glasnoca snimka

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
MICKEY
Location: ...to ti je tamo, jedno selo kod G.Milanovca, zove se Cacak

glasnoca snimka

Post by MICKEY » 08 Sep 2008, 23:34

Vec duze vreme se bavim amaterskim snimanjem u skromnom kucnom studiju.
Naucio sam more stvari koristeci programe kao sto su: sound forge, cubase, fruity loops i sl.
Napravio sam nekoliko snimaka koji veoma pismeno zvuce u onosu na neke profesionalne koji su radjeni u proslom veku :D
Jedna stvar mi nikako ni dan danas ne ide u glavu.

Pitanje:
Zasto pesmu ne mogu da pojacam dovoljno da bude glasna kao standardne pesme, a da pritom ostane neizoblicen zvuk???
Moj demo zvuci solidno dok amplitudu ne dovedem na nivo koji je standardan (manje vise), a kad to ucinim, ceo mi trud padne u vodu...

P.S. Molim da mi ne dajete komentare tipa: losa zvucna, los instrument, itd...
(boj ne bije svijetlo oruzje... vec boj bije "znanje" u junaka) hvala!

dejankuki
Ćale - moderator

Re: glasnoca snimka

Post by dejankuki » 08 Sep 2008, 23:38

Aaaa da okacis mali deo... ne razumem bas najbolje "da bude glasan..." (zelis li da bude glasan u PMS ili u RMS :) ) nije sala...

Mada evo napamet cu da lupim, moras da masterujes snimak... tj da ga u Sound forgeu propustis kroz limiter, compresor. EQ.. i t d... ali najbolje okaci parce... eto...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 08 Sep 2008, 23:40

Eto Dejan me je pretekao. a napisah ovo:
Glasnoca snimka se postize tzv. mastering-om ili kako neki kazu master-ovanjem istog. Za to se koriste preskupi master compressor-i, a za kucni snimak dobro ce ti doci i neki plug-in npr. Waves L3, iskoristis neki od preporucenih preseta i dovidjenja.

Nadam se da si na to i mislio...

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Sep 2008, 03:50

Ako si mislio na to da kad pokušaš neki daj šta daš mastering tako što kompresuješ ceo miks, dobiješ raspad sistema, jednostavno se radi o tome da miks nije kako treba. Ili imaš loše frekventno postavljene instrumente, ili odnosi nisu bili baš kako treba, npr, stvari koje su bile skroz levo ili desno u pan-u su postale preglasne, ili ti je ceo miks bio pretih u startu, pa nadoknađuješ to u masteringu pa se zato izobliči. Miks bi bez problema trebao da bude tu negde, -14 Db do -16. Gledaj da koristiš suptilno limitere i kompresiju još u miksu da ne bi spuštao master pri miksu samo zato što ti neki udarac na bubnju ponekad probije i slično.

Post Reply