Pravljenje bas kabineta...
- Tiki the Boyler
- Urednik
Re: Pravljenje bas kabineta...
Nema tu rasprave.
Šper je nabolji i nalakši, ali i najskuplji! (jedino što NIJE vodootporan, sem ako nije zasebno impregniran)
Potom medijapan kao srednje rješenje, zvučno neutralno i finansijski relativno povoljno, s tim što ga jebe kancerogenost (od prašine u toku obrade) i masa.
Iverica ti je najjeftinije ali i najlošije rješenje (akustički doduše poprilično neutralno i za bas prozračno), ali jako nezgodna za obradu (zbog poroznosti i krtosti se teško spaja)! Kabineti od iverice takođe najlošije podnose habanje i njakanje,tj. vrijeme... (i vole da se raspadnu ako se dohvate vlage!)
Šper je nabolji i nalakši, ali i najskuplji! (jedino što NIJE vodootporan, sem ako nije zasebno impregniran)
Potom medijapan kao srednje rješenje, zvučno neutralno i finansijski relativno povoljno, s tim što ga jebe kancerogenost (od prašine u toku obrade) i masa.
Iverica ti je najjeftinije ali i najlošije rješenje (akustički doduše poprilično neutralno i za bas prozračno), ali jako nezgodna za obradu (zbog poroznosti i krtosti se teško spaja)! Kabineti od iverice takođe najlošije podnose habanje i njakanje,tj. vrijeme... (i vole da se raspadnu ako se dohvate vlage!)
mislim da bi se opako napatio da napravis novu kutiju,
i izaslo bi te skupo...znas ono,"pa kad vec radim...da bude kako valja"
koliko samo kosta lepak i original tkanina...vidi koliko je lepsa Tikijeva kutija zbog "tepiha".
a nije samo u lepoti fora!njegov "tepih" ne propusta vodu,a tvoj itison propusta!i kad jednom slucajno
popije pivo,nema teorije da osusis drvo ispod itisona.a za to vreme iverica je vec nabubrila i pocela da
preti da ce se raspasti...
probaj samo da probusis rupu fi 8-10 s prednje strane,pa ako ne valja,ponovo je zapusi,nista ne gubis!
koliko samo kosta lepak i original tkanina...vidi koliko je lepsa Tikijeva kutija zbog "tepiha".
a nije samo u lepoti fora!njegov "tepih" ne propusta vodu,a tvoj itison propusta!i kad jednom slucajno
popije pivo,nema teorije da osusis drvo ispod itisona.a za to vreme iverica je vec nabubrila i pocela da
probaj samo da probusis rupu fi 8-10 s prednje strane,pa ako ne valja,ponovo je zapusi,nista ne gubis!
- sirac-šunka
- vragolan
Uh... Pa i jesam nesto gledao i racunao, trazio i istrazivao i stvarno ne znam da li da se odlucim za samogradnju. Cini mi se da bi mogao da se nabavi solidan kabinet 2x10'' za negde oko 300 evra, koliko bi okvirno i kostala samogradnja. Gledao sam nesto kao Nemesis NSP210 i Gallien-Krueger Backline 210. Da li je neko naisao, isprobao ove kabinete? Nisam bas siguran da bi kostali oko 300 evra, ali racunam da bi otprilike bilo toliko, buduci da su varijante 4x10'', provereno 430-450 evra.sikibaba wrote:mislim da bi se opako napatio da napravis novu kutiju,
Moze li neka pomoc za ovaj problem? Kako ste se vi odlucili za samogradnju, a ne neki gotovi kabinet koji bi kostao tek nesto malo skuplje? Rekao bih da su ove dve varijante koje sam pronasao prilicno povoljne i da su u pitanju solidni kabineti?
Lepak me je kostao 250RSD, Tigar Made in Pirot, a itison sam dobio za Dz od druga koji radi u radnji sa tepisima.sikibaba wrote:koliko samo kosta lepak i original tkanina...
Pa jes, moguce da propusta, mada sam ja prilicno pazljiv, pa ne nalevam pojacalo pivomsikibaba wrote:...vidi koliko je lepsa Tikijeva kutija zbog "tepiha".

Kada smo vec kod tapacirunga @Tiki: koja ti je ovo tkanina, kako si je nabavio, po kojoj ceni...
I jos da dodam, moje pojacalo nije od iverice, ne nije ni od medijapana,... a ne nije ni od blazujke...Ne mozete da pogodite...??? Od panela je!

