Sunn O)))

Ostali muzicki pravci

Moderator: Trooper

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Sunn O)))

Post by Doolio » 03 Jul 2010, 02:19

ajde mi poredjaj kvalitativno onda gitaru i klavir. plavuse i crnke. fudbal i basket. hrapav glas i cist glas. pricas kao da ti svi elementi ne cine celinu i kao da sve te elemente ne gledas kroz prizmu adekvatnosti.

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jul 2010, 02:27

Doolio wrote: mislim da nije u tome poenta. poenta je koliko muzicki i nemuzicki elementi zajedno doprinose celokupnom utisku i kvalitetu.
Ovo je i moja poenta. da muzicki i nemuzicki elementi zajedno doprinose celokupnom utisku i kvalitetu, i to sam rekao ranije, ali kada je diskutabilan muzichki kvalitet a nemuzichki preuzima primat... onda shta? Je li to kvalitetna "muzika" ?

A drugi deo je ovo iznad da su te stvari objektivno merljive ...i da ako objektivno dokazhesh da su lupam Sunn ili Pistolsi muzicki "mereno" sranje i da kod njih postoji samo koncept ... onda dolazimo do toga da to vishe i nije "muzika". Onda mozhe da bude koncept, ideja shta hocesh... al' muzika nije...

(idem off za vecheras)

nebojsak

Post by nebojsak » 03 Jul 2010, 04:00

Hmm, ti bi mogao da se baviš muzičkom kritikom ili teorijom, ne stvaranjem muzike. Suviše analiziraš i raščlanjuješ u sitna crevca. Muzika nije ni statistika udaraca u okvir gola u LŠ, ni kilo paradajza, ni gramaža sastojaka u sufleu od sira.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Jul 2010, 12:37

Nikako se ne mirim sa time da je nemoguće postaviti kriterijume. Svakako nešto valja, a nešto ne valja, a nešto što valja ne volimo, odnosno nešto što ne valja volimo, pa to pravi još mnogo polutonova između 2 antagonizma. Kad je sve relativno - onda je sve sranje. Kada bi samo pojedinac bio merilo svega, onda bismo uvek zanemarivali svo kumulirano kolektivno iskustvo, što je ponekad fatalno, a ponekad samo blago nesmotreno. U svakom slučaju nije preporučljivo. A kolektivno iskustvo ne isključuje mišljenje, jer ćemo na osnovu svog mišljenja da odlučimo gde ćemo se saglasiti sa kolektivnim iskustvom, a gde ćemo ga preskočiti. Mora čovek da bude otvoren za oba puta. Bez povremenog preskakanja kolektivnog iskustva nema napretka, bez ozbiljnog uzimanja u obzir kolektivnog iskustva stalno nailazimo na karike koje nedostaju. Samo je precenjivanje mogućnosti pojedinca to da se kolektivno iskustvo apriori odbacuje, i da svet, priroda, istorija, nauka, umetnost, vrline i izopačenosti počinju od mene jednog, od moje svesti i znanja. To bi bio logički ćorsokak i egoistična žabokrečina.

Sunn O))) po meni nisu bend. Kao što glumac koji povremeno zapeva u filmu nije pevač, i kao što bankarski službenik koji u slobodno vreme pravi police za kuću nije stolar. Oni su performans trupa koja pomalo i zasvira, odnosno troše instrumente u nekoj vrlo skromnoj meri. Muzika je tu toliko u nekom desetom planu, da jednostavno ne mogu da ih tretiram kao bend. Siguran sam da neko golo teoretisanje u svojoj ekstremnoj formi može da istovari 5 tona kontraargumenata za sve što sam ovde pomenuo, ali marim ja za to taman koliko i za lanjski sneg. Tamo gde je potrebno 5 tona apologija mora biti da fali elementarnih kvaliteta.

nebojsak

Post by nebojsak » 03 Jul 2010, 12:44

Zar je bitno da li su bend u konvencionalnom smislu? Šta bi onda moglo da se kaže o Džonu Kejdžu, npr?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Jul 2010, 13:12

U kontekstu ove rasprave je bitno. Kada čovek u prvom postu napiše "jedan od najboljih bendova skoro", to podrazumeva da je koristio neku skalu, po kojoj postoji gomila lošijih, i gotovo ni jedan bolji bend, i da započinjemo diskusiju o bendu. A tamo gde je muzika najsporednija nema svrhe raspravljati o muzičkom bendu. I ovo ti kaže čovek koji između ostalog voli repetitivnu muziku sa malo elemenata. Ali ne voli da mu neko prodaje rog za sveću. Kad neko snimi nekoliko albuma na kojima je zabeležio pokušaje štimovanja, mislim da s pravom mogu u ovoj temi da pitam kada će da nam nešto i odsviraju. Kad čujem da su završili sa štimovanjem, mogu u ovoj raspravi da pričam o njima kao bendu, i to je to. Mimo ove rasprave, samo mogu da kažem: "Svaka čast momci, radite šta god vas čini srećnima!"

