Eminence Beta 10

Izrada, popravka... sve vezano za zvučnike.
guv'nor

Re: Eminence Beta 10

Post by guv'nor » 25 May 2010, 01:12

Pa dobru si funkciju stavio Sirac. :D
michabass wrote:dB = 10 x log (60/30)
dB = 10 x log 2
Ili, za juniore sa foruma:
Image
:mrgreen:

Ajd' sada ozbiljno. :) :ziveli:
Razumem ja šta si hteo da kažeš i slažem se, nego ne znam da li pričamo o istom.
Moraću sutra još jednom da pročitam sve i pogledam malo po netu ima li čega, jer mislim da je Sirac mislio na sledeće kada je pitao ovo:
sirac-šunka wrote:3) Ako napraviš kabinet sa četiri drajvera čija je osetljivost , npr. 98db, kolika će biti krajnja osetljivost na nivou celog kabineta?
-Imamo dve iste kutije, u jednoj su dva zvučnika od po 98dB a u drugoj jedan od npr 102dB. Kolika je na kraju "decibelaža" prve kutije, tj šta će biti glasnije?
I ako obe kutije "gura" glava od 60W, zvučnik u drugoj prima svih 60, dok dva zvučnika u prvoj samo po 30W.
Prvenstveno mi to nije jasno, a nadam se da se poklapa i sa Sirčevim pitanjem jer sam se u suprotnom baš muški ispalio. :D
faks wrote:a kako na decibele uticu dimenzije box-a
Dimenzije bi trebalo da utiču prvenstveno na finalnu boju zvuka, tj EQ, ali opet... Znanje je krhKo, čekamo Michabass-a. :ziveli:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 25 May 2010, 01:34

Izvinite za off, ali ovo sam ucio danas na faksu :mrgreen:

michabass

Post by michabass » 25 May 2010, 16:48

pa ljudi sad se već vrtimo u krug, ali ajd polako:

ukupna emitovana glasnoća u dB zavisi od utrošene snage u zavisnosti predstavljenoj gornjom formulom: dB = 10 x log (P2/P1)

Snaga P se troši na račun nekog otpora R izraženog u omima. Ako trošimo 30W na 8oma, na dva paralelno vezana zvučnika od po 8oma ćemo trošiti duplo više snage - 60W na 4oma.
Ako imamo rednu vezu dva zvučnika opor raste pa ćemo trošiti duplo manje snage - recimo da smo trošili 30W na 8oma, na 16oma ćemo trošiti 15W.

Dakle ako imamo tipičnu vezu unutar jednog tipičnog 4x10 boxa - dva po dva na red pa paralelno jedni drugima, imamo i dalje ukupni otpor od 8oma, na račun kog ćemo trošiti isto onoliko koliko bi trošili samo na jedan zvučnik od 8oma. to je jasno nadam se... medjutim efikasnost takvog boxa će biti za 6dB viša od samo jednog pojedinačnog zvučnika... dakle ako vidiš da box ima deklarisanih 250W sa 102dB onda bi pojedinačni zvučnici (ako proizvođač nešto ne mulja) trebalo da imaju efikasnost od 102-6 = 96db...

nadam se da vam je jasnije malo, pitajte šta treba, što znam pomoći ću vam.

pozdrav!

:ziveli:

ps
ovo za box i to kako utiče na glasnoću je malo zaguljeno jer mnogo zavisi od toga kakav je box, i koliki je... al ajde probaću večeras da nadjem malo vremena pa da nešto napišem i na tu temu...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 26 May 2010, 00:37

michabass wrote:..e da ... Fane 10-125 je preslab za bas, ima špulnicu od 38mm to je kao Eminence Alfa. Možda ako baš nije zahtevan svirač i pojačalo manje snage tu do 150W rms, dobra mu je strana otvoreni i čisti srednji tonovi.
...
A da, 'teo da pitam, ali smo presli na neke druge teme. Da li ovo što si napisao znači da ovaj FANE 10-125, čak i u konfiguraciji 4x10 (ukupno 500w), ne bi mogao da radi sa pojacalom do, npr. 300w?
Nisam skontao da li si napisao da je ovaj zvucnik u svakoj konfiguraciji za izbegavati, ili samo da bi jedan drajver bio premalo... :hide:

michabass

Post by michabass » 26 May 2010, 23:56

sirac-šunka wrote:...Da li ovo što si napisao znači da ovaj FANE 10-125, čak i u konfiguraciji 4x10 (ukupno 500w), ne bi mogao da radi sa pojacalom do, npr. 300w?
Odakle ti ukupno 500W????
On je deklarisan kao 125W/8oma - jedan komad. Ako se vezuju kako to obično biva kod 4x10 boxova, ići će dva po dva na red pa paralelno s ona druga dva i omaža će biti ista kao da je samo jedan komad = 8oma (dva na red=16, i druga dva na red=16; 16 i 16 paralelno =8oma). Distribucija snage po komadu ako pojačalo šalje recimo 250W na račun tih 8oma će biti- par redno vezanih od 16oma će dobiti 125W kao i onaj drugi par. Komad će dakle dobiti 62,5W.

