga povezem preko mikrofonskog predpojachala (M-audio fasttrack, ima ulaz a XLR i line)
Mogao bi. Pogledaj ovaj filmić čiji sam link stavio u svojem gornjem postu, tu ćeš videti "tradicionalno" povezivanje Bulleta na (u tom primeru) Avalon mic-pre.
Malesh wrote:...za koje bih pare mogao da nabavim pojachalce, jer ako je to preko 200EUR, odma' mogu da zaboravim na celu kombinaciju.
Uzmi VOX Pathfinder 15R. Dajem ti časnu reč da će odlično zvučati sa Green Bulletom (i inače zvuči strava fantastično), pošto ne bi bio prvi harper koji tako svira. Ako ti se posle toga bude nabavljalo i "pravo" pojačalo, skupljaćeš pare s vremenom.
Malesh wrote:...da li ima neke svrhe da nabavljam greenbullet bez pojachala?
Po meni, ima. Green Bullet treba imati, makar ga uključivao u razglas. To je prosto jako bitna komponenta "tog" zvuka, a ti juriš "taj", pravi zvuk. Matematika je jasna.

Malesh

Post by Malesh » 22 Jun 2008, 11:59

Matematika je jasna. :)
Odlichno!
Sad sam se bash naprzhio!
I, sad the question: ima li njega kod nas? kapiram da i ako nema, moze da se naruchi pa ce stici,
ali gledao sam neshto na ebayu, ima za oko 100$, jedan chak i za 75$, mozda narucim preko e-ducana, mada ne verujem da cu se cimati za to, mozda se nesto za**bem..

Pathfindera sam vec nasao kod nas. Super, samo josh da saznam cenu, ne pishe na sajtu... Koliko da ochekujem? na e-bayu od 60 do 80 dolara..

odlichno. 15R. R verzija zbog reverba, zvuci jako zanimljivo... ja sam nan ju nabacivao i onaj obichni najobichniji reverb u audacityju i zvuci super, ovo bi trebalo biti odlichno...

:D

Malesh

Post by Malesh » 22 Jun 2008, 12:03

Nasao sam 15R za 100EUR. Sjajno. 15watti za 100EUR i vox vintidzh luk :D:D:D

josh samo da nadjem zeleni metak, ali za sada mrka kapa...

ako imas neki predlog, plz na private poshalji...

Malesh

Post by Malesh » 22 Jun 2008, 12:08

http://i19.ebayimg.com/04/i/000/f7/1a/faee_2.JPG

tu je sa XLR-om.
sad mi nishta nije jasno :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Jun 2008, 13:22

Pa ima valjda više varijanti, on se proizvodi jako dugo.

Nađi ga kako znaš & umeš, ali ga nađi. Pitaj SkyMusic, oni bi trebali da drže ceo Shure program.

Malesh

Post by Malesh » 25 Jun 2008, 20:55

ejhej, ovako...

otishao sam do Sky-a i rekli su mi da mogu da ga zavrshe za nekih mesec dana, i da ce kostati 110EUR, super rekoh, ajde samo da pogledam da ga nema neka radnja mozda spremnog vec...
onda sam nashao green bullet u stringeru - 160EUR (!?) Nemam pojma otkud ovolika razlika u ceni. Mitros su mi nudili neku Hohnerovu imitaciju (izgleda potpuno isto, samo sto je plav), koja kosta 200EUR. Ne znam koja je razlika u odnosu na GB, ali cak i daje malo bolji, ne zanima me 100EUR je 100EUR... Za GB su mi u Mitrosu rekli da nikad nisu imali u ponudi i cak da ne znaju ni koja ce cena biti, ali da mogu da ostavim neku kaparu, pa da oni naruce, iako ne znaju koja ce cena bitit (!!?!?)...

i, tako, na kraju jos samo lyru da zovnem, ali izgleda da ce biti mesec dana pa Sky...

sto se tice Voxaa, isto u sky-u za sto evra i nekih dvadesetak dana,
ostali nisu ni chuli za njega.

dodushe nisam bio do marica ni do lyre, a ne znam vishe da li imam gde da idem uopste...
gde se maric nalazi?

eto, tako, sad samo chekam
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: 8)

Malesh

Post by Malesh » 26 Jun 2008, 00:42

nashao sam jedan zanimljivi link sto se tice razlike izmedju Hohner Blues Blastera i Shure Green Bulleta,,,
meni i dalje GB zvuchi bolje, takodje i par informacija o Vintage micovima... tuga kako su jeftini na e-bayu.
neka, bice jednom zemlja od Srbije, pa cemo mi to lepo naruchivati

poz

http://www.bluesbrotherscentral.com/for ... -1833.html

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Jun 2008, 00:49

Da znaš da sam tako nešto i očekivao... Hohner proizvodi usne harmonike, pa kontam da taj majk nije loš... mogu da se raspitam, ako hoćeš.

