BillySound wrote:Slazem se da je neisplativo imati studio, ali meni se iskreno vise isplati da sredim svoj studio i da u njemu radim makar sam sebi snimke nego da placam drugima da mi to urade, pa zato gledam da "skarabudzim" nesto sto bi me spasilo dodatnih troskova putovanja, hrane, prenocista i ostalih stvari koje bi se pojavile kao trosak u slucaju da snimam u nekom od boljih beogradskih studija ( uzimajuci u obzir da sam ja oko 300 km od beograda pa me samo povratna karta kosta 25e ). Inace, ja se ne bih zamajavao sa hip hop ili rap muzikom, vec bih radio nesto u fazonu Georgiev, Dragojevic itd :s Malo sam proucavao neke pevace i uporedjivao njihove prve albume i albume koje su izdavali vec kada su stekli "ime" pa ne znam da li se vredi osloniti na to da su i oni u pocetku imali neke osrednje kvalitetne instrumentale ( bar sto se tice boja instrumenata u instrumentalima, mada ni vokal nije bog zna kakvog kvaliteta ) da bi tek kasnije dosli do uzivo sviranih instrumenata i snimanje vokala na nekom extra mikrofonu...stvarno ne znam sta da radim :s
Ljude buni to što si napisao SOLIDAN studio i što govoriš o "solidnom kvalitetu". Ti u stvari hoćeš ne solidan studio nego jeftin, što kažu "project" studio, znači neki minimum minimuma tek da možeš sebi ili drugarima nešto da zabeležiš. Dobar snimak ćeš teško napraviti, osim ako nisi mag, jer kakve god virtualne instrumente ti ima, miksaš i radiš pesmu na monitorima od 100 eura što je besmisleno. Moj savet ti je da ne kupuješ monitore uopšte - ako imaš dobre HiFi zvučnike na koje si navikao koristi njih, samo ih podesi da rade što neutralnije. Ako baš nemaš ni to, makar neku iole normalnu mini liniju koja ima pristojne zvučnike, vidi neki ovako zvučni sistem, altec lansing, neki ovde su hvalili Microlab Solo zvučnike, ako se dobro sećam. Jednostavno NEMA SMISLA po meni kupovati jeftine monitorske kutije. Za mirkofon, ako sviraš i live, nabavi običan sm58 a ako baš hoćeš kondenzatorski, bilo koji jeftin kinez će odraditi ono što je osnovno, znači može i taj behringer. Uzmi ne audiophile nego neku karticu kao što su emu ili M-audio USB varijante koje već imaju preamp da bi mogao priključiti mikrofon. Mikseta ti ne treba uopšte, jer ionako nemaš mikrofone da bi snimao bilo šta što traži više kanala. Treba ti stalak i pop filter za mikrofon. I to je to., ukupno oko 250 eura za karticu, stalak mikrofon pop filter. Treba ti i da središ kompjuter da se ne dere, možda par tiših ventilatora, jer ćeš snimati vokal u prostoriji gde je komp, i trebaju ti dva para jeftinijih "closed" slušalica, jedne za tebe, i jedne za pevača koga snimaš. To je to. Ništa pristojnije ne možeš za te pare, sve pristojno traži par hiljada eura pa nagore.