Dakle sve je u redu?! :D Nije. :( Evo zašto:
Deklarisana snaga koju proizvođači štampaju je uglavnom previše optimistična kad je u pitanju eksploatacija za bas gitaru. Signal bas gitare je jedan od najagresivnijih (posle klavijature) u industriji: ima previše pikova, nivoi puno variraju, čas je slap čas je pop čas trzalica ore po žici.... signal nije fino ispeglan i kompresovan (čast izuzecima) pa da može da se kaže da će zvučnik relativno lako da odradi posao ozvučavanja bas gitare. Sa bas gitarom začas se dodje do mehaničkog limita ekskurzije vešanja zvučnika, dodje do loma membrane i čuvene kompresije snage (power compression) i naravno pregorevanje namotaja ako se preopterećenje nastavi.
As a rule of thumb ja podelim svaku deklarisanu snagu sa 3 ili čak sa 4 ako je neki bofl proizvođač. U slučaju Eminensa samo sa 3 :mrgreen: jer je ipak koliko -toliko kompanija od ugleda. Kod jačih firmi delim sa 2 (EV, JBL, RCF) i to samo ako su zvučnici novi i mehanički utegnuti.
Stoga kad tako šnjuram po katalozima ili po rafovima ja odmah u glavi snagu umanjim na neku normalno realno izvodljivu snagu za dati zvučnik... To može da varira dosta, stoga je iskustvo u materiji presudan faktor.

Dakle, ja kad vidim špulnicu od 38mm ja njoj u startu dajem maksimalno 45-50W na recimo 40Hz (koliko je fundament E prazne žice na bas gitari) bez obzira na veličinu zvučnika... Molim vas da ovo shvatite kao moje mišljenje zasnovano na ličnom iskustvu. Stvarno me ne zanima da objašnjavam nekome kako to ja tako zacepim kad je proizvođač lepo napisao 125W na korpi. Ko mi ne veruje nek lepo uzme signal generator, podesi ga na 40Hz, poveže basić (sa špulnom od 38mm, deklarisan kao 125W) nek pojačalo podesi da šalje tih 125W (ko ima voltmetar nek izmeri voltage swing od oko 32V na račun 8oma) i nek se malo odmakne i sačeka par sekundi da izadje čuveni beli dim na koji svi električni uredjaji rade (to je onaj vic: na šta rade svi električni uredjaji? pa na beli dim! čim beli dim napusti uredjaj on prestaje s radom :lol: :roll: ).

Da se ne bih dalje razvodnjavao evo ti rezime: teorijski 4x10 sa Fane 10-125 bi trebao da bude deklarisan kao 250W/8oma (ako je vezan kako sam gore objasnio), ali u praksi to ne pije vodu bar ne za bas gitaru. Treba ti veća špulna i robusnija konstrukcija membrane i vešanja... Zato sam prethodno i napisao da bi Fane 10-125 mogao da ide sa pojačalom od recimo 150W/8oma jer bi tad pojedinačno basići dobijali po 40-ak Watti.... to bi već mogli da izdrže komotno. Zato ti treba barem Beta sa svojom 50mm špulnom deklarisana na 250W (dakle oko 80W) ili još bolje Delta sa svojih suludih deklarisanih 350W!! (dakle realno oko 120W). To je bio moj rezon kad sam planirao 2x10 sa Deltom - 2x120W=240W - ali pravih!

