Šum u monitorima?

Moderators: dejankuki, Tiki the Boyler

Post Reply
taklabas

Šum u monitorima?

Post by taklabas » 18 Feb 2009, 20:56

ovako
imam miksetu behringer 1222...

Image

...i monitore ->us blaster USB 7491 - Studio Monitor 8 inch - 70 Watt RMS (pair)<-.

Povezani su ono preko main aut sa kanodama mikrofonskim kablom

kad pojacam monitore cuje se sum, sum u vidu kao da si negde u prirodi i u daljini cujes reku nesto u tom smislu odprilike.

Znaci ne pustim nista na njima, samo su ukljuceni u miksetu kako ih pojacam tako se sum postaje glasniji i kad izgasim miksetu a ostavim monitore opet ima sum al je slabiji nesto.

Kad pustim neku muziku ne osecam nikakav sum sve radi super, neznam jel to muzika prekrije sum , ali njega tad nema i sve je okej.

Sad mene zanima jel to tako treba da bude ili je sve zbog loseg kvaliteta ovih marki ili je mozda nesta trece.

ne mogu na drugim monitorima da probam miksetu, niti ove monitore da probam na drugoj mikseti imam jos jednu manju dj miksetu sa 5 kanala al na nju ne mogu da ukljucim ova oba monitora samo jedan.

zna li neko ? oko ovog suma

neznam dal sam sve lepo objasnio al sam se potrudio :D

taklabas

Re: sum u monitorima?

Post by taklabas » 20 Feb 2009, 21:37

niko??:D :D

Rocket Roll

Re: sum u monitorima?

Post by Rocket Roll » 20 Feb 2009, 22:17

taklabas wrote:...jel to tako treba da bude...
Gde ima pojačanja, ima i šuma. Statike uvek ima. Dugački kablovi se ponašaju kao antene. Nebalansirana veza je mnogo bučnija nego balansirana. Neusklađena impedansa između izlaza i ulaza proizvodi šum i brujanje. Ostareli ili loši elektroliti na putu signala i u napajanju pojačavača unose brum iz mreže. Jeftini pojačavački tranzistori imaju loš odnos signal-šum. Loši konverteri na izlazu iz audio izvora takođe imaju loš odnos signal-šum. Konektori (banane, činčevi, kanoni, džekovi) korodiraju s vremenom, što može da unese zujanje "razdvojenog kontakta".

Čini mi se da je kod tebe nešto od toga. Ili sve. Ili sve + još ponešto što nisam nabrojao.

taklabas

Re: Šum u monitorima?

Post by taklabas » 20 Feb 2009, 23:28

:D
hvala
sta da radim onda?
da ostavim ovako il da promenim makar kablove
mada mislim da ako je do kablova onda je do konektora jer je kabal ko kabal dobar
al sa ovim dr stvarima ne mogu nista

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Feb 2009, 23:50

Jel' u pitanju "dobar" kabl sa buvljaka ili nešto na temu "Klotz and beyond"? I kako voziš vezu miksete i monitora, balansirano ili nebalansirano?

taklabas

Post by taklabas » 21 Feb 2009, 00:37

kabal je tasker c260 2x 0.25 PROFESSIONAL NOISLESS MICROPHONE CABLE LOW CAPACITY
a ovaj pojam "vezu miksete i monitora, balansirano ili nebalansirano" ne razumijem najbolje :S

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Feb 2009, 00:56

Ovakav - http://www.inteira.ru/catalog/edit.php?id=137 ?

Stereo muške banane na oba kraja, odnosno XLR konektori (oni za mikrofon)?

Onda nije do kabla.

taklabas

Post by taklabas » 21 Feb 2009, 01:00

oni za mikrofon konektori na oba kraja

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Feb 2009, 01:34

Rocket Roll wrote:Onda nije do kabla.

Sava

Post by Sava » 21 Feb 2009, 09:29

Ne postoji potpuno bešumna elektronika, ali ovo što imaš mora biti jako malog šuma. Važno je utvrditi izvor šuma, nakon toga videti mogućnosti za smanjenje. Za početak kratko spoji ulaz na aktivnom monitoru (vrlo kratak kabl ili samo otvoreni konektor pa kratko spojiš vrući kraj i masu šrafcigerom na primer). Ako tu ima šuma onda pomoći nema, ali ubeđen sam da je tu šum zanemarljiv. Mikseta ima pojačanja a samim tim i dozu šuma pa je sledeći korak da povežeš izlaz miksete sa monitorima što kraćim kablom. Sada ulaz miksete zaključaj kratkim spajanjem pa poslušaj šum. Naravno da ako su ti potenciometri okrenuti do kraja ili više od polovine da će šuma biti. Poslušaj sa potenciometrima otvorenim do radnog stanja, najčešće je to nešto ispod polovine okretaja pa ako je i tu šum veliki onda je problem do miksete. Ako je tu šum zanemarljiv promeni kabl za povezivanje pa poslušaj. Sve u svemu studioznim sistemom eliminacije idući od kraja prema izvoru zvuka utvrdićeš koji ti stepen unosi najviše šuma pa ćeš u tom pravcu i da rešavaš problem. No imam utisak da je kod tebe sve u redu i da si samo previše otvorio miksetu.

Post Reply