Bojim se da ce ovaj sund narodnu muziku do korena unistiti.
Evo, i mene savatao neki stra' ...
Moderator: Trooper
Bojim se da ce ovaj sund narodnu muziku do korena unistiti.
pa znam ja da nece,ali narodna muzika je nekada imala vecu popularnost od granda.Nekada je bila tradicija da se narodna muzika svira na svadbama,slavama...a danas svako slavlje se proslavlja uz Sikija i Mikija.Meni nekako nedostaju svadbe sa becarcima...jednostavno covek je uz njih mogao da popije a da mu ne bude posle mukaDuane wrote:naravno da nece unistiti, preti tome, ali je recimo daleko dok god nam je mikija tadica vladeta stefanovskog toleta i slicnih...
sinisake wrote:Bojim se da ce ovaj sund narodnu muziku do korena unistiti.
Evo, i mene savatao neki stra' ...
sinisake wrote:Ja lepo kazem: gusle su autenticni srpski narodni instrument, i tu nema nekih narocitih skala, samo cista hromatika, 1/4 stepena i tako to, usi bole...![]()
Koji je to balkanski moll?
Pravo zboris. Ali kad odaberes da ti muzika bude profesija u Srbiji, odabrao si zajeban, govnav put, i tesko je ici tim putem, a ostati potpuno cist.Oni koji su svirali pravu narodnu muziku ostali su u bedi i zavrshili su bez para, tako da nije bash ono za rock se zivi a od narodnjaka se zivi![]()
Ako ti je muzika samo hobi, onda je vec lakse da budes moralno superioran, je li?![]()
U svakom slucaju, to kukanje zbog upliva orijentalnih motiva u nasu muziku mi nikad nije bilo jasno. To je potpuno normalno, i sto se mene tice, i pozeljno.
Slusajte kako ovo lepo zvuci, duboko spiritualno i istocnjacki senzualno u isto vreme:![]()
Želeo sam da sam dodješ do tog zaključka. Bravo. Ima tu još dosta toga, kada je u pitanju balkanska muzika.sinisake wrote:Blagodarim, ja sam priupitao.
Pa ovo ja koristim relativno cesto, samo nisam znao da se tako zove, sustinski su to tonovi harmonskog e-molla.
Tako to ide, ako znate durske i molske skale, znate i (skoro) sve druge, samo im imena jos ne znate.
A ja bi u tom karakteristicnom H-duru svirao sledece tonove-H,C,DIS,E,FIS,G,A,Hsezam wrote:Neko je tražio da mu objasnim balkanski mol.... To je molska lestica na kojoj se zasnivaju mnoge melodije balkanskog folklora. To je molska lestvica sa velikom /tj. dorskom/ sekstom /I - VI stupanj/ i hromatski povišenim IV stupnjem. Ako od tona "a" pravimo lesticu ona će glasiti:
a, h,c, dis,e, fis,g, a. Ovde sam odvojio cele stepene sa dva slovna mesta. Kao što se vidi polustepeni su izmedju II i III; IV i V; VI i VII. Ali zato izmedju tonova c i dis imamo prekomernu sekundu ili 1,5 stepen. Kada je odsvirate biće Vam mnogo jasnija balkanska muzika, ali i muzika ovih prostora. Preporučio bih da odsvirate, na gitari, od tona A na III žici sa 1. prstom, 3-ćim, ton H, 4-tim ton C, 3-ćim ton Dis, 4-tim ton E, na 2-goj živci; 1-vim ton Fis,2-gim ton G i 4-tim ton A, svi na prvoj žici. Samo sviranje ove skale daće odgovore na mnoga pitanja zašto je u stvari muzika ovih prostora takva. Narodna muzika balkanskih naroda uopšte u svojoj melodici ima mnogo posebnih karakteristika koje upućuju na postojanje još mnogo različitih lestvica. Mene lično sviranje ove lestice prosto tera u nepravilan ritam ili čak mešoviti, tako da obavezno nešto i proistekne u recimo najprostijih 7/8, sa karakterističnim H- durom, te mi daje mnogo melodijskih kombinacija.
Ali onda nisi u H-duru, ako sviraš te tonove.buki85 wrote:A ja bi u tom karakteristicnom H-duru svirao sledece tonove-H,C,DIS,E,FIS,G,A,Hsezam wrote:Neko je tražio da mu objasnim balkanski mol.... To je molska lestica na kojoj se zasnivaju mnoge melodije balkanskog folklora. To je molska lestvica sa velikom /tj. dorskom/ sekstom /I - VI stupanj/ i hromatski povišenim IV stupnjem. Ako od tona "a" pravimo lesticu ona će glasiti:
a, h,c, dis,e, fis,g, a. Ovde sam odvojio cele stepene sa dva slovna mesta. Kao što se vidi polustepeni su izmedju II i III; IV i V; VI i VII. Ali zato izmedju tonova c i dis imamo prekomernu sekundu ili 1,5 stepen. Kada je odsvirate biće Vam mnogo jasnija balkanska muzika, ali i muzika ovih prostora. Preporučio bih da odsvirate, na gitari, od tona A na III žici sa 1. prstom, 3-ćim, ton H, 4-tim ton C, 3-ćim ton Dis, 4-tim ton E, na 2-goj živci; 1-vim ton Fis,2-gim ton G i 4-tim ton A, svi na prvoj žici. Samo sviranje ove skale daće odgovore na mnoga pitanja zašto je u stvari muzika ovih prostora takva. Narodna muzika balkanskih naroda uopšte u svojoj melodici ima mnogo posebnih karakteristika koje upućuju na postojanje još mnogo različitih lestvica. Mene lično sviranje ove lestice prosto tera u nepravilan ritam ili čak mešoviti, tako da obavezno nešto i proistekne u recimo najprostijih 7/8, sa karakterističnim H- durom, te mi daje mnogo melodijskih kombinacija.
Ako sviraš H dur kreni od tona H, pa poštuj da izmedju 3 i 4 imaš polustepen kao i izmedju 7 i 8 i onda ćeš doći do zaključka.buki85 wrote:nego?
Naravno.Mada i ovo sto sam ja rekao ja H dur tonalitet.Ta skala se koristi puno u mizici balkana.Pola mekedonskih ora idu kroz takve skale.A vidim i vlatko ih volisinisake wrote:Nesporazum je ovde u tome sto buki85 prica o H-dur akordu, a sezam o H-dur tonalitetu.
A sviranje odredjenog akorda ne mora da znaci da se nalazite u istoimenom tonalitetu, zar ne?
To svi znamo, je li?
Sad stvarno ne znam na sta mislis.Naravno.Mada i ovo sto sam ja rekao ja H dur tonalitet.
sinisake wrote:Sad stvarno ne znam na sta mislis.Naravno.Mada i ovo sto sam ja rekao ja H dur tonalitet.![]()
![]()
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest