Zvucna izolacija proba lokala

Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler

Post Reply
OlovniVojnik

Zvucna izolacija proba lokala

Post by OlovniVojnik » 04 Mar 2010, 08:37

Da se dotaknemo teme zvucne izolacije malo dublje.

Konkretno, trebali bi da otvorimo proba lokal koji se nalazi u recimo podrumu zgrade. Tacnije iznad nas je stan. Potrebno je to izolovati tako da oni ne cuju ali gotovo nista. Zgrada je bas bas stara gradnja tako da su zidovi po' metra.
Citao sam po celom internetu i pricao sa par ljudi, neki tvrde da je cak neizdvodljivo izolovati prostoriju tako da stanari iznad to ne cuju. Tacnije da je gotovo nemoguce prigusiti niske frekvencije.

E sad, dalje, dobili smo predlog od coveka koji se prilicno bavi time ( i tvrdi da bi to bilo prilicno efikasno). Da stavljamo stiropor-azmafon-ploce sa onim rupicama- stiropor- i preko toga platno. Da li bi ovo bilo efikasno? Drugi tvrde da je potrebno bar jos 10 cm sundjera da bi ugusili niske frekvencije. Da li je sundjer efikasan kod niskih frekvencija? Koliko? Da li postoji neki bolji materijal? Bubanj bi postavljali na improvizovanu binu koja je puna sundjera i azmafona, tako bi simulirali plivajuci pod i donekle ubili prenos niskih frekvencija na zidove. Da li bi to pomoglo i kod pojacala?

Ovaj predlog od gore se mnogo razlikuje od sledece opcije a to je da stavljamo neku potkonstrukciju i tako izmedju izloacije ( koja bi se opet pretezno sastojala od azmafona i stiropora) i zida ostavimo prazan prostor? Ovo je po mnogim stranim sajtovima najbolje resenje ali je takodje tesko izvodljivo zato sto taj prostor mora biti zatvoren sto je vise moguce.

Da li negde mogu da saznam koliko koja kolicina materijala zaista smanjuje buku? Znaci konkretno u dB? Koliku uopste buku proizvodi jedan bend? Cime se to moze izmeriti? Posto su te sprave i gde se mogu nabaviti?

I da li znate nekog ko se zaista profesionalno bavi zvucnom izolacijom? Da li znate nekog ko bi mogao da nam odradi proracune? Koliko bi to kostalo, sta treba uraditi i koliko bi to smanjilo buku.

Znam da ima mnogo pitanja ali se mnoga uopste nisu dotakla na ovom forumu, tipa koji materijali su efikasni kod kojih frekvencija, ko se time bavi, koji je prinicp postavljanja zvucne izolacije, sta je najefikasnije itd.

nenadnenad

Re: Zvucna izolacija proba lokala

Post by nenadnenad » 04 Mar 2010, 09:22

Gledajucu na brzinu po netu, imas uredjaje za merenje decibela od po 20-30eu al nisam upucen u te uredjaje pa ne znam sta je dobro sta nije i dal za te pare mozete uzeti nesto sto ce pokriti vase potrebe.Raspitaj se, kupite pa izmerite sebe, sve to varira jako.Od jednog benda na probama krvare ushi kod drugog se moze i pricati.
Mislio sam da pricas o ovim novim pilicarnicima dok sam citao tekst al hvala bogu stara gradnja je, u novoj bi verovatno sve odzvanjalo do zadnjeg sprata.
Sta znaci "prilicno bavi time" ? Ja preporucujem da nadjete nekoga ko je zavrsio fakultet na temu ovoga jer svi imaju neke svoje ideje i resenja manje ili vise uspesna, skupa il jeftina a obicno ne i konkretno znanje iza toga.
Stirodur, stiropor, sundjer, pogotovo specijalizovani materijali su dosta skupi pogotovo kad se ukombinuju za veci prostor a ako idete po osecaju ili po preporuci neke neproverene osobe mozete dobiti svasta na kraju al ne i zadovoljavajuci zvuk i izolaciju.
I ja sam cuo da preporucuju taj prazan, vazdusni prostor, to jest, cuo sam da je najbolje resenje prostorija u prostoriji.
Sto se tice materijala, pogledas specifikacije na sajtu proizvodjaca pa posle pogledas cene po prodavnicama\drvarama ako kupujes stiropor , stirodur, azmafon itd.
Ne znam nikoga ko se bavi time al imajuci na umu ljude sa foruma, Tiky ce ti verovatno prvi pomenuti nekoga ko to radi ako i on sam ne zna to.Sto se tice cene, verovatno ce biti paprena :mrgreen: , cini mi se da je brat potrosio bar par stotina eura na prostoriju od 10-12 kvadrata za neko tak-tak resenje.

http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=28022

Potrazi strane forume za izradu studija, ima ih nekoliko bar.Na jednom su bili voljni i isplanirati prostoriju pod uslovom da im das nacrt prostora u 3d i ostale bitne informacije...Nabavljivost materijala, zakoni, komsije itd.
Mislim da je to ovaj forum [ citaj faq]:
http://recording.org/studio-construction-forum/