Ma tesko da cu nesto da dobijem, a nije to mala rabota. Ako bi se uopste latio alata, krenuo bih ispocetka, ali hvala na predlogu.sikibaba wrote:probaj samo da probusis rupu fi 8-10 s prednje strane,pa ako ne valja,ponovo je zapusi,nista ne gubis!
- Tiki the Boyler
- Urednik
Ja sam se na varijantu samogradnje odlučio iz samo jednog razloga: Na tržištu nije postojala kutija koja se fizički (dimenzijom) i estetski uklapala sa mojim combom, a ja sam žarko želio da izvučem maksimum iz svog pojačala i da dobijem tu stack formu koja mi mnogo znači na svirkama. U suprotnom bih se vjerovatno odlučio za gotov kabinet. Po meni... samogradnja ima logike samo u dvije varijante:
- ako pravite totalni krš, po principu "samo da se nešto čuje iz njega", pa štedite jako puno novca (ali pri tom ne gledate ni estetsku ni upotrebnu vrijednost),
- ako pravite high end kutiju, kakva se ne može nabaviti na tržištu, a pri tom ne štedite novac i savršeno znate šta radite!
Mene je box koštao:
- tabla medijapana (moraš uzeti cijelu) cca 40EUR,
- Peavey Black Widow 12" zvučnik cca 150EUR,
- Visokotonac sa hornom (mađarski SAL) cca 30EUR,
- skretnica cca 20EUR,
- originalni Trace Elliot tepih naručen iz Engleske cca 50EUR (sa poštarinom)
- bas refleks tube sa mogućnošću štimanja dubine cca 10EUR
- ručka i nogice za kutiju 10EUR
- Neutrik Speakon konektori i interno ožičenje kutije još 10EUR
- damping materijal (precizno rezana spužva određene tvrdoće) cca 15EUR
- jelove letvice za učvršćivanje spojeva kutije još 10EUR
- potrošni materijal: lijepila, vijci, brusni papir itd oko 20EUR
Suma sumarum: 365EUR!
Ako ne računam nekih 15 dana izgubljenih na cijeli projekat!
Kutiju sam, na kraju, prodao za 100EUR!
Pozitivno je to, što je ovo zapravo bila kupovina "na rate" i što sam stekao jedno životno iskustvo više!
Tebi toplo preporučujm Nemesis NSP210 ili čak 410, jer kutija svira do jaja za te pare!
Pozdrav!
- ako pravite totalni krš, po principu "samo da se nešto čuje iz njega", pa štedite jako puno novca (ali pri tom ne gledate ni estetsku ni upotrebnu vrijednost),
- ako pravite high end kutiju, kakva se ne može nabaviti na tržištu, a pri tom ne štedite novac i savršeno znate šta radite!
Mene je box koštao:
- tabla medijapana (moraš uzeti cijelu) cca 40EUR,
- Peavey Black Widow 12" zvučnik cca 150EUR,
- Visokotonac sa hornom (mađarski SAL) cca 30EUR,
- skretnica cca 20EUR,
- originalni Trace Elliot tepih naručen iz Engleske cca 50EUR (sa poštarinom)
- bas refleks tube sa mogućnošću štimanja dubine cca 10EUR
- ručka i nogice za kutiju 10EUR
- Neutrik Speakon konektori i interno ožičenje kutije još 10EUR
- damping materijal (precizno rezana spužva određene tvrdoće) cca 15EUR
- jelove letvice za učvršćivanje spojeva kutije još 10EUR
- potrošni materijal: lijepila, vijci, brusni papir itd oko 20EUR
Suma sumarum: 365EUR!
Ako ne računam nekih 15 dana izgubljenih na cijeli projekat!
Kutiju sam, na kraju, prodao za 100EUR!
Pozitivno je to, što je ovo zapravo bila kupovina "na rate" i što sam stekao jedno životno iskustvo više!
Tebi toplo preporučujm Nemesis NSP210 ili čak 410, jer kutija svira do jaja za te pare!
Pozdrav!
Tiki je APSOLUTNO u pravu...
pa ko voli nek izvoli.ako si spreman da u startu izgubis 50 posto od vrednosti kutije,ti pravi...
najveci problem je kad sve platis i zavrsis,postoji velika mogucnost da ne dobijes bas ono sto si trazio.
inace,"tepih" odskoro ima da se kupi kod Gorana Bosanca na Banjici oko10e po kvadratu.nije bas
trejseliot ali je namenski za te stvari
pa ko voli nek izvoli.ako si spreman da u startu izgubis 50 posto od vrednosti kutije,ti pravi...
najveci problem je kad sve platis i zavrsis,postoji velika mogucnost da ne dobijes bas ono sto si trazio.
inace,"tepih" odskoro ima da se kupi kod Gorana Bosanca na Banjici oko10e po kvadratu.nije bas
trejseliot ali je namenski za te stvari
- sirac-šunka
- vragolan
Hvala svima na savetima.
Zvao sam odmah Artist Nemesis NSP210 trenutno nemaju. Imaju samo NSP115 i to po ceni 28.143RSD, znaci negde oko 340 Evra. Malko vise nego sto sam ocekivao sto verovatno znaci da NSP210 nije bez nekih 400, ali je problem sto ga trenutno nema.
Ako neko ima ideju gde da pitam za Nemesis ili ima neki potpuno drugaciji predlog po pitanju bas kabineta (samo da je u slicnom cenovno rangu), molim za pomoc.
Pozdrav i hvala!
Zvao sam odmah Artist Nemesis NSP210 trenutno nemaju. Imaju samo NSP115 i to po ceni 28.143RSD, znaci negde oko 340 Evra. Malko vise nego sto sam ocekivao sto verovatno znaci da NSP210 nije bez nekih 400, ali je problem sto ga trenutno nema.
Ako neko ima ideju gde da pitam za Nemesis ili ima neki potpuno drugaciji predlog po pitanju bas kabineta (samo da je u slicnom cenovno rangu), molim za pomoc.
Pozdrav i hvala!
- Tiki the Boyler
- Urednik
A da se malo strpiš za NSP210?sirac-šunka wrote:Hvala svima na savetima.
Pozdrav i hvala!

