Marshall 1965B kabinet - saveti oko zamene zvučnika

Izrada, popravka... sve vezano za zvučnike.
guv'nor

Marshall 1965B kabinet - saveti oko zamene zvučnika

Post by guv'nor » 28 Jun 2009, 03:29

A.K.A. Šta raditi kada međ' četiri desetke imate jednu vrljavu? :)

Kutija je došla do mene sa pričom da je taj jedan zvučnik neki stariji Fender, koji sasvim solidno radi i može veoma lepo da posluži pri ozvuci pojačala u svrsi dobijanja malo drugačije boje i odziva od onoga što izlazi neozvučeno. Strašno ideja u teoriji, ali u praksi... U pitanju jeste, donekle, stariji Fenderov zvučnik, ali ni malo slavan model. Budući da je slava, veoma često, precenjena i prolazna, ništa od toga nije toliko bitno, ali ono što izlazi iz njega prilikom ozvuke mi se ni malo ne sviđa.
Poenta cele ove priče je da taj zvučnik definitivno leti iz kutije - rešeno.
Pitanje koje bih vam postavio je - Šta dalje?

U kutiji su trenutno tri Celestion G10L-35 (fabrički "tačni" zvučnici) i taj neki Fender.

Image
Image
Image
U priči sa Rocket Roll-om sam došao do par zanimljivih ideja, ali voleo bih da čujem i vaše mišljenje.
Trenutne opcije su:
- Napraviti novu ploču i "prepraviti" kutiju na 3x10
- Zameniti tog Fendera i jedan Celestion za neka 2 "uparena" komada. Trenutni favoriti su G10 VINTAGE i G10 GREENBACK
- Izvaditi sve desetke i ubaciti 2x12"
- Izvaditi sve desetke i ubaciti 1x15" - hahaha, šala mala :mrgreen:

Kutiju "gura" Marshall Artiste i to "muljaviji" kanal. Otprilike zvuči kao neki basovitiji i čudno midlovitiji Super Lead.

Mislim da je to sve, valjda ništa nisam izostavio... :ziveli:

Nadam se da ćete biti talični kao u slučaju Vajba i Faza. Obe teme sam započeo bez dinara u džepu, a sa ogromnom željom za tim stvarčicama i posle par strana - tras! Pojaviše se pare k'o grom iz vedra neba! :bow:
Last edited by guv'nor on 28 Jun 2009, 03:38, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Re: Marshall 1965B kabinet - saveti oko zamene zvučnika

Post by sinisake » 28 Jun 2009, 03:36

Kako nisi izostavio?!
A dve petnaestice? :mrgreen: :D

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Jun 2009, 03:45

sinisake wrote:Kako nisi izostavio?!
A dve petnaestice? :mrgreen: :D
Pazi, zbog ovog tvog predloga sam uzeo da merim i izgleda da nema mesta ni za dijagonalno postavljene 2x12"...? :hide: :mrgreen:

Edit: Napravio šablone od papira i izmerio. Staju, ali samo što se ne dodirnu... Ipak ne znam koliko bi i to bilo pametno. :(

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Jun 2009, 04:12

Isteče vreme za još jedan edit.

Pogledao sam dimenzije Marshall 2061CX kabineta koji je, koliko znam, najmanji 2x12 kabinet kvadratnog profila. Mom box-u fali 3-4 cm i širine i visine... Izgleda da će priča o 2x12 morati da otpadne... :| Eto, jedna opcija manje! :lol:

@ Sinisake
Tek ću da proverim da li je moguće izvesti 2x15", a da ne bude 3D kabinet. :mrgreen:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Jun 2009, 04:25

Ja bih rekao 2.

Sava

Post by Sava » 28 Jun 2009, 10:09

guv'nor wrote:A.K.A. Šta raditi kada međ' četiri desetke imate jednu vrljavu? :)
Aman, ne kvari kutiju! Ništa ne seci i ne čupaj, kupi Greenback 10-ku i uživaj.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Jun 2009, 10:56

Sava wrote:...kupi Greenback 10-ku i uživaj.
Ja sam za dve Vintage 10tke, ukoso postavljene + dva G10L iz sadašnje postave. Kombinovani kabineti (još kad su zvučnici upareni po dijagonali) mogu da ispadnu fenomenalno "trodimenzionalni".

Sava

Post by Sava » 28 Jun 2009, 11:04

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:...kupi Greenback 10-ku i uživaj.
Ja sam za dve Vintage 10tke, ukoso postavljene + dva G10L iz sadašnje postave. Kombinovani kabineti (još kad su zvučnici upareni po dijagonali) mogu da ispadnu fenomenalno "trodimenzionalni".
Ma da, ali vidim da je jedan kod nas blizu 100 e pa sam zato rekao jedan. Trebalo bi da su zvucno vrlo slicni pa verovatno bi to bilo najbolje i najjeftinije rešenje.

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Jun 2009, 23:26

Slažem se. Bilo mi je interesantna ideja o 3x10 u nekom Vibro King maniru, ali previše posla i ko zna na šta bi to ličilo.
Sa druge strane, za zamenu zvučnika treba dosta više para, ali će verovatno dati najbolje rezultate.

