The Daniele Gottardo's Guitar Competition

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Dersu Uzala

Re: The Daniele Gottardo's Guitar Competition

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 01:38

Sto kazu momci, daleko si ti od takmicarske faze.

Ovaj video sto si odradio je ok kao neki pokazatelj, kao milestone sam po sebi (tojest za tebe), da imas kasnije memo u arhivi gde si bio u datom trenutku vizavi svirke. Ne znam da li si okacio svoj video kao response na YT ovom Gottardu, ne bi trebalo. Nece ti tamo niko nista korisno reci, jer ovi sto znaju nesto nemaju vremena (ima previse toga da ti se prica) a ovi sto ne znaju bas ima da te kritikuju i podsmevaju ti se, tipa vidi krebila sta je poslao. :grummel_2: Bice njima lakse kad vide da su bar od nekoga fakat 'bolji' ili brzi. Whatever.

Sta ce se desiti na tom takmicenju? Tri stvari. Prvo, okacice se likovi koji to rade u slicnom maniru kao i ti samo mnogo uvezbanije. Ispucavace se letnji dan do podne i srce ce im biti na mestu. Mehanika se da uvezbati u zavisnosti od psiho-motornih sposobnosti pojedinca, a zelja za exponovanjem je obicno obrnuto proporcionalna kolicini talenta i umeca. Bice stotine i stotine likova koji ce da jure gore dole po vratu ne bi li nekako svetu dali do znanja da eto i oni sviraju. Ovi frajeri na tom takmicenju ne traze te likove (strogo gimnasticare/body bildere, mada ne mislim tu nista derogatorno, citaj dalje) pa ce ih stoga ignorisati sem mozda jednog ili dvojice koji imaju vanzemaljske psiho-motorne mogucnosti. Drugo, okacice se ljudi koji kapiraju da imaju (nekakvu) tehniku ali kapiraju i da imaju nesvakidasnji muzicki stil. Ne tehnicki, vec muzicki. Onda ce to da zvuci ovako ili onako, sto opicenije to bolje, i njihova dusevna hrana ce biti cinjenica da i oni mogu sve to sto mogu ovi prvi, ali ovi prvi ne mogu ('ne kapiraju') ovo sto rade ovi drugi. Drugim recima, ovi drugi su 'avangarda' za one prve. Ovi drugi ce biti vise slusani od onih prvih ali ce ih biti srazmerno manje. Srazmerno talentu. Prvi znaci idu odmah u kantu za otpatke, ponekog od ovih drugih ce mozda i preslusati vise nego jedared (njih 1%). Problem i kod prvih i drugih je sto ce pokusati da utisnu svoju melodiju (solo), svoj rad, u vec postojecu harmoniju. Na silu. Utisnuce se ko frekventna modulacija. Kako god znaju i umeju, utisnuce to sto znaju i umeju u postojeci nosac zvuka (potku) na silu, sve u cilju da bi ili demonstrirali ono jedino sto znaju ili ono sto najbolje znaju. Trece, javice se nekolicina likova (vec poznatih sa prethodnih takmicenja nekima verovatno) koji ce pre nego se uopste prihvate gitare preslusati harmoniju 5 puta. Then they'll think about what they want to do, not what they can. Ovi treci mogu sve. Posto mogu sve, kontace sta zele da urade, sta bi tu stvarno najbolje leglo po njima. If harmony speaks to them they will speak back. Neki od njih iako imaju vanserijske mogucnosti verovatno to nece ni dostaviti na uvid, izabrace neku melodiju koja nuzno ne predstavlja vatromet u trajanju od minut vremena. U smislu tehnicke egzekucije. I dalje moze da bude vatromet za usi i cula. Ti ljudi znaci imaju i tehniku i muzicki stil, znaju da zaprze i da zakuvau, da budu egzoticni ili spuste loptu. Sta ce uraditi zavisi samo od toga kako ih harma dotice, ne primaju se svi na shredovanje kompresovano u jedinici vremena. Ove likove koji su organizovali takmicenje jedino ti likovi zanimaju. Njih ce biti jedno 5-6, tucet najvise (ako se javi 500 djitrista).

Ovo ti je i generalno nacelo kako stvari stoje, bilo kod gitarosa, bilo u muzici (doduse, nismo se dotakli cetvrte ekipe, raznih Strokesa i White Stripesa i QOTSA, koji apsolutno nicim od prethodno navedenog ne vladaju).