Uff koliki post!! :mrgreen: :mrgreen:
Sad malo vi!

pozdrav!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 May 2010, 00:21

Pa sad mi samo nije jasno da li sve ovo znači da bi 4x10 box trebalo da bude deklarisan na istu snagu izraženu u W kao i 2x10 box, ako su za izradu i jednog i drugog upotrebljeni isti drajveri od 8 oma... :hmm:

guv'nor

Post by guv'nor » 27 May 2010, 01:21

michabass wrote:Sad malo vi!
Dobar post, svaka Vi čast! :D :ziveli:
Nemam ništa da dodam, sem da podelim sa vama "vest" da čekam potvrdim teoriju o pikovima i umiranju zvučnika. :mrgreen:

Većina korisnika(i to veoma kompetentnih ljudi) tvrdi da kutija treba da bude deklarisana na bar duplo veću snagu od RMS vataže glave, tj pojačala, dok sam, sa druge strane, od Dr.Decibela (Celestion), na pitanje da li četiri Greenback-a(25W svaki) mogu da izdrže 100W Superbass-a, dobio sledeći odgovor:
The cab and head will be fine together. The amp will deliver peaks of
power above 100W but the speakers can handle the peaks.
Regards
The Doc
Uz Electro Voice-ov EVM12L, zvučnik koji je deklarisan na 200W, stoji i sledeće:
System Power Handling (continuous/program/peak):200/400/800 Watts
http://www.megamusic.rs/www/singleitem.php?id=807

Kao što sam napomenuo na početku, ostaje samo da sačekam i vidim da li će se pojaviti beli dim, i ako se pojavi da isključim pojačalo pre nego li ode trafo. :bambi: Pu-pu, daleko bilo! :mrgreen: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 May 2010, 01:36

guv'nor wrote:
dok sam, sa druge strane, od Dr.Decibela (Celestion), na pitanje da li četiri Greenback-a(25W svaki) mogu da izdrže 100W Superbass-a, dobio sledeći odgovor:
The cab and head will be fine together. The amp will deliver peaks of
power above 100W but the speakers can handle the peaks.
Regards
The Doc
Slican/isti odgovor si dobio i od mene na chatu. Ti si neki neverni Toma. :mrgreen: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 27 May 2010, 01:43

:lol: Ma jok, nego nisam tebe hteo da uvlačim u raspravu da posle bude Dersu rek'o ovo, Dersu rek'o ono. Ovako sam, čiste savesti i mirne duše, mogao da se pozovem na Celestion-ovog imaginarnog Docu. :mrgreen: :ziveli:

michabass

Post by michabass » 27 May 2010, 07:02

Samo da ne počnete da mešate primenu za bas gitaru i za električnu gitaru! To su dva različita sveta....

michabass

Post by michabass » 27 May 2010, 15:27

sirac-šunka wrote:Pa sad mi samo nije jasno da li sve ovo znači da bi 4x10 box trebalo da bude deklarisan na istu snagu izraženu u W kao i 2x10 box, ako su za izradu i jednog i drugog upotrebljeni isti drajveri od 8 oma... :hmm:
4x10 box će tipično imati 8oma (ako se sastoji od 8-omskih zvučnika), dok će 2x10 imati 4 jer se uglavnom vezuju paralelno dva malo jača zvučnika od po 8oma.... Stoga će snaga koju 4x10 box od 8oma povuče iz pojačala biti recimo 150W a iz istog pojačala (naravno ako ono to može :mrgreen: ) 2x10 box će povući 300W na račun nižih 4oma...

Ako su omaže iste onda će i snaga koju vuku biti ista... s tim što će i dalje box koji ima više zvučnika biti glasniji jer je efikasniji!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 May 2010, 16:38

I ako bih imao zvučnike od 16 oma ili pojačalo koje radi i na 2 oma onda bi mogao sva četiri zvučnika da vežem paralelno i tada bi snaga kutije bila prost zbir snaga svih zvučnike, a efikasnost veća za 6 db od efikasnosti pojedinačnog zvučnika! Ja l sam sad konačno razumeo, je l sam razumeo :P

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 27 May 2010, 16:47

meni tek sad nista nije jasno :mrgreen:

cek prvo da pazarim auto, pa ona box :)

michabass

Post by michabass » 27 May 2010, 18:34

sirac-šunka wrote:I ako bih imao zvučnike od 16 oma ili pojačalo koje radi i na 2 oma onda bi mogao sva četiri zvučnika da vežem paralelno i tada bi snaga kutije bila prost zbir snaga svih zvučnike, a efikasnost veća za 6 db od efikasnosti pojedinačnog zvučnika! Ja l sam sad konačno razumeo, je l sam razumeo :P
haha tako nekako!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 27 May 2010, 20:24

faks wrote:meni tek sad nista nije jasno :mrgreen:

cek prvo da pazarim auto, pa ona box :)
Posle ovoliko objašnjenja, nemaš pravo da pazariš boks, mož samo da se latiš alata! :cao:
Ja čekam prve slike iz radiJonice! :kokice:
:mrgreen:

Post Reply