OlovniVojnik

Post by OlovniVojnik » 04 Mar 2010, 11:02

Pa nama od cene zavisi i dalji rad, da li bi nam se isplatilo takvo ulaganje u predvidjenom roku. Bas zato nam trebaju sto tacnije informacije o materijalima, principima izolacije i ceni svega toga da bi dalje ulazili u posao. Video sam na glazbenom forumu spominjanje zakona, sto nama i nije nesto od koristi jel nam je podjednako vazno da mozemo da tu sviramo nocu, zamislite samo uzivanje sviranja nocu u svom studiju, jam celu noc ( ps. na 20 m od prostora je radnja koja radi 24h i znamo prodavce tako da zakon posle 23 ne vazi:) ). Ako izolujemo za one sto od njih usi krvare to ce prilicno fino raditi posao i za nas nocu. A ako se ne varam mislim da imamo olaksavajucu okolnost, iznad jednog dela je neki kancelarijski prostor tako da je tu verovatno potrebna manja izolacija nego ispod stambenog.
Pozeljno nam je da saznamo sto vise o materijalima itd. i izmedju ostalog o nacinu rada i koliko je to zaista komplikovano, da li se mora unajmiti neki majstor. Koliko sam do sada citao najveci problem su instalacije jer bi izolovali sa jako zapaljivim materijalima.
Nasao sam neke dve firme u beogradu, jedna je rigips, sajt im je prilicno profesionalan i imaju neke orijentacione proracune gde cini mi se pise da bi izaslo oko 15 e po m kvadratnom. Sa tim da je materijal od toga 10 e a ruke 5. Sa tim da oni dodaju i neku termo izolaciju sto nama nije bitna i naravno porade na estetici sa nekim rigips plocama sto nam je apsolutno nebitno. Na njihovm sajtu sam video da imaju te UD/CD profile sto sluze kao potkonstrukcija i koliko sam shvatio to se srafi na zid, sa tim da je ram koji ide na zid oblozen nekom izolacionm trakom i onda se na taj ram kaci ostatak konstrukcije. Zaista ne deluje komplikovano ali ne bih znao. E sad verujem da ukoliko kupimo materijal da bi neki sam svoj majstor iza koga ne stoji firma sa fensi sajtom to odradio mnogo jeftinije.
Ovaj sajt je sjajan samo kada bih se jos snasao, da li je neko mozda slao neki projekat?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 04 Mar 2010, 11:30

Ulaganje potrebno da se svira nocu sa bubnjevim na prosecnoj glasnoci bez sankcija od komsija iznad tebe je pretpostavljam van najdivljijih snova a na kraju verovatno nema nikakvog smisla ulagati tolike pare u prostoriju koja nije gradjena za tu namenu.Osim toga pitanje je koliko ce se , pre svega , smanjiti visina prostorije kad se stavi adekvatna izolacija posto je brat imao problem da pocinje studio sa vec dosta niskom prostorijom; sa izolacijom je bila mozda 1.9-2 m.
Nemojte nista pretpostavljati sto se tice komsija.Brat nije imao problem sa advokatskom kancelarijom iznad prostora nego sa komsinicom: podrum --- izolacija --- tavanica\pod --- delom 4-5 metara visok hodnik , delom advokatatska kancelarija --- tavanica\pod i zatim stan od komsinice.Cevi od dimnjaka, kanalizacije i slicno ce da prenose vibracije\zvukove.
Nema smisla da istrazujete materijale ako ne znate koji su vam potrebni , ne? :)
Sto se tice firmi, nazovite ili odite do njih al ja mislim da oni cak i sa majstorima pruzaju resenja za neke druge probleme i potrebe.

Sto se tice sajta, ne znam stvarno sta treba da se objasnjava? Isto je forum ko i ovaj.

-Registruj se, i pretrazi forum to jest potrazi teme sa slicnim pitanjima odnosno projektima ali ne smeta i da pregledas ostale projekte cak i ako nemaju slicnosti sa vasim, ima gomilu korisnih informacija, izmedju ostalog vidis kako se pravi tema.
-Kad se registrujes navedi svoju lokaciju zbog nabavljivosti i cene materijala odnosno zakonskih propisa
-Zapocnes temu sa pregledom ciljeva, sta planiras , kolko para imas, u kojoj si fazi trenutno.
-Izmeri nivoe sa meracem decibela pa ti onda on odgovara na pitanje iz pocetka ove teme [ koji merac za decibele? ]
http://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting
Saznaj po cemu se meri buka u nasim inspekcijama pa uzmi odgovarajuci uredjaj.Mozda mozes da ih nazoves i da se raspitas.
-Include as much detail as possible about the existing construction Dakle podovi , zidovi, plafoni, razne cevi, instalacije, komsije ...sve zivo, sto vise informacija to bolje.
Zapises lepo sve, iscrtas na papiru skice ako ti trebaju i posle u google sketchup [za pocetnike] ili nekom arhicadu nacrtas planove.

Takodje uzmi u obzir ventilaciju prostora i naravno sigurnost sto se tice opreme.

evo jedan verovatno savrsen primer projekta al je i cena u stotinama hiljada dolara :mrgreen:
http://recording.org/studio-constructio ... shell.html

OlovniVojnik

Post by OlovniVojnik » 04 Mar 2010, 12:05

Da znamo da je gotovo neizvodljjivo ali barem tezimo ka tome sto vise mozemo. Moracu da odem do prostorije sa nekim ko zna sa cime je to gradjeno i da nekako saznam debljinu zidova kao i tacno visinu ( koja je oko 2.2 ili tako nesto, tako da sa izolacijom oko 2 m, u novom sadu bas i nema puno muzicara koji imaju preko 2m a oni su svejedno navikli na probleme tipa visina prostorije i vrata). Moracu da ih zamolim za savet samo opet oni nisu svesni nasih uslova i da mi verovatno nemamo ni polovinu materijala koji oni imaju a ako budu kao izvor uzimali nase net stranice nece se bas usreciti. Tako da vise trazim nekog domaceg. Ali verujem da ce oni da daju najbolji projekat pa cemo bar da tezimo kao njemu.

Post Reply