Ti si trenutno vec odmakao od ove cetvrte najgrdje ekipe, mada to i nije tesko, dovoljno je samo ispoljiti zelju i vec si na dobrom putu. Najblizi si onoj prvoj ekipi. Ali nisi jos ni blizu. Mozes da ih prej*bes za godinu dana (ako muziciras 8 sati dnevno). Znaci muziciras, ne samo vezbe. Vezbe su kao bildovanje. Bilderi podizu misicnu masu ali je i oblikuju. Kad vezbas tehniku, kao kad bilderi dizu misicnu masu, namucis se, vezbas vezbas, dizes kriterijum i to uvek ide traljavo. Vezbas da sviras 110% svojih mogucnosti. Posto je to jel nemoguce, zvuvace traljavo. Ali onda muziciras, sviras, implementiras uvezbanu tehniku. Ali sad ne sviras na 110% svojih mogucnosti nego na 80%-85%. "Uoblicavas te nabildovane misice". ide mnogo lakse, radjaju se ideje, radis varijacije na temu (napred nazad, gore dole, invertovano kovertovano). Onda opet serija teskih tegova, 110%. Pa opet muziciranje, dzemovanje, uoblicavanje 80-85%. Niko od mega-muzicara ne svira nikad (komercijalno) na 110% snage, cak ni na 100%. Sviras tu gde si najkomforniji, ali ti se vremenom granica komfora dize bas zbog tih teskih suludih vezbi kojima se dize prag znanja i mogucnosti. Potpuno je nebitno i bespredmetno da ti iko kaze sta sve treba da vezbas i sta su ti slabe tacke. Svaki muzicar to sam zna kad sedi nasamo u sobi i nema potrebe ikoga da laze ili impresionira pa cak ni caleta ili kevu koji su mu pazarili instrument. You have to want it, and want it badly. Ne zbog toga sto ces jednog dana izaci ispod kamena i nasnimiti nesto sjajno na YT na nekom sledecem takmicenju. To je samo javno podilazenje samom sebi ili komercijalizacija sopstvenog talenta. Onog trenutka kad budes mogao da sviras ono sto zamislis, ali i pod uslovom da zamisljas prelepe stvari, znaces sam da je to to. Kad budu poceli da ti prilaze ljudi koji sviraju i kasnije muzicari i zasto da ne jednog dana proslavjene i izvikane zvezde i kazu hej, ja bas gotivim da sviram sa tobom covece, znaces da si na pravom putu. To ce biti tek pocetak, ne kraj. :ziveli:
Last edited by Dersu Uzala on 19 Apr 2011, 01:43, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 01:40

sinisake wrote:
Interasantan baking track za sviranje :D
A i nije neki... jadna je harma pomalo.
Samo ti sviraj, a snimi ovo ponovo... :ziveli:
Sto ljudi sto cudi. Anyway, mogo je Daniele to da zaprzi, ali ideja je da se sto vise ljudi javi jel. A ne da harma impresionira. Kompleksne harme daju mnogo skuceniji prostor za izrazaj. :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 19 Apr 2011, 09:36

Guitar_thrill wrote:zajebi bumbarov let, skidaj BB Kinga pa ga ubrzavaj, ili Claptona iz kasnije faze, da malo skontaš te pauze i tako to, ako te oni smaraju, pada mi na pamet npr Steve Morse, i on ima zanimljivu ritmiku :D
Stevica Morse nije naivan iako zvuči tako.Koristi slične fazone kao Tommy Emmanuel (ne baš fingerpick,već hybrid valjda).Svakako preporučujem,ali u kasnijoj fazi.Možda recimo da navežba alternate picking od Morsa,to dosta pomaže da note u skali zvuče ravnomernije ,al' je problem u početku kada se ide sa žice na žicu.Meni živce iskidalo.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Apr 2011, 10:52

Ovo ti je i generalno nacelo kako stvari stoje, bilo kod gitarosa, bilo u muzici (doduse, nismo se dotakli cetvrte ekipe, raznih Strokesa i White Stripesa i QOTSA, koji apsolutno nicim od prethodno navedenog ne vladaju).
Ti ces popiti permanent ban... :P

A, ne, lepo je Derszu rekao... tesko ces Danijela&ekipu impresionirati suhim sredom, pa ma kako prepucan bio, cak i ako uvezbas to savrseno... :ziveli:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 19 Apr 2011, 12:05

ssmc wrote: Stevica Morse nije naivan iako zvuči tako.Koristi slične fazone kao Tommy Emmanuel (ne baš fingerpick,već hybrid valjda).Svakako preporučujem,ali u kasnijoj fazi.Možda recimo da navežba alternate picking od Morsa,to dosta pomaže da note u skali zvuče ravnomernije ,al' je problem u početku kada se ide sa žice na žicu.Meni živce iskidalo.
ma nisam ja ni mislio da je Steve Morse lak, baš sam tražio nekog zajebanog, čisto da ne bude ona standardna priča "BB King odsvira jedan ton, al taj ton..,.." :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 12:16

sinisake wrote:
Ti ces popiti permanent ban... :P
Sve ima svoj prvi put. Mada, mislim da ce KnightOfDoom da me 'brani'. Imam utisak da je on ovejani metalac i da ne moze da smisli ove gore navedene prevarante. :ziveli:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 19 Apr 2011, 12:29

