sirac-šunka wrote:...Da li ovo što si napisao znači da ovaj FANE 10-125, čak i u konfiguraciji 4x10 (ukupno 500w), ne bi mogao da radi sa pojacalom do, npr. 300w?
Odakle ti ukupno 500W????
On je deklarisan kao 125W/8oma - jedan komad. Ako se vezuju kako to obično biva kod 4x10 boxova, ići će dva po dva na red pa paralelno s ona druga dva i omaža će biti ista kao da je samo jedan komad = 8oma (dva na red=16, i druga dva na red=16; 16 i 16 paralelno =8oma). Distribucija snage po komadu ako pojačalo šalje recimo 250W na račun tih 8oma će biti- par redno vezanih od 16oma će dobiti 125W kao i onaj drugi par. Komad će dakle dobiti 62,5W.
Dakle sve je u redu?!

Nije.

Evo zašto:
Deklarisana snaga koju proizvođači štampaju je uglavnom previše optimistična kad je u pitanju eksploatacija za bas gitaru. Signal bas gitare je jedan od najagresivnijih (posle klavijature) u industriji: ima previše pikova, nivoi puno variraju, čas je slap čas je pop čas trzalica ore po žici.... signal nije fino ispeglan i kompresovan (čast izuzecima) pa da može da se kaže da će zvučnik relativno lako da odradi posao ozvučavanja bas gitare. Sa bas gitarom začas se dodje do mehaničkog limita ekskurzije vešanja zvučnika, dodje do loma membrane i čuvene kompresije snage (power compression) i naravno pregorevanje namotaja ako se preopterećenje nastavi.
As a rule of thumb ja podelim svaku deklarisanu snagu sa 3 ili čak sa 4 ako je neki bofl proizvođač. U slučaju Eminensa samo sa 3

jer je ipak koliko -toliko kompanija od ugleda. Kod jačih firmi delim sa 2 (EV, JBL, RCF) i to samo ako su zvučnici novi i mehanički utegnuti.
Stoga kad tako šnjuram po katalozima ili po rafovima ja odmah u glavi snagu umanjim na neku normalno realno izvodljivu snagu za dati zvučnik... To može da varira dosta, stoga je iskustvo u materiji presudan faktor.
Dakle, ja kad vidim špulnicu od 38mm ja njoj u startu dajem maksimalno 45-50W na recimo 40Hz (koliko je fundament E prazne žice na bas gitari) bez obzira na veličinu zvučnika... Molim vas da ovo shvatite kao moje mišljenje zasnovano na ličnom iskustvu. Stvarno me ne zanima da objašnjavam nekome kako to ja tako zacepim kad je proizvođač lepo napisao 125W na korpi. Ko mi ne veruje nek lepo uzme signal generator, podesi ga na 40Hz, poveže basić (sa špulnom od 38mm, deklarisan kao 125W) nek pojačalo podesi da šalje tih 125W (ko ima voltmetar nek izmeri voltage swing od oko 32V na račun 8oma) i nek se malo odmakne i sačeka par sekundi da izadje čuveni beli dim na koji svi električni uredjaji rade (to je onaj vic: na šta rade svi električni uredjaji? pa na beli dim! čim beli dim napusti uredjaj on prestaje s radom

).
Da se ne bih dalje razvodnjavao evo ti rezime: teorijski 4x10 sa Fane 10-125 bi trebao da bude deklarisan kao 250W/8oma (ako je vezan kako sam gore objasnio), ali u praksi to ne pije vodu bar ne za bas gitaru. Treba ti veća špulna i robusnija konstrukcija membrane i vešanja... Zato sam prethodno i napisao da bi Fane 10-125 mogao da ide sa pojačalom od recimo 150W/8oma jer bi tad pojedinačno basići dobijali po 40-ak Watti.... to bi već mogli da izdrže komotno. Zato ti treba barem Beta sa svojom 50mm špulnom deklarisana na 250W (dakle oko 80W) ili još bolje Delta sa svojih suludih deklarisanih 350W!! (dakle realno oko 120W). To je bio moj rezon kad sam planirao 2x10 sa Deltom - 2x120W=240W - ali pravih!
Uff koliki post!!
Sad malo vi!
pozdrav!