Zvucnici za Studio

Izrada, popravka... sve vezano za zvučnike.
Post Reply
smpshomi

Zvucnici za Studio

Post by smpshomi » 01 Nov 2009, 10:25

Ovako ... posto vi se razumete bolje nego ja , trebaju mi zvucnici iskljucivo 2.0 .
Studio je napravljen za hip hop i R'n'B ... znaci neki kvalitetniji zvuk ...
i jos jedno dodatno pitanje ... posto imam mixetu , da li bi bilo dobro da uzmem extremnu zvucnu karticu radi kvalitetnijeg zvuka ??
hvala unapred ;)

Tiki the Boyler
Urednik

Re: Zvucnici za Studio

Post by Tiki the Boyler » 01 Nov 2009, 12:35

Zvučnici za studio se zovu monitori.
Ima ih mnogo. Različitih tipova, proizvođača i modela... Različitih kvalitativnih kategorija i jaaaako različitih cijena.

U principu se ne dijele po muzičkim žanrovima, tako da ne postoji Monitor Za Hip-Hop ili Monitor Za Narodnjake.
Ono što je za tebe bitno i što bi ti trebale biti polazne tačke pri izboru monitora jeste veličina sobe u kojoj namjeravaš raditi, te dubina džepa! (kvalitet je obično proporcionalan upravo toj dimenziji)

Mikseta... u home production studiju je u osnovi nepotrebna, budući da većina današnjih audio interfejsa (namjerno neću reći zvučnih kartica) u sebi objedinjava sve što ti je neophodno u svakodnevnom radu. A taj audio interfejs je sve češće eksternog tipa. To koliko će on biti i ekstreman, u principu opet zavisi od one famozne mjere zvane Dubina Džepa.

smpshomi

Post by smpshomi » 01 Nov 2009, 20:16

Vidi se da bas pojma nemam o nekim stvarima :(
ali jbg , tu sam da naucim ...
Znao sam da ne postoje monitori za poseban zanr muzike , ali nemogu neki zvucnici za rock band i home studio ... malo je nekako ... previse ! :)
Uglavnom hocu reci , taj studio koji imam , on je odprilike 14-16 kvadratnih metara
( ne znam tacno kvadraturu ) , oblozen stiroporom .
Uskoro ce da se pravi gluva soba ( jedva cekam ) ... i onda napokon nece biti "eha" dok snimam :)
Imam mixetu koja ima 900 vati ( sto je PREVISEEEEE za studio i za bilo sta drugo ) ne znam tacno koja je ... iskreno nisam obracao paznju :) :S
A sto se tice zvucne kartice ... konsultovao sam se sa "sobom" :) , da necu uzimati tako nesto u skorije vreme ... bar ne dok sakupim vecu sumu novca ...
Rekao sam odprilike kako studio izgleda , a sto se tice dubine dzepa za monitore ... do nekih 7000 - 8000 dinara ... bolje reci 100 EURA ...
Ja sam gledao neke , ali cu morati da stavim ovde Karakteristike i slike da vidim sta vi mislite o njima i vase preporuke... inace vi ako imate neke zvucnike da preporucite , slobodno i uradite . Svaki savet i preporuka dobro dodje ...
uzivajte :ziveli:

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 23 Nov 2009, 18:37

smpshomi wrote: Znao sam da ne postoje monitori za poseban zanr muzike , ali nemogu neki zvucnici za rock band i home studio ... malo je nekako ... previse ! :)
Ponovo mesas stvari, monitori i zvucnici "za rock band" :mrgreen: nisu isto! Monitori su zvucnici za rad u studiju, a ovo sto ti kazes zvucnici "za rock band" su ti za live svirke, i to nema veze jedno sa drugim!
smpshomi wrote:Imam mixetu koja ima 900 vati ( sto je PREVISEEEEE za studio i za bilo sta drugo ) ne znam tacno koja je ... iskreno nisam obracao paznju :) :S
Aha... S obzirom da snimas hip-hop, mikseta ti uopste nije potrebna, zato sto snimas samo vokal, a kamo li sa snagom... pogledaj koja je pa nam kazi!
smpshomi wrote:A sto se tice zvucne kartice ... konsultovao sam se sa "sobom" :) , da necu uzimati tako nesto u skorije vreme ... bar ne dok sakupim vecu sumu novca ...
Bez zvucne kartice - nista! Mozes da imas i monitore i gluvu sobu i miksetu i mikrofon, ali dzabe sve bez neke solidne zvucne :D Bukvalno ne mozes da pocnes da radis dok nemas zvucnu!
smpshomi wrote:Rekao sam odprilike kako studio izgleda , a sto se tice dubine dzepa za monitore ... do nekih 7000 - 8000 dinara ... bolje reci 100 EURA
100E? Ne znam stvarno :)

E da, koji mikrofon imas?

Post Reply