:lol: jea jea...E shrederi shrederi 8)
Superfingering it is made for you.. :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 12:37

Da citiram njihov YT sajt link:

"What we are looking for: Great improvisation or composition. great
tone, note selection A one take solo, no harmonies, no double
tracking, just you with the backing track."

Gde ti Manja vidis da se pominje rec shred? Otvoren je 'konkurs' i za Strokes, White Stripes i QOTSA. Samo oni nekako dosad nisu pokazali da kapiraju sta znaci "Great improvisation or composition. great tone, note selection" :mrgreen: . Al rekoh, sve ima svoj prvi put. Kapiram da i oni shreduju inkognito na gajbi (a kako i ne bi), samo sto su skapirali da nemaju bas talenta kao i onaj stari shredder Billy Corgan. Shvatio covek da se od toga leba nece najesti, obuko se u crnu pelerinu i obrijo glavu, stavio sminku i prodo milijardu ploca. A muzika, isto ko i njegovo soliranje, da se samoubijes.

Last edited by Dersu Uzala on 19 Apr 2011, 12:44, edited 2 times in total.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 19 Apr 2011, 12:43

Ma zezam se bre, to je ovako od milja, nem nisht protiv, meni je najzanimljivije ime DVD-a koji se dobija kad pobedish. :mrgreen: :ziveli:
svakako kapiram da nije tu bitan shred, ali sad je to moderno, pa cisto zbog toga kazem :)
Ja recimo volim te koji lose sviraju gitare - Josh Homme, Billy Corgan, Troy Van Leeuwen, Johnny Greenwood, sve je to jako loshe iz tvoje perspektive kapiram, ali ja tako volim da ljudi sviraju gitaru, kao shto eto neko voli ruzne ribe, deblje, sisatije - stvar ukusa :mrgreen: :D
Last edited by nemanjavelimirovic on 19 Apr 2011, 12:49, edited 2 times in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 19 Apr 2011, 12:46

Nisam ni video, nisam ni pregledao nista. Samo preleteh okom. On kao i neku signichr pedalu ima?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Apr 2011, 15:35

Manja je stari sreder, pici pentatonik pasaze ko lud, verujte. :P :ziveli:

a tek sto strebersko-srederski setup ima, ihaaaj... :wink:
Nisam ni video, nisam ni pregledao nista. Samo preleteh okom. On kao i neku signichr pedalu ima?
Izgleda... aj, matori inzenjeru, 'ocemo da se prijavimo, da te razbijem opet? :P :lol:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Apr 2011, 00:28

Stari provokatoru :mrgreen: .

Vidi, mator sam ja jarac za takmicenja bilo kakve sorte. :grummel_2: Ako se tu prijavi bilo ko stariji od 30 godina (neafirmisan jel), tuga kako god da okrenes. Aj jos neko iz nesvrstanih i ima kakav takav izgovor al' ja ne. Da je bilo ovih zajebancija pre 20-tak godina mozda bih se nesto i trtio. Prijavice se klinci i malo starija ekipa koja neispusta djitru iz ruku. Poenta je, sve i dam sam neopevani genije za muziku i pobedim tu recimo, di cu ja sad da menjam karijeru. Ne mozes direktno iz rudnika u pilote recimo. Hobisti ili bivsi muzikanti ovde nece proci cenim.

S druge strane, postoje neki drugi planovi i ideje. Trebace (autorskog) materijala, dzemova, zajebancija i tome slicno za muzicki kolaz na jednom drugom sajtu jedne star/nove firme koja se bavi proizvodnjom gitara i sad je u fazi revival-a. Radi se uzurbano na svemu tome, sve polako dolazi na svoje mesto, posla preko glave a kadra ni od korova. E tu cemo da vidimo za suradnju, ali o tom privatno. :kokice:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Apr 2011, 14:17

Izdao si sred, i mjetal, u paketu ™, zarad cukanja na tastaturi, e zivote... :P

Cujemo se matori, naravno... vreme je bilo da srede taj GKG sajt... :wink:

Post Reply