Pretpostavljam da nije preporučljivo mešati proizvođače?
Ako je tako, onda samo Celestion dolazi u obzir, a iz njihove palete G10 Vintage i G10 Greenback.
Koliko sam shvatio, Tube 10 nije ništa specijalno, pa bih je u tom slučaju zaobišao?
Lepo bi bilo iskombinovati i G10 Gold u celoj priči, kao što rade neke boutique firme, ali malo su mi preskupe... :D

Čitajući opise i specifikacije, malo više naginjem ka G10 Greenback, jer mi se čini da je malo fokusiraniji, midlovitiji i da ima manje izražene visoke od G10 Vintage. Takođe, mnogo više me privlači njegovih 30W od 60W, koliko ima G10 Vintage.

Kakva su vaša mišljenja i iskustva o tome, jer pretpostavljam da skoro svako zna više o zvučnicima od mene? :mrgreen:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Jun 2009, 10:42

ako mozes, probaj kako radi detuned kabinet pa nam javi.Dakle, ostavi samo dva zvucnika unutra i menjaj im pozicije. :)

mislim....ako mogu dva komada da izguraju pojacalo ;o

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Jun 2009, 14:50

Mogu dva komada da odrade posao, glava je 45W.
Kabinet koji sam dobio uz glavu i koristio skoro 8 godina je bio detuned. Radilo se o starijem Marshall kabinetu koji je primetno veći od 1960B, a imao je 2x12" horizontalno postavljene i šupljinu ispod i iznad zvučnika.
U principu i sa tim kabinetom i sa ovim sadašnjim (u slačaju vađenja barem jednog zvučnika) dobijaš neki primitivan bass reflex. Što znači da ti oduzme srednje, a veoma lepo i prijatno naglasi niske i visoke. Za gitarsku svirku to je slatkiš u kući, a pogibija na svirci. Takvi kabineti su savršeni za klavijature - tačno im ubije ono što smeta, a što neki klavijaturisti vole preterano da naglašavaju. :lol:
Mada, pošto je ovaj 4x10 strašno punchy i middy, verovatno ću to i da uradim, bar dok ne skupim neke pare za nove zvučnike. Ko zna možda mi se i svidi u ovoj kombinaciji. :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 01 Jul 2009, 03:33

Zanimljiv thread na Harmony Central-u. Upoređivanje V30 i Greenback zvučnika na istoj opremi.
Znajući da se pomenute desetke trude da kopiraju veću braću od 12", pretpostavljam da su razlike, u oba slučaja, veoma slične.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Jul 2009, 10:44

Na tom klipu Greenbackovi zapravo bolje zvuče. Rokerskije. No Vintage 30 (i Vintage 10) su efikasniji zvučnici. Opet, Greenbackovi brže ulaze u izobličenje i počinju da dodaju "onaj" ton... Teoretski "ko šta voli", ali u praksi Player trenutno u ponudi ima samo Vintage 10 i ko zna kada će popunjavati zalihe G10kama :(

Pritom,
G10 Greenback na komad = 93€
G10 Vintage na komad = 67€

Pošto ti trebaju dva, ušteda je 52€, a to nije malo.

guv'nor

Post by guv'nor » 01 Jul 2009, 16:22

Rocket Roll wrote:Na tom klipu Greenbackovi zapravo bolje zvuče.
Baš ih ne voliš... :mrgreen:

Interesantno je da, kada sam slušao odvojene klipove i kada sam znao šta koji klip predstavlja, više su mi se dopadali Greenback-ovi. Kada sam pustio onaj WinAmp klip, gde je isečen rif iz oba primera i stavljen u loop, pokušavao sam da radim nešto i ne obraćam pažnju kada koji zvučnik svira - Svaki put kada čujem opasan i pun ton i kada sam uveren da je to Greenback - ispade da slušam Vintage 30! :hide:
Rocket Roll wrote: ušteda je 52€
A ima i toga. Malo li je na ovu skupoću. :D

Jedino što me odbija kod Vintage 10 je upravo ta snaga i efikasnost - plašim se da ne krene da se dere ko nenormalno na maloj snazi pojačala - koja mi je onda poenta 4x10 kabineta.
I, da - kada stavim dve Vintage 10-ke i posle nekog vremena mi "dune" da izvadim i preostala dva stock zvučnika i stavim dva Greenback-a - Koliko će na celokupan zvuk uticati ta dva, manje efikasna, zvučnika? Da li če moći da dođu do bilo kakvog izražaja pored ova dva, dosta glasnija, brata?
Eto, samo još to da pitam i prestajem da davim. :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Jul 2009, 23:09

guv'nor wrote: Jedino što me odbija kod Vintage 10 je upravo ta snaga i efikasnost - plašim se da ne krene da se dere ko nenormalno na maloj snazi pojačala - koja mi je onda poenta 4x10 kabineta.
Bogami, ne znam da li će :( Mislim da će razlika da bude "kontrolabilna", ja i pored Vintage 30tice u Rocketu mogu da sviram u dva ujutru (mada je istina da Rocket postaje preglasan za kuću čim se malo više otfrlji).
guv'nor wrote:Koliko će na celokupan zvuk uticati ta dva, manje efikasna, zvučnika? Da li če moći da dođu do bilo kakvog izražaja pored ova dva, dosta glasnija, brata?
Eto, samo još to da pitam i prestajem da davim. :D
Ja se nadam da će baš to dati onaj "3D" zvuk koji sam spomenuo. Znaš za onu "pseudo stereo" foru? Uključiš dva-tri-četiri radio aparata u isto vreme, podešene na istu stanicu? Stub, radio na budilniku i još neki dodatni radio? Pa zvuk postane ekstremno "pun" i "osiromaši" čim isključiš jedan od uključenih radija? Mešanje zvučnika je kewl stvar, po mom mišljenju.

Post Reply