Wah + Drajv

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Wah + Drajv

Post by Funkomat » 05 Sep 2009, 16:17

Zanima me od cega zavisi kako drajv radi sa wahom i obrnuto.
Sa nekim drajvovima wah radi jako lose (skoro da radi kao trebble boost i nista vise), sa drugima ima neki jadan jako ostri prelaz kad se pomera wah, sa trecima radi savrseno a sa cetvrtima, skoro ni da se ne primeti da je wah ukljucen i tako dalje... Jel ima neko pravilo tome ili... samo tako? :)
Probao sam danas original i 808 klon jedan pored drugog sa wahom (wah ispred drajvova) i klon objasnio.
Sa klonom se kristalno jasno cuje svaki milimetar sweepa waha, bez neprijatnih ostrih i mutnih dubokih. Original takodje radi jako lepo (neuporedivo lepse od TS9DX ili BD-2, npr) ali je primetno manje ujednacen sweep. Cuje se nagli prelaz iz bass u trebble frekvenciju.
Kako to? Bolje komponente, mozda?

Guitar_thrill
MF veteran

Re: Wah + Drajv

Post by Guitar_thrill » 05 Sep 2009, 16:38

Ovo je i mene intresovalo, ranije sam mislio da je do waha, dok nisam na drugoj pedali probao i odusevio se kako je zvucao :?

Rocket Roll

Re: Wah + Drajv

Post by Rocket Roll » 05 Sep 2009, 16:44

Ulazni stepen i ekvilizacija kola iza vaha, pre svega. "Klasičan" vah je osetljiv na impedansu kola koje mu sledi, zato loše ili nikako ne radi sa varijantama FuzzFacea iza sebe - ne čuje se wahwahwaoo, samo blago "posvetljenje" signala...

Ali to nema veze ni sa tvojim vahom (mislim da tvoj model ima bafer na izlazu) ni sa TubeScreamerima, kod kojih je ulazni stepen "modernije" rešen. Problem je verovatno do razlike ulaznog stepena na originalnoj osamstoosmici (više filtriranja) od onog na klonu, kao i do nekih mogućih sitnijih izmena u EQ odzivu između originala i klona (kao i između 808ice i 9tke).

TubeScreameri su jako ekvilizirane pedale - veliki bust u srednjim, odsečeni visoki i smanjeni basovi. Drugačije će naglašavati vah nego BD-2 (koji ima blagi mid-scoop) odnosno neki drugi drajvovi sa drugačijim EQ odzivima (bas bust, trebl bust).

Post Reply