posto vidim da ima vise standarda koji nisu kompatibilni, dosao sam mao u zabunu sta se realno koristi, sta je main stream..?
dakle VST, VSTi, VST2, VST3 koji se realno najvise nalazi u upotrebi u ovom trenutku?
i kojima vi licno i drugi rade? da li radite sa svim u jednom daw-u, tj da li postoje svi potrebni pluginovi u VST3 formatu vec danas? da li u file settings imate staze i do program files\vstplugins (za vst) i program files\common data\vst3 za vst3?
jos jedna stvar me interesuje od kojih verzia frutija i cubase-a je podrzan VST3?
VST3
Moderators: dejankuki, toza, Reverse
Re: VST3
vsti ti je VST instrument. a od ovih standarda, svi plagovi koje posedujem (a imam ogromnu kolekciju) su od verzije 2.0 do 2.5 i nemaju apsolutno nikakvih konflikata u bilo kom hostu.
Ja mislim da je VST skracenica za celu tu tehnologiju, gde spadaju i instrumenti i efekti, gde je VSTi naziv samo za instrumente.
VST2 i VST3 su ustvari samo sledece verzije VST(1.0)-a. Koliko znam FL Studio podrzava VST3 jos od verzije 9.0.
VST2 i VST3 su ustvari samo sledece verzije VST(1.0)-a. Koliko znam FL Studio podrzava VST3 jos od verzije 9.0.
Ovde se barata sa tri odvojena termina..
VST je Virtual Studio technology a povise oko toga na wikipediju.. http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Studio_Technology
VSTi je virtuelni instrument koji radi na tehnologiji VST programiranja, za razliku od DX tehnologije...
i pod tri Verzije VST programiranja... ne podrzavaju svi prograi sve verzije. Za ocekivati je da starije verzije programa, nece podrzavati novije verzije virtuelnih efekata i instrmenata. Jer zaboga, prilikom programiranja jednih i drugih, firme razmenjuju informacije i tehnologiju, kako bi zajedno napredovali, bili kompaKtibilni i bili vodeci na trzistu... mada ostalo programi brzo dostignu vodece... tako da... moj-moj-pa-preko-moj...
te stvari bi trebalo da su odvojene u glavama... zar ne...
Dakle, sto noviji program, to vca sansa da podrzava sve najnovije...
VST je Virtual Studio technology a povise oko toga na wikipediju.. http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Studio_Technology
VSTi je virtuelni instrument koji radi na tehnologiji VST programiranja, za razliku od DX tehnologije...
i pod tri Verzije VST programiranja... ne podrzavaju svi prograi sve verzije. Za ocekivati je da starije verzije programa, nece podrzavati novije verzije virtuelnih efekata i instrmenata. Jer zaboga, prilikom programiranja jednih i drugih, firme razmenjuju informacije i tehnologiju, kako bi zajedno napredovali, bili kompaKtibilni i bili vodeci na trzistu... mada ostalo programi brzo dostignu vodece... tako da... moj-moj-pa-preko-moj...
te stvari bi trebalo da su odvojene u glavama... zar ne...
Dakle, sto noviji program, to vca sansa da podrzava sve najnovije...

-
VST i VST2 su .dll fajlovi, dok VST3 imaju ekstenziju .vst3
U frutiju 9 sam probao da otvorim .vst3 plugin i nije htelo, postoji sansa da nesto nisam radio kako treba ali ne velika.
Ima li nekog ko radi samo sa VST3? Ili koristi VST3 izmedju ostalih?
U frutiju 9 sam probao da otvorim .vst3 plugin i nije htelo, postoji sansa da nesto nisam radio kako treba ali ne velika.
Ima li nekog ko radi samo sa VST3? Ili koristi VST3 izmedju ostalih?