Nadam se da me razumeš, svakako sam svestan da je nepotrebno i glupo meriti raznorazne aktivnosti drugih ljudi samo na osnovu konvencionalnih okvira, to je kao ono sečenje prstiju da se utera noga u savršenu Pepeljuginu cipelicu. Ali kad čovek koji je pokrenuo temu ima napad fanbojštine, i odmah fatalno prizemlji priču pominjanjem najboljeg benda, a posle se ponaša kao uvređeni alhemičar koji kaže: "Ali naše zlato nije zlato prostaka!", e onda ne može tako opušteno da se priča.

Volim ja ljude koji su raspoloženi da eksperimentišu, da talasaju i da mrdaju granice. Samo sam ubeđen da bi i ekipa iz Sunn O))) na ovo "jedan od najboljih bendova skoro" samo rekli: "Dude... have a beer..."

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jul 2010, 13:14

Nije bitno da li su bend u konvencionalnom smislu vec je bitno da li to shto rade rade dobro sa idejom ili je ideja pokrice za to shto ne znaju da rade "poso" kako treba. Otud i moj komentar o merljivosti tvog mishljenja i stvaranju kriterijuma i Kristijanov o kolektivnom iskustvu. Nije bitno da li lik udara glavom o sto i grebe po tabli u isto vreme, ili svira LP obeshen do kolena. Poenta je koliko dobro to radi, i u kom momentu to, da nehto ne radi dobro postaje toliko ochigledno da se ne mozhe pravdati ni idejom, ni muzikom u shirem smislu niti kao bilo shta drugo vec samo kao loshe muziciranje.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 03 Jul 2010, 13:15

Meni je jako komicno sto se jos uvek hvatate za to sto je rekao. :mrgreen:
Bas zelite da vas neko trolluje svesno ili nesvesno? :)
Dodje mi da napravim neku sunn kopiju :mrgreen: samo da bi nervirao ljude
Last edited by nenadnenad on 03 Jul 2010, 13:18, edited 1 time in total.

nebojsak

Post by nebojsak » 03 Jul 2010, 13:18

Ok, ali onda se naglasi da se priča o Mogutovom doživljavanju benda, ne samom bendu.

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jul 2010, 13:21

I mene se chini da ovo postaje zaebancija, i ona pricha o metafizichkom koje je nemerljivo je l'te i baca u zasenak celu istoriju umjetnosti bila ona muzicka, likovna itd. Zbog ovakvih "ne postoji dobro i loshe" pristupa nam se i deshavaju Karleusha, Vorhol, i sl..

Bitno je samo koliko dobro prodash prichu, pa sad da li je to slikanje na toliko loshem nivou da ti treba mega ideja da bi ga prodao budali ili je bavljenje muzikom koje baca muziku u 10. plan a performans u prvi... nije bitno jer "ukusi se razlikuju".
Znachi uzhas uzhas....

nenadnenad

Post by nenadnenad » 03 Jul 2010, 13:27

Uvek mozes poceti da se bavis politikom, fali nam fashizma u srbiji :)

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jul 2010, 13:30

A sad sam fashista? Zashto to?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 03 Jul 2010, 13:57

Pa, sta fali karleushi sad? Ona je nastimana kad pocne pesma, ako nista drugo autotune-om. :mrgreen:
A i bavi se profesionalno muzikom , nije joj hobi.

MetalFunk

Post by MetalFunk » 03 Jul 2010, 14:25

To ti je sve ono oko mira, sto nema smira. Trip = Dzip

Mogut

Post by Mogut » 03 Jul 2010, 15:13

Frostensene, ti pokušavaš da postaviš neki apsolutni kriterijum kojim ćeš meriti kvalitet muzike,
i to je potpuno pogrešno.
Frostensen wrote: Ovo je i moja poenta. da muzicki i nemuzicki elementi zajedno doprinose celokupnom utisku i kvalitetu, i to sam rekao ranije, ali kada je diskutabilan muzichki kvalitet a nemuzichki preuzima primat... onda shta? Je li to kvalitetna "muzika" ?

Ne postoji muzički kvalitet sam po sebi. Šta pokušavaš da izmeriš zapravo? To mi izgleda ovako: čuje se muzika iz zvučnika,
ali nema ko da je sluša. Ljudski rod je mrtav. Da li tvoj sudovi i dalje važe? Da li možes da izmeriš "muzički" kvalitet muzike sada?
Kao da posmatraš ljudsku seksualnost, i pokušavaš da je razdvojiš na "organsku suštinu" i "ostale uticaje."

Ti si moju priču shvatio kao objašnjenje zašto slušati Sunn. Upravno obrnuto, to je moj pokušaj da opišem zašto mene
taj bend fascinira na jednom nesvesnom nivou, isto kao kad sam imao 15 godina i slušao Iron Maiden.

Zanimljiv mi je broj ljudi koji komentariše, a u životu nije slušalo Sunn. Po komentarima stičem takav utisak, jer imaju
predstavu kako je to neko noise eksperimentisanje. Sunn svira doom metal. Tu se čuje muzika, menjaju se rifovi i čovek peva.
Ja sam do njih stigao tako što sam slušao Electric wizard, Sleep, Thergothon, Worship... ali i Mayhem, Beherit, Aghast... sa
druge strane. Meni je Sunn prirodan nastavak takve muzike. Fascinantno mi je da ljudi koji nemaju čak ni uopštenu predstavu o
tome dolaze sa pričom "to je sranje". Opet se vraćamo na priču o babama.

Post Reply