solidna konfa za mjuz

Moderator: dejankuki

Boogie Woogie

solidna konfa za mjuz

Post by Boogie Woogie » 17 Nov 2010, 19:17

Došlo je vreme da se uzme neka ok konfiguracija koja bi se, pored osnovnih stvari (multimedija, internet) koristila malo više za snimanje muzike (akustične gitare)
U tom smislu, bilo bi dobeo ako neko zna da predloži konfiguraciju (kućište, ploča, procesor, grafika...). Novac nije neko ograničenje, ali recimo tu negde oko 60k samo za komp, bez monitora, tastature, zvučnika itd.

U zvučne kartice se razumem tek toliko da kapiram da je bolje da nisu integrisane, pa sad..ne znam da li u prodavnicama već postoje neke gotove "muzičke" konfiguracije, ali bih voleo da, prosto rečeno, ubodem gitaru u komp i da ne mislim.

Do sada sam se grčio sa nekim laptopom (koji je pri tom i crko) i ne mogu više.

U obzir dolaze i one usb audio/midi varijante (tipa Line 6, EMU i slično) mikrofoni i ostale stvarčice za neko pristojno snimanje, ukoliko smatrate da su one bolje od regularne zvučne kartice.. pa sad, be free and creative ;)

Txs unapred na savetima

Boogie Woogie

Re: solidna konfa za mjuz

Post by Boogie Woogie » 18 Nov 2010, 09:06

zaboravih da kažem, da nije "ruDaW" varujanta..

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Nov 2010, 11:23

nebojsak

Post by nebojsak » 18 Nov 2010, 11:28

U moje vreme, ljudi nisu tražili konfe za mjuzu, nego sedeli i svirali (i to muziku, a ne ova moderna sranja).

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 18 Nov 2010, 15:42

zato što je neko ruDAW već predlagao u nekoj temi i meni ne treba ta neka priča sa zvučno izolovanim kućištem isl..

Obična, normalna konfiguracija, ali optimizovana za snimanje gitare, glasa isl. (nisam siguran da me zanimaju softverski paketi za obradu zvuka toliko. Ok može tu i tamo neki da se instalira, ali mene iskreno mrzi da se petljam sa tim. Više volim da sviram, pa da to što bolje snimim)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 18 Nov 2010, 17:32

Kupi bilo koji racunar za 400-500 evra, sto vise memorije, dobar i brz hard disk, pouzdan procesor (mislim da je nekoc vazilo da su intel konjfiguracije bolje za muziku, ne znam da l' je AMD u medjuvremenu napredovao), zanemari graficku :mrgreen: , ulozi malo vise u neku finu muzicku karticu.

Recimo, ovu:
http://www.google.com/products/catalog? ... CCcQ8wIwAw#\

ako ih ima jos uvek.

softverski paketi za snimanje i miks (ako ces raditi vise(k)analno), kao i za obradu zvuka su obavezni, u svakom slucaju.

Sound Forge za editovanje, ne znam ima li nesto bolje, ali sumnjam da se pojavilo. Za miks imas vise resenja: Cubase, Reaper, i jos svasta nesto. :ziveli:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 18 Nov 2010, 20:05

ok, znači da se ne zamlaćujem sa onim dal je Gigabyte ili MSI ploča, da li je NVidia..nego tako?

ok, a ova zvučna kartica, nju samo ubodem u slot od matične ploče?
Samo nešto ne vidim da ima ulaz za džek od gitare..

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 18 Nov 2010, 20:10

a ovo?

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/433 ... tudio-UX1/

jel bolje ovo ili ta kartica..

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 20 Nov 2010, 23:47

kako li je ovo..?

Intel Core i5 760 2.8GHz,
Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX,
Gigabyte ATI Radeon HD 5670 1GB GV-R567ZL-1GI,
Western Digital 1TB WD10EARS 64MB Caviar Green,
i neki Chiftec, ovo ono..m?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 21 Nov 2010, 02:33

to ti je i previse...pogotovo taj radeon...sem ako oces da se igras igrica.
mozes se snimiti i na kompujteru od 200tinjak eura na koji ces da dodas neki poseban interfejs ili karticu za snimanje.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Nov 2010, 10:01

Pazi, sta god da pazaris, namunjis komp, stavis megaRAM, hard disk u terabajtima.. uvek, ali uvek ces da najvise zavisis od toga kako se slazu sve komponetnte unutar kompa sa muzickom... i medjusobno. RuDAW ne reklamiram, ali je JEDINI kompjuter na nasem trzistu koji je sklapan sa preferencijama za muziku, tj. za rad sa muzickim programima. Pazljivo izabrane komponente, isprobavano stotine sati, i na kraju UVEK dostupna podrska i osoblje za otklanjanje problema i davanje saveta... ja da imam 500E ja bih sigurno uzeo nesto iz ponude...
Svi ostali (narocito navrat-nanos) sklopljene konfiguracije ne znaci da ce da rade u full-u sa muzikom...

Ok je ako ti juris komp i za grafiku i za internet i za video obradu.. i za igranje.. onda kupi nesto sto bi tebi odgovaralo za sve to.

Mislim, ne nagovaram te.. samo bih zeleo da naglasim da ipak nije tek samo kupiti komp... ima malo tu i dooobrog poznavanja...

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Nov 2010, 11:30

naravno bre deki, zato i pitam.
to slaganje komponenti me i zanima.

ruDAW su odlična ideja i pozdravljam to maksimalno, ali mi jedan IT frik reče kako su komponente "matore" :O.o:

Ne bih sad da ulazim u to šta to znači i da li to ima bilo kakve veze (ako već radi ok) ali kao što rekoh, ja bih taj komp koristio za sve za šta se i inače PC koristi (multimedija dakle), samo što bih eto, hteo da (kad već kupujem) imam i potpuno opuštenu varijantu da na njega prikačim neke audio zezalice koje bih vremenom da dobavljam za snimanje gitare.

