Sunn Beta Lead - 1, 2 ili oba kanala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
+Hopkins+

Sunn Beta Lead - 1, 2 ili oba kanala?

Post by +Hopkins+ » 15 Sep 2009, 17:27

Zanima me vase misljenje o seldecoj stvari:
Imam Sunn Beta Lead 100w gitarsku glavu, u pitanju je solid state C-MOS tehnologija.

Pojacalo ima 2 kanala, A i B, i jos jedan ulaz za oba kanala, kao sto vidite:
Image

Mene konkretno zanimaju vase ideje oko koriscenja ta dva kanala u isto vreme. Ja ga inace sviram tako sto se ukljucim u ovaj srednji ulaz, iz nekog nepoznatog razloga, istripovao sam da mi je u njemu najbolji zvuk, onda mu rade svi ovi potovi. On ima veoma cudnu karakteristiku da su njegov Reverb (koji je iznenadjujuce dobar, bolji i od nekih Fendera koje sam cuo) i njegov Drive u nekoj cudnoj vezi preko pota koji se zove Level, tj on kako sam ja shvatio regulise koliko je Reverb u miksu a koliko Drive.
Hteo bih da probam da koristim zapravo oba kanala, pa sam razmisljao da mozda u jedan kanal ide cist signal a u drugi signal sa pedalborda, ali onda ne znam funkciju ovog srednjeg ulaza na kome pise Both Inputs :?
Imao sam ideju da mi jedan kanal mozda bude klin, a drugi nagruvan, ali za to mi treba i footswitch, koji naravno nisam dobio kada sam kupio pojacalo, a ulaz nije standardni, pa je i to malo muka.

Video sam kod nekih muzicara kako oni koriste ovo pojacalo, evo recimo Melt Banana:
Image

Koristi oba kanala, koliko vidim, a ima i dva pedalborda, da li je svaki prikljucen na poseban kanal ili je nesto drugo u pitanju?

Kako bi vi iskoristili ova dva kanala, i za mene misteriozni Both Inputs kanal? :O.o:

andrej]

Re: Sunn Beta Lead - 1, 2 ili oba kanala?

Post by andrej] » 15 Sep 2009, 19:19

footswitch za njega je karakteristican. imam manual sa shemom, ako ti treba.

offtopic: otkud ti beta lead? ja trazim da kupim jednog! kolko si ga platio? jesi raspolozen da se rastanes sa njim?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Sep 2009, 00:10

+Hopkins+ wrote: Hteo bih da probam da koristim zapravo oba kanala, pa sam razmisljao da mozda u jedan kanal ide cist signal a u drugi signal sa pedalborda...
Onda u suštini miksuješ koliko clean zvuka gitare a koliko efekata čuješ? To ima najviše smisla za modulacije, ili za neki fjužn drajv, ne znam koliko ima smisla za flat-out mayhem.
+Hopkins+ wrote:Melt Banana... Koristi oba kanala, koliko vidim, a ima i dva pedalborda, da li je svaki prikljucen na poseban kanal ili je nesto drugo u pitanju?
Pretpostavljam da ide ovako: iz gitare se signal splituje, jedna strana ide u jedan pedalboard i u jedan kanal, druga u drugi pedalboard i drugi kanal.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 16 Sep 2009, 09:04

andrej] wrote:footswitch za njega je karakteristican. imam manual sa shemom, ako ti treba.
Imam i ja neku shemu za footswitch, ali posalji mi i tu tvoju, ako ti nije problem, nisam siguran u pouzdanost ovoga sto imam. Poslacu ti mail na PM.
offtopic: otkud ti beta lead? ja trazim da kupim jednog! kolko si ga platio? jesi raspolozen da se rastanes sa njim?
Kupio sam ga od basiste Bjesova pre manje od godinu dana. Platio sam ga 250e, u super stanju. Ne znam gde bi mogao da ga nadjes, nisam siguran koliko ih ima po Srbiji, cuo sam za jos dvoje ljudi da ih imaju, ali onu kombo varijantu. Nisam raspolozen da se rastanemo, pojacalo mi je idealno za ono sto sviram, ja sam ga kupio zbog cuvenog Sunn drajva i haosa koji pravi, ali onda sam shvatio da je i njegov klin i crunch zvuk neverovatan, kao i reverb. Pojacalo je totalna ludnica. Tako da izvini za trejd, ako cujem da neko prodaje ili ima, javljam ti obavezno. :ziveli:

Evo jedna njegova fotka, koju sam postovao tamo u temi Oprema Koju Imam, posto ona fotka iznad je sa neta, nije to moje pojacalo.

