Jao šta da radim... Obično se posle ovakvih komentara jedan komentar kakav će da bude ovaj moj komentar dočeka na nož... Ali istini za volju, ovo je poprilično loše. Rad sa bojom manje više, nije osobito dobro, ali su sami crteži urađeni sa mnogo nedostataka, sa takvim crtežima ni kolor ne može da bude bolji. Linija je mrtva, suviše uniformna, nema nikakve gradacije, detalji su podjednako upadljivi kao ono osnovno, šrafura je prejaka i zagušuje crtež. Ovo sa zombijima je najlošije od svega. Potrebno je da uložiš baš mnogo rada da ovo podigneš na bolji nivo, da bude ubedljivije i sugestivnije. Ne znam da li je ovo svesno ovako koncipirano, ali za sada ovo meni uglavnom izgleda kao karikatura. Ako nisi hteo da bude blisko karikaturi, morao si bolje da razmisliš o konceptu. Naivno je, to je glavni problem. Dokle god samu tehniku ne podigneš na viši nivo, stalno će da izgleda naivno. Nemoj da mi zameriš, govorim ti ovo u najboljoj nameri, iz iskustva znam da je tapšanje po ramenu potpuno beskorisna stvar. Ako planiraš s ovim da se baviš i dalje, moraš da se odvališ od rada, vidi se da ti fali rutina, mnogo je očigledna stvar da ti je ruka tvrda.
Mogu ja sad iz čiste kurtoazije da ti dam komentar u duhu prethodnih komentara, ali mislim da ti od toga nemaš ništa. Ako si uradio nekoliko ilustracija za omote, i ako tražiš komentar, moja je predpostavka da planiraš da radiš još toga u budućnosti. Sa ovim nivoom rada možeš da pomažeš ortacima, i da izađeš u susret ortacima tovjih ortaka, ali tu se priča završava. Ako je to sve što želiš, ako nemaš ozbiljnije ambicije, onda je moj komentar suvišan. Ali ako imaš veće ambicije, moraš mnogo da učiš, i da kreneš sa crtanjem od početka, da peglaš anatomiju, da crtaš i olovkom i tušem do besvesti, da više misliš o kompoziciji, da naučiš da malo bolje odvajaš planove... Da bi uspešno mogao da radiš i stilizaciju i grotesku, moraš odlično da vladaš sa realnim crtežom, to ti je osnova svega. Pošto nemaš tu osnovu, zato ovo deluje toliko naivno. Posla koliko hoćeš.
Imaš i kod nas par ljudi koji su sa realno lošim crtanjem napravili posao i reputaciju, ali su se kretali u andergraund vodama, i to tamo šljaka... bar tako kažu... meni ni tu ne šljaka, ali da ne idem mnogo u širinu. Problem je što si ti odabrao poprilično mainstream tematiku (iako se koketira sa trash kulturom, to je i dalje mainstream), a ipak sve izgleda kao neki rad za fanzin. Taj nesklad opasno upada u oči.