Linux, Wineasio i GuitarRig

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
Stanko

Linux, Wineasio i GuitarRig

Post by Stanko » 16 May 2010, 15:13

Napisao sam post o ovome na blogu pa reko ajd i ovde da okacim :)
http://sale.mfhinc.net/2010/05/16/winea ... ig-ubuntu/

Konačno :)

Uspeo sam da poteram GuitarRig pod Linuxom :) Posle raznih problema sa PulseAudio, WineASIO, Amlitube, JACK i nekim native programima za Linux, uspeo sam jako lako da instaliram GuitarRig i da malo zasviram na svojoj Linux mašini. Srećom procedura je jako jednostavna. Uputstvo se odnosi na Ubuntu 10.04 ali verujem da će raditi i na drugim distribucijama :)

GuitarRig pod Linuxom
Image

Trebaće vam sledeće:

1. Wine
2. WineASIO drajver (ovde možete skinuti deb pakete 0.7.5 verzije za 32 i 64bitne sisteme)
3. JACK i JACK Control
4. GuitarRig (demo je dostupan ovde)

Mislim da je to sve, oprostite mi ako sam nešto zaboravio.

Inače deb pakete sam okačio jer sam imao problema sa kompajliranjem, tj. nisam uspeo da nađem wineasio.h biblioteku.

JACK Control
Image

Prvo instalirajte najnoviju verziju Wine-a, JACK-a i Wineasio, i pokrenite instalacaiju GuitarRig-a. Instalacija radi bez greške,isto kao i na windozi. Pre nego što pokrenete program, prvo pokrenite JACK Control (qjackctl, ili Applications > Sound&Video > JACK Control).

Moja podešavanja za JACK
Image
Samo sam isključio Realtime

Kliknite na Setup, i ukoliko nemate instaliran realtime kernel, isključite opciju Realtime. Ostala podešavanja ne morate da dirate, i ne preporučujem da to radite ako ne znate tačno šta radite :)

Zatim kliknite na Start, i pokrenite GuitarRig. Uđite u podešavanja (File > Audio and MIDI Settings) i za drajver izaberite ASIO. Potvrdite, i ako vam je dobro podešen mikrofon, i gitara uključena u njega trebalo bi da čujete nešto :) Ako vam bude mnogo šuštalo povećajte vrednost za Gate, gore na vrhu na sredini, i u podešavanjima za zvuk (u samom Ubuntu-u) smanjite mikrofon skoro do kraja (ali nemojte ga potpuno isključiti).

I to je to :) svirajte, isprobavajte efekte, snimajte se, igrajte se sa opcijama :) Jedina stvar koja meni ne radi je drag&drop efekata, nego ih duplim klikom dodajem u rek. Ako pokušate drag, nećete moći drop :D pritiskom na ESC se oslobodite drag-a, ali tako program hoće nekad da blokira, pa morate ručno da ga ubijete sa liste procesa, kao i JACK Control, i sve ponovo pokrenete.

Nadam se da ste uspeli :) uživajte i svirajte :D

I za kraj ako nekom ne odgovara deb paket ili hoće sam da kompajlira evo i oficijelnog sajta wineasio drajvera. Takođe paketi su preuzeti odavde.

malisha
MF veteran

Re: Linux, Wineasio i GuitarRig

Post by malisha » 04 Jun 2010, 21:14

Isprobacu! Drago mi je da ovde ima josh linuxsasha! :hide: :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 05 Jun 2010, 10:26

Hehe eto lepo da bar nekom posluzi ;) :ziveli:

medved

Post by medved » 10 Jun 2010, 14:31

kul, bas cu probati posle.

jedino sto se vec para dana lomatam sa jackom. do skoro nisam uspevao da ga pirpalim ( uvek se gasio uz poruku da ne moze da pokrene servis ) instalirao sve sto sam nasao za njega, pa cak i onaj ubuntu studio, i opet nis ( al je recimo hydrogen radio, tj cuo se ) a posle reboota je jack radio normalno, tj konektovao se ali se nista ne cuje ( dok recimo plejeri rade ok )
skroz mi je konfuzno ( a i da, totalni sam linux noob :D )

zvucna je neka c-mediIna jeftina :/

Stanko

Post by Stanko » 10 Jun 2010, 14:49

medved wrote:kul, bas cu probati posle.

jedino sto se vec para dana lomatam sa jackom. do skoro nisam uspevao da ga pirpalim ( uvek se gasio uz poruku da ne moze da pokrene servis ) instalirao sve sto sam nasao za njega, pa cak i onaj ubuntu studio, i opet nis ( al je recimo hydrogen radio, tj cuo se ) a posle reboota je jack radio normalno, tj konektovao se ali se nista ne cuje ( dok recimo plejeri rade ok )
skroz mi je konfuzno ( a i da, totalni sam linux noob :D )

zvucna je neka c-mediIna jeftina :/
Jeste jack komplikovan, ja i dalje samo znam da se snjadem sa osnovnim stvarima.
Kad pokrenes Jack control, imas dole Connect dugme, i kada je jack pokrenut tu imas ulazne i izlazne uredjaje i povezes sta sa cim oces, npr line-in -> line-out :)
Ali ovo nije potrebno za Guitar rig, jer to wine asio driver sam uradi :)
Srecno sa tim i javi dal si uspeo :)

medved

Post by medved » 11 Jun 2010, 11:32

nisam uspeo :/

doduse, posle ni u xp-u nije hteo da mi radi line in :/ samo mic..izgleda da je prs'o line in :/

aj samo dobaci screenshot jacka kako si spojio, da vidim :)

Stanko

Post by Stanko » 11 Jun 2010, 12:08

Jesi instalirao wine asio driver?

Kao sto vidis input je povezan na guitar rig, a guitar rig opet na izlaz, ali to sam wine-asio uradi nista nisam ja rucno povezivao.

Znaci instaliras wineasio, uradis

Code: Select all

regsvr32 wineasio.dll
da bi ti driver bio registrovan i pokrenut (samo jednom ovo radis)

pa onda pokrenes jack control, kliknes na start, pokrenes guitar rig, i samo u podesavanjima izaberes ASIO (i to sam uhvatio na slici ;))

(klik za vecu sliku)
Image

Srecno! :ziveli:

Post Reply