- supersonic
Malo sam čitao ovu vašu temu jer sam se odlučio da moram imati još i kabinet sa dvije desetke, pored ovoga svoga od četiri desetke, starog ampegovog, za kojeg mi kako je već neko ranije prokomentarisao trebaju još i dva rumuna (čitaj kolege iz benda) da ga nose. A da ne govorim koliko u kombiju našem za bend zauzimaju prostora kada se ide na koncerte.Zaista, ne vrijedi imati ovakvo nešto osim kada su u pitanju iole ozbiljniji koncerti i nastupi.Za svaki lokal prosječne veličine ti dvije desetke rade posao samo tako.
Da ne dužim priču, tražim model za ampegove dvije desetke - tj. tražim shemu i nigdje ništa ne nađoh. U konsultaciji sa dotičnim sirac-šunka članom (haha kako ovo bolesno zvuči
) pročitah ovo što ste pisali i pomislih, pa jbt, jeftinije dođe da kupim to nego da ga sam pravim...
mislim ono ... daću 300 € za kutiju koja je ipak fabrička jbg, koliko god to neki omalovažavali i veličali svoju custom varijantu - mislim da je kada pogledaš u budućnosti isplativije imati fabričku kutiju.
Htio sam da pitam jednu stvar samo, da li postoji varijanta da npr. snimim svoju kutiju od četiri desetke i da je zamislim prepolovljenu i da takvu istu napravim ???
nemojte se smijati, zaista o fizici ne znam baš najbolje i o zvuku kada je taj segment u pitanju...
Pozdrav !
Da ne dužim priču, tražim model za ampegove dvije desetke - tj. tražim shemu i nigdje ništa ne nađoh. U konsultaciji sa dotičnim sirac-šunka članom (haha kako ovo bolesno zvuči

mislim ono ... daću 300 € za kutiju koja je ipak fabrička jbg, koliko god to neki omalovažavali i veličali svoju custom varijantu - mislim da je kada pogledaš u budućnosti isplativije imati fabričku kutiju.
Htio sam da pitam jednu stvar samo, da li postoji varijanta da npr. snimim svoju kutiju od četiri desetke i da je zamislim prepolovljenu i da takvu istu napravim ???
nemojte se smijati, zaista o fizici ne znam baš najbolje i o zvuku kada je taj segment u pitanju...
Pozdrav !
- sirac-šunka
- vragolan
Michabass, evo sad sam ponovo pročitao ovu tvoju temu sa TB foruma, svaka čast na radu i na strpljenju da sve to lepo uslikaš, i da pitam par stvari.
Prvo, koji si tviter izabrao?
I kako se vrši i meri to štimovanje kutije (spomenu nešto oko 50Hz) i šta to znači u praksi?
I kako se vrši i meri to štimovanje kutije (spomenu nešto oko 50Hz) i šta to znači u praksi?
- supersonic
nije loše ...dapače. odlično je
samo ne znam šta pored :
dva zvučnika
horne
konektora
iskretnice
ide još ?
šta još treba da se nabavi ?
govorim isključivo o muzičkim komponentama.
- sirac-šunka
- vragolan
Pa ništa više, naveo si sve što je potrebno.
Ostaje samo još samo hardver i sitnice, npr.:
http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1641
http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1642
http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1644
Ostaje samo još samo hardver i sitnice, npr.:
http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1641
http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1642
http://www.elementa.rs/proizvodi_3.php? ... nivo4=1644
Verovatno ste vec videli, ali nisam video da je neko ostavio link
http://www.elementa.rs/korisne_stvari.php