A kolko videh ruDAW je varijanta za muzičku produkciju? Ja o tome ne znam ništa, iako sam (o užasa) jedno vreme išao na neki kurs za sound design u organizaciji neke centar grup prevarantske firme (i tamo sam samo naučio kako da koristim neki Cakewalk program) ali je to bilo pre 15 i više godina, tako da kapiram da bi mi sada za to trebao i novi kurs i novi mozak.. :)

Kapiram ja i da sve to može da radi i naveć spakovanoj konfiguraciji što se prodaje u supermarketu, ali znam i kako se te konfiguracije ponašaju kad prođe neko vreme, zato sam i mislio da uzmem nešto solidno, a da neko ko se razume u "creva" iz kućišta, kaže nešto upravo o tim "slaganjima" koje deki pomenu.

Kako ja to zamišljam. hteo bih da npr snimim gitaru, da zvuk mako ofarbam, očistim od škripe žica, šumova, da to sve lepo mogu da kačim na net itd. I ako poželim da recimo, namikerim neku miksetu na komp, ili neku ozbiljniju eksternu zvučnu, da komp ne počne da se preznojava, štuca i kašlje..

eto, raspisah se...ali voleo bih da čujem neka iskustva ako neko ima i sa tim ruDawom, prednosti,zamerke isl

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Nov 2010, 12:12

Uh, uh, uh...

pazi, produkcija nije nikakva nauka koju ne mozes da savladas. Neke osnove vec znas, ali nije ni kompjuter svemoguc. Naime, skripu zica i neke brljotine neces moci tek tako da skines, greske (u audio fajlu) ne ispravi niko... i tako dalje i tako dalje..

Cakewalk.. Nuendo, Pro tools.. Reaper...sve je to isto u sustini, samo malkice izmenjeni meniji i neke dzidza bidze unutra. Za najjednostavnije snimanje ti treba gitara, kabli muzicka kartica (maltene bilo koja, samo ne integrusa) i naravno Dzej.. (tj. komp). Ubodes gitaru i kabli u karticu, dignes Audacity, Cool Edit.. ili nesto cetvrto i snimis. Mikseta ti ne treba, sem ukoliko hoces mikrofon i gitaru i bass i jos ponesto ODJEDANPUT da snimis, ukoliko pak 'oces da snimas jedan po jedan instrument.. opet ti treba samo muzicka kartica, .. doduse,malo bolja jer tu vec treba da imas i fino snimanje i dobru reprodikciju VEC snimljenih kanala.. tzv full duplex ili zero latency monitoring kartu. A ovde mnogo puta pominjasmo resenja za to.. da ne spominjem opet.

Znaci, razumem sto hoces multimeiju. i jedan oooopsiran kompish... ali ako ti je SAMO da pribelezis "ideju" ili neku svirku... vJeruj to mozes i obicnim svakodnevnim postojecim kompjuterom... tim sa kojim se javljas na forum nas nasusni. Jedino, porazmisli o nabavci npr line6 GX1 ili nesto od behringera, kolko da imas taj 0-latency monitoring tj. da u isto vreme slusas predhodno snimljeno i snimas bez kasnjenja..

BTW, RuDAW (opet ne reklamiram ga i ne nagovaram te) i slicne koMfiguracije, su SAMO lepo sklopljene i iZproveravane, a ne 100% specijalizovane...za rad sa miz'kom.
Komponente nisu "matore" vec dovoljne i isprobane da rade bez stucanja.. if ya know what I mean. a u onom "komfiguratoru, uvek mozes da stavis novije i najskuplje komponente... no necu vise o RuDAW-u..

Sve u svemu...

A) sve to nije neka nauka, narocito za potrebe "samo zabeleziti"
B) ne pali bager da cistis tepih..
C) .... mislim.. bice vec nekih predloga, no ti ja kazem da je znanje tvoje, a ne u komputoru...

koMtash..

:cao: :ziveli:

Dodatak:
Pazi, muzicka (bilo koja sem integruse) ima svoj procesor i preuzima rad sa muzikom... ne stuca komp zato sto nisi stavio miksetu, vec zbog memorije, CPU-a, Hard Diska.. i slicno. Mikseta nije garant da komp nece da stuca..

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 21 Nov 2010, 12:51

odma da kažem da se javljam sa ženinog NETbuka :XD: što je bruka..
glavni lap mi je crko i zato sam i rešio da se više sa laptopovima ne bakćem.

čitao sam malo ovaj rumski i benchmark forum i videh da i tamo ima mišljenja da rudawi meću duo cuore procesore (a već postoje i3, i5, i7..) i da to može da bude problem sa kasnijim softverskim zahtevima, naročito ako su neki muzički programi u pitanju koji se stalno apgreduju, novi plug-inovi, ovo ono..

Mislim, ne razumem se, ali kad vidi čovek da to pišu ljudi koji se kao razumeju, onda i mali crv sumnje može da te opredeli za nešto drugo..

kapiraš, ne bih da jednog dana (na primer) poželim da provozam formulu 1 na kompu a na ekranu mi izađe natpis " žao nam je, ali formulu ćete morati da vozite na drugom kompjuteru, ovaj kompjuter je predviđen za muzičku produkciju kao što ste se i opredelili onda kada ste je kupovali" ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Nov 2010, 18:57

Ma kakav rudaw... radice ti ovo ko sat... ti hoces da snimas akustaru (jednu-dve), zar ne? Ne treba ti 20 kanala... Uzmi racunar, skini programe na popustu i uzivaj. :ziveli:

Post Reply