Međutim, sto evra je sto evra, a ne znam da li je taj Hohner zaista duplo bolji.

Malesh

Post by Malesh » 26 Jun 2008, 11:03

Upravo!,
ne morash, raspitao sam se ja nesto malo po netu,
hohnerov uopste nije hohnerov u pitanju je astatic, dobar je verovatno, ali nemam te pare trenutno, a GB SIGURNO nije losh :)
kad bih uzeo hohnera, ne bih imao para za pojachalo
ima na ovom linku koji sam ostavio, neki lik prica o razlikama (a neki drugi tvrdi da ih nema)
evo, prevescu, za buduce narastaje :D

"Dakle koji je bolji!? Nijedan! To je kao da poredis jabuke i pomorandze - zavisi samo sta vise volis. Posto posedujem (izmedju ostalog) vintage JT-30 (koji danas hohner proizvodi kao bluesblaster) i vintage Shure 520 (znaci nije DX nego onaj matori) resio sam da napisem listu za i protiv koja bi vam mogla pomoci da se odlucite:

1. Tezina. Shure je dosta tezi od Astatica (Hohnera).
2. Velicina. Astatica je manji; ovo je vazno ako imate manje ruke. Dobar deo klasicnog Chicago zvuka dolazi od "akustike ruku" za sta morate imati zatvorenu komoru.
3. Izdrzljivost. Ko sto rekoh kristali su lomljivi. Shurkom mozes da zakucavas eksere, a JT-30 nije preporucljivo nositi napolje!
4. Ton. Shure ima izrazen srednji opseg i takodje ima mnogo jaci izlaz. Ovo moze da napravi cuda sa feedbackom ako ne znate da ga ukrotite. Astatic je ravniji, ali nije tako "vreo".

Sto se tice Hohner Bluesblastera i Shure520DX to su moderne verzije ovih klasika. Izgledaju prilicno isto spolja, ali u oba se nalaze loshiji elementi koji proizvode tanji zvuk."

eto, tako, imam velike ruke, JAKO mi je vazno da mi se ne pokvari mikrofon od jednog jaceg udarca, a 100EUR je 100EUR, tako da definitivno uzimam GB, a jednog dana mozda nabavim neki vintage astatic, cisto da vidim kako izgleda to...
Negde sam kao procitao da ako vec sviras hohnera (a ja imam Marine Band C i Blues Harp A) da onda treba da uzmes i njihvo mic, jer je dizajniran da sa njima u kombinaciji daje najbolji zvuk. ali. licno, mislim da je to bullshit propaganda :)

tako, sad samo da sacekamo,
ako ti nije problem, da li bi mi mogao reci svoje puno ime, cisto da znam ko mi je ovoliko pomogao, kad jednog dana izbacim album da te stavim u zahvalnicu :D

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 26 Jun 2008, 11:16

Moram jedan OFF Topic...

Bravo druze Malesh!!!
Nisi znao, pitao si, prodiskutovao... i sam se potrudio da sam sebi nadjes neke dodatne informacije...

Skolski primer jedne sadrzajne teme gde se i onaj ko pita malo angazuje da sam sebi pomogne...
Ne kazem da nije toga bilo i do sada.. ali ovde se vidi da si i ti a i mi pored tebe naucili neke stvari PLUS...

respect maan!!!

Malesh

Post by Malesh » 26 Jun 2008, 11:24

o,
pa hvala :)
sad sam se postideo :oops: :mrgreen:

da, pa jeste, ako izuzmemo onaj deo "gde se nalazi maric?" - google it, you moron...

da ne bude sad da smo otisli u OFF i pokvarili dobru temu ovim hvalisanjem :), zvao sam i Lyru i Marica, nisu u stanju da nabave GB, Maric isto ima Hohnera, i isto je skuplji dosta...

dakle, ko zeli kod nas da nabavi GB, ima dve opcije - Sky koji su lenji sa isporukama, sa dosta cekanja, ili Stringer kod kojih je 50EUR vishe ali ga imaju odma'....

pozdrav!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Jun 2008, 18:16

Priča naših života - sve te lepe stvari nećemo naći tako što ćemo otići u prodavnicu i kupiti ih na licu mesta.

Živeo ti meni i nasvirao se dugo i plodonosno, a kad dođe vreme za album, reći ću ti ime.

Do tada, just call me the Lone Ranger...

Image

Post Reply