http://www.elementa.rs/images/korisno/n ... kutija.pdfNapravite zvučnu kutiju
Kratak katalog sa preporukama za pravljenje drvenih kutija.
Sadrži mere i predloge za zvučnike koji se nalaze u našoj ponudi.
Budite sam svoj majstor
http://www.elementa.rs/korisne_stvari.php
Hornica je Eminence APT80sirac-šunka wrote:Michabass, evo sad sam ponovo pročitao ovu tvoju temu sa TB foruma, svaka čast na radu i na strpljenju da sve to lepo uslikaš, i da pitam par stvari.
http://www.google.com/search?hl=en&q=em ... =&aql=&oq=
Tjuniranje kutije se radi pomoću softvera za to kao što je win-isd il JBL speakershop... to ti je zapravo modeliranje odziva bas opsega. Sve ispod ciljne frekvencije neće baš biti linearno preneseno. U mom slučaju sa peticom mi to i odgovara, svi znamo kako petice na H žici imaju neki neprirodno naglašen bas, tjuniranje kabineta na ovaj način rešava delimično taj problem, naravno treba paziti na isporučenu snagu u slučajevima kad je zvučnik u neodgovarajućoj zapremini, stoga je najbolje da zvučnik bude u tačno proračunatoj zapremini. Fabrički podaci za svaki drajver sadrže tzv Thielle small parametre - u tom zecu leži grm...

Ima tu još da se kucka ali ja sad nemam vremena sorry---

- sirac-šunka
- vragolan
Ok, hvala i za ovaj odgovor! A ako bude još vremenamichabass wrote:Ima tu još da se kucka ali ja sad nemam vremena sorry---

I međuvremenu imao bih jedno, verovatno glupavo, ali nadam se kratko pitanje: Kako izvor snage (tj. pojačalo) napaja posebno drajvere (verovatno paralelno vezane) u jednom sistemu (mislim ono u fazonu, kako se raspoređuje snaga)? Da pojasnim, nešto sam ovako razmišljao. Ti u svom diy sistemu za bas imaš dva drajvera od po 350w za niske i jedan od 45w za visoke. Ako gledamo sa aspekta snage bas drajvera, to bi teorijski trebalo da znači da možeš da prikopčaš snagaš koji bi imao do 700w (bar sam ja nešto tako kontao, preporučeno bi bilo da snagaš bude bar malkice manje snage od zvučnika, kako su mi neki rekli

E sad mene tu zanima kako bi se taj mali tviter izborio sa snagašem koji bi bio, npr. deset puta jači? Da li je potrebno u sklopu same skretnice ugraditi neki sistem zaštite ili kako? Možda je sve ovo što sam napisao bazirano na nekoj pogrešnoj premisu u samom startu, šta-znam, ali mi je ovo palo na pamet kao mogući problem, budući da sam na razglasnim sistemima često nailazio na neke dodatke (specijalne sisteme kojima se hvale proizvođači) koji tobože sprečavaju pregorevanje horne (posebno naglašeno) ili pak pregorevanje samih (svih) drajvera (individualno) i sl... Od nekih sam čuo da je pak potrebno na skretnici ugraditi zaštitu od pregorevanja horne (neki i stavljaju nekakve sijalice

Drugi razlog koji me je naveo na razmišljanje o raspodeli snage posebno u spektu visokih i u spektru niskih frekvencija, jeste i to što, kako sam skontao, GK u većini slučajeva radi posebnu pojačivačku jedinicu za hornu, a posebnu za bas drajvere (i naravno pojačalo horne je dosta manje snage), zatim GK obe te snage sabere i dobijenu vrednost napiše u specifikacijama.

Uh... sad sam se setio, marao bih još malo da smaram...

I najprostije pitanje