Impresija za cello, revisited :)

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
MUzzY

Impresija za cello, revisited :)

Post by MUzzY » 27 Nov 2010, 17:06

http://soundcloud.com/drasko-popovic/im ... -orchestra

Malo sam se igrao sa aranzmanom pa dobih neke boje koje su mi se svidele te odlucih da to podelim (opet) sa vama :)
:ziveli:

Fibonacci

Re: Impresija za cello, revisited :)

Post by Fibonacci » 27 Nov 2010, 21:27

Vrlo lepo.
Evo, ja ovu varijantu slusam prvi put. Svidja mi se forma. Zanimljiva orkestracija, mada, doista, na nekim mestima nekako nepromisljena.
Smatram da bi bilo upecatljivije da je "B" deo malo vise kontrasniji, u odnosu na "A". Kada bi u tom delu solo dobio malo veci virtuozitet i opseg . . .
Ovako moze malo postati dosadno . . .
Vrlo zanimljive harmonije . . .
Sve u svemu, lepo.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 28 Nov 2010, 00:49

Izuo si deckic. :bow:

MUzzY

Post by MUzzY » 28 Nov 2010, 02:17

Fibonacci wrote:Vrlo lepo.
Evo, ja ovu varijantu slusam prvi put. Svidja mi se forma. Zanimljiva orkestracija, mada, doista, na nekim mestima nekako nepromisljena.
Smatram da bi bilo upecatljivije da je "B" deo malo vise kontrasniji, u odnosu na "A". Kada bi u tom delu solo dobio malo veci virtuozitet i opseg . . .
Ovako moze malo postati dosadno . . .
Vrlo zanimljive harmonije . . .
Sve u svemu, lepo.
Trudio sam se da forma bude sto prostija posto mi je ovo bila prva kompozicija za celo. Sto se pisanja virtuoznih deonica na celu tice ne zelim da ih "budzim" kao sto sam to radio sa gitarskim solazama pre par godina. Sada sve komponujem bez improvizacije i zato ne zelim da se zalecem nisacim. Sve sto pisem mora imati jasnu pricu. Takodje nisam zeleo da se razmahnem sa harmonijama jer sam zelo da iz jendnostavne forme obrtajima dobijem sto vise tekstura u zvuku. Na kojim delovima mislis da je nepromisljeno?
Veliki pozdrav!

Hvala ciro :) :ziveli:

Fibonacci

Post by Fibonacci » 28 Nov 2010, 11:38

Forma i treba biti jednostavna. Kod tebe je izrazen taj vecni, upecatiljivi trodel, koji postoji jos od PBZ ( :XD: ) i on je ljudskom uhu jedna od najprijatnijih formi. Cak se i sada, u ovom ludom periodu (ako delo uopste ima formu) cesto pojavljuje trodel. Sto se tice te "improvizacije" to je jedna od osnovnih tehnika kompozicije. Ako budes samo cekao inspiraciju da ti pokaze put, neces daleko dogurati, jer u kompoziciji ima dosta "fizickog" rada. Najbolje je da, kada osmislis temu, krenes da je razradjujes, variras, dok ne dobijes na njenom bogastvu po pitanju muzickih komponenata.
Nije mi jasno kako to povezujes formu sa samom gustinom zvucnosti?
"Takodje nisam zeleo da se razmahnem sa harmonijama jer sam zelo da iz jendnostavne forme obrtajima dobijem sto vise tekstura u zvuku"?
Nije mi jasna ta recenica.

MUzzY

Post by MUzzY » 28 Nov 2010, 11:51

Ok, ja i objasnjavanje su ... :D Elem, Kao sto mozes da cujes, nisam se trudio da raznim modulacijama (ocekivanim, neocekivanim) sirim "pricu" koja je protekla iz te jednostavne teme iz (koja je opet nastala iz brutalno jednostavnog skoka sol-mi). Celu liniju cela sam prvo odsvirao jedan dan dok sam se usviravao na akdemiji i gotovo da je nisam menjao. Onda sam oko toga lepio ostale instrumente najvise iz zelje da "provalim" kako da dobijem ono sto cujem u glavi. Ja nisam studirao kompoziciju i 90% vremena provedenog za instrumetnom je bilo u sviranju i savladavanju tehnike dok je knjiga oblika skupjala prasinu :mrgreen: (sto me je naravno kostalo kasnije tokom obrazovanja al' jbg. ...). U momentu kada krece razvojni deo, ja razradu teme cujem svuda osim u solo deonici :) Ne znam zasto, jednostavno je u ovoj kompoziciji to tako. U jednoj drugoj koju pisem za celo i klavir je recimo druga prica. Mada i tu lakse pisem vratolomije za klavir nego za celo :mrgreen:

Fibonacci

Post by Fibonacci » 29 Nov 2010, 00:35

MUzzY wrote:Mada i tu lakse pisem vratolomije za klavir nego za celo :mrgreen:
Lako je pisati vratolomije za instrument, koji ne sviras . . . :D
Nemoj mi reci da si dao tolike pare za Pericica/Skovrana, da bi ti sada skupljao prasinu . . .
C, c, c, pa to je jeres . . . :D

MUzzY

Post by MUzzY » 29 Nov 2010, 01:24

:D Ma nisam mnogo para dao :D

Fibonacci

Post by Fibonacci » 29 Nov 2010, 12:26

MUzzY wrote::D Ma nisam mnogo para dao :D
Jos je veca jeres, pa cak i zakonom zabranjeno (ne)koristiti kopiju . . . :D

MUzzY