Ma kad smo kod mene pokusali nesto kao da jamujemo, kako ti rece, i meni su bese zasmetala neka tvoja melodijska resenja. Mozda ti nisam bas jasno rek'o sta mi se tad ucinilo (a i kasnije sam mislio na tebe, druze

), secam se da si se tad nesto malko ukiselio

, ali 'teo sam da ti kazem sledece. Volim ja izlaske iz harmonije i mislim da nema nista lepse od toga u svakom solu, ali ti kad si mi ti svirao, ucinilo mi se da vozis jednu neprekidnu nezavisnu celinu pa kao da vise nije ni bitno koje ja akorde pokusavam da otpratim na basu. Kasnije dok smo svirali po pitanju toga bilo je malo bolje. Ali hocu da ti kazem, da sam naprimer u
nekom momentu sve ono sto sam svirao pomerio za neku sekundu, to i nebi bilo tako osetno u odnosu na tvoje sviranje. Odnosno, kad uces u neki novi akord sa, npr. sekundom u odnosu na osnovni ton akorda (a primetio sam to par puta) morao bi ipak da tonski to resis tako da se harmonska promena ipak oseti u tvom solu, odn. improvizaciji.
Secam se sta si mi posle reko, da ti se cini da bi se smorio ako bi sad morao da vezbas sva arpedja, skale, moduse i da bi ti sviranje gitare izgubilo draz koju sad ima. Pa da ti kazem, potpuno te razumem. Ovaj moj gitarista iz benda, isto tako nije nikad vezbao skale, moduse isl. a improvizovanje mu sada vec odlicno ide, mozda cak i najbolje od svu decu

. Ali, on je poceo lagano da ulazi u problematiku. Prvo je bio okoreli bluzer i kad je upao u bend pricali smo mu "aj ako moze da ne bude toliko bluz", kad se vec svira funk ili acid jazz. Tad je on svirao dosta prosto, bluzerski, pentatonike i sl. Kasnije je poceo da ubacuje i neka hromatska resenja, dogradio malo slozenije lickove i sad to sve sad zvuci super. Naravoucenije, kreni i ti lagano, misli na harmoniju pesme koju sviras, oslanjaj se na osnovni ton, sviraj pentatoniku, kombinuj tonove koji su sadrzani u akordu koji u trenutku treba da otpratis itd. Kasnije ces da dogradis i neke vise free-of chord lickove, a onda ce sve da ti bude mnogo jasnije u svirci.
I jos da dodam dve napomene:
Prvo, ovaj tvoj novi solo nisam uspeo da skinem, stvarno mi je zao, ali razumeces me, dial up i ostali problemi, reko mi je da ce da se sve skine za nekih 30-tak minuta...

Pokusacu to da skinem na nekom brzem mestu.
Drugo, ti me znas, ja nisam solista, ovo sve ti kazem na osnovu godina slusanja raznih solista i improvizatora koji su prolazil kroz moj bend u poslenjih 5-6 godina. Izvinjavam se ako sam negde pogresio sa opservacijama, neka me isprave ovi iskusniji gitaristi.
BTW, Malo i ja sad vise ulazim u problematiku, imam i jedan novi projekat gde se od mene vise i trazi neko improvizovanje, a i u poslednji vreme se sve cesce hvatam za gitaru i drljam uz razne stvari koje trenutno foo bar svira. Tu sa gitarom mi se cini sledece, i jedan modus koji sam izbezbao (Cdur u svim pozicijam, znaci ono, naucio sam i Amol, G-miksolidijski, F-lidijski

... tj. zapamtio sam sve tonove koje smem da odsviram, a da nimalo ne skrenem iz harmonije) mnogo ti znaci u bilo kom tonalitetu. Lako, nekako to posle izvrnes i postavis u novu poziciju i mnogo ti lakse da sviras bilo sta, i sve to uz neko nepreterivanje sa dosadnim vezbanjem.
P.S. Nadam se da posle ovog nece da usledi osveta na temi "I Want More"
Ma zezam se pisi sta ti volja...