Nova Pesma: Brother Walter ("It's Gonna Rain")

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
Rocket Roll

Nova Pesma: Brother Walter ("It's Gonna Rain")

Post by Rocket Roll » 18 Dec 2007, 17:20

Image

Nova pesma pod nazivom "Brother Walter" je na mom MySpace profilu: http://www.myspace.com/rockettroll

Inspiraciju za kompoziciju pružili su:

1) Stiv Rajh (Steve Reich), koji je snimio propoved pomenutog brata Voltera, pentekostalca, i čiji rad svakim danom poštujem sve više;

2) AntiNazi reli, održan u Novom Sadu oktobra ove godine. Bio sam tamo i slušao govore preživelih žrtava holokausta, video tuču antinacista i skinhedsa (koji možete da vidite na gornjoj fotografiji, snimljenoj tog dana), gledao političare koji na televiziji sebi pripisuju zaslugu za organizovanje tog (nadstranačkog i apolitičnog!) skupa, osetio atmosferu straha kakve nije bilo od 1996... Ne želim da optužujem, besedim ili morališem - umetnost u najboljem slučaju može samo da posluži kao ogledalo stvarnosti - želim samo da konstatujem: izgleda kao da "će padati kiša";

3) Želja da u nekoj kompoziciji pokažem za šta je sposoban ->Behringerov DD-400 Digital Delay<-. Sve što nije bas, bubanj ili glas u pesmi proizveo je on: kada se igrate dugmićima dok u njega "usviravate" neki pattern, DD-400 počinje da glitchuje na vrlo zanimljiv način. Pedalica, dakle, može mnogo više nego što bi se reklo po njenoj ceni!

====================

Svi komentari ili diskusija o DD-400, Stivu Rajhu ili samoj pesmi bi mi bili vrlo dragoceni... Unapred zahvalan!

Chord-Master
MF veteran

Re: Nova Pesma: Brother Walter ("It's Gonna Rain")

Post by Chord-Master » 19 Dec 2007, 02:04

Tek sam malocas video na myspace-u.

Zanimljivo zvuci, a i zainteresovao si me da saznam nesto vise o bratu Volteru, medjutim na wikipediji ima nesto jako malo i veoma je tesko "iskopati" nesto vise o njemu. Rocket da nemas ti slucajno neki tekst koji bi mogao da postujes ili mozda da nadjes negde, ne znam kakve to izvore imas, ali ti uvek uspevas da
nadjes na netu stvari koje niko od nas ne moze da nadje. :D

Inace ako je sve ovo odradila jedna pedala, skidam joj kapu!

Rocket Roll

Re: Nova Pesma: Brother Walter ("It's Gonna Rain")

Post by Rocket Roll » 19 Dec 2007, 02:34

Chord-Master wrote:...da saznam nesto vise o bratu Volteru...
Haha... pa i nema mnogo da se sazna, zapravo - u pitanju je jedan od pentekostalaca-propovednika koji propovedaju na uglovima ulica širom Amerike, bez neke posebne želje za velikom slavom... Steve Reich je prosto bio na pravom mestu u pravo vreme, sa magnetofonom na gotovs, pa ga je snimio. Kasnije je semplovao delove iz njegove propovedi (jedan od prvih kompozitora koji je to radio), i onda izbacivao uporedne semplove iz faze - ručno, prstom na magnetofonskoj traci. Dakle, o Stivu Rajhu ima dosta da se pročita, a i čitanja je vredno - a o propovedima nalik onoj brata Voltera može da se sazna nešto samo iz blues semplera (audio zapisa sa) službi u crnačkim mormonskim ili pentekostalnim crkvama. Ima dosta tog audio-materijala - Lomaksovi su to snimali, Smithsonian institut takođe... Pogledaj na Amazonu, znam da sam naletao na takve blues samplere.
Chord-Master wrote:Inace ako je sve ovo odradila jedna pedala, skidam joj kapu!
Bubanj, bas i glas nisu menjani DD-400tkom, samo ovi glitch noiZe zvukovi u pozadini jesu. Svejedno, da nema njih bio bi to sasvim drugi sonic landscape.

Post Reply