Image

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 16 Sep 2009, 09:09

Rocket Roll wrote: Onda u suštini miksuješ koliko clean zvuka gitare a koliko efekata čuješ? To ima najviše smisla za modulacije, ili za neki fjužn drajv, ne znam koliko ima smisla za flat-out mayhem.
To sam i ja kapirao odprilike, ali reko da se posavetujem jos sa nekim :)
Rocket Roll wrote:Pretpostavljam da ide ovako: iz gitare se signal splituje, jedna strana ide u jedan pedalboard i u jedan kanal, druga u drugi pedalboard i drugi kanal.
Da, tako sam i mislio. A sta mislis koja je onda tu uloga ovog srednjeg kanala Both Inputs?
Da ne bi ispalo da smaram a nisam se raspitao, stvarno sam pokusao da nadjem to na netu, cak sam skinuo i ceo skeniran manual za Beta Lead, ali u njemu nista ne pise, ili ja ne mogu da prepoznam.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Sep 2009, 11:18

+Hopkins+ wrote:A sta mislis koja je onda tu uloga ovog srednjeg kanala Both Inputs?
Sa slike bih rekao da ga Melt Banana ne koriste - samo jedan kanal ili drugi kanal.
+Hopkins+ wrote:Da ne bi ispalo da smaram a nisam se raspitao, stvarno sam pokusao da nadjem to na netu, cak sam skinuo i ceo skeniran manual za Beta Lead, ali u njemu nista ne pise, ili ja ne mogu da prepoznam.
U priručniku piše (i sa šeme se vidi) da su kanali A u B identični, i to je razlika između Beta Lida i tradicionalnih višekanalnih pojačala (kod kojih postoji razlika u gainu / EQu između dva kanala).

Shodno tome, nije loše voziti oba kanala u isto vreme preko "Both Inputs" ulaza - podesiti jedan kanal da ima manje drajva, više basa i više srednjih, a drugi da ima više drajva i više visokih. Rezultat - jasni i veliki basovi, luksuzni srednji plus distorzirani i ujedajući visoki, umesto, recimo, onog tankog šrederskog tona u kojem je sve izmuljano drajvom.

Upravo ta mogućnost da u isto vreme rade dva ekvilajzera je ono što je toliko privlačno na Beta Lidu: "što propusti Mali Radojica, to dočeka Starina Novače." Jedan kanal distorzira i biraš gde će da bude ta distorzija (u basovima, srednjim ili visokim). Drugi kanal nadoknađuje osakaćivanje signala koje dolazi iz prvog kanala.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 16 Sep 2009, 12:06

Rocket Roll wrote:Shodno tome, nije loše voziti oba kanala u isto vreme preko "Both Inputs" ulaza - podesiti jedan kanal da ima manje drajva, više basa i više srednjih, a drugi da ima više drajva i više visokih. Rezultat - jasni i veliki basovi, luksuzni srednji plus distorzirani i ujedajući visoki, umesto, recimo, onog tankog šrederskog tona u kojem je sve izmuljano drajvom.
Hehehe, bas tako ga i sviram, zato se meni i dopao taj srednji ulaz najvise.

Majstor kod koga sam ga nosio da ga pregleda i zameni mi osigurac, jer je izbio, mi je rekao da njemu to C-MOS kolo navodno radi samo na tom srednjem ulazu, ali ja nisam siguran u to. Gledao sam onaj manual i kao sto ti kazes, pise da su oba kanala ista, a koliko sam shvatio ovaj srednji ih samo pali oba istovremeno.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Sep 2009, 12:13

+Hopkins+ wrote: Majstor kod koga sam ga nosio da ga pregleda i zameni mi osigurac, jer je izbio, mi je rekao da njemu to C-MOS kolo navodno radi samo na tom srednjem ulazu.
Kontroler C-MOS samo rutuje signal i pali diode, koliko ja vidim. Signal ga "dotiče" iz sva tri ulaza.

Mogut

Post by Mogut » 24 Sep 2009, 21:35

Ma samo ga ti sviraj i ne brini... samo će ti se kasti... :D

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 24 Sep 2009, 22:44

Svira se, svira, al rek'o da sagledam mogucnosti. :ziveli:
Dobar ti avatar, u skladu sa ovim pojacalom.
Jel ides u Zagreb krajem novembra?

rock action

Post by rock action » 25 Sep 2009, 13:39

kapiram da ima sunn pojacala negde po srbiji, zakopanih po nekim tavanima slicno... kao sto je dule imao srece da nadje onaj orange skoro :D

pricao mi ortak da dzet ima sunn pojacalo, e sad, da li je njegovo, ili vlasnistvo radio beograda/202-ke ili kako vec... nemam pojma da li bi ga on prodavao, a steta da bleji tako neiskorisceno...

Mogut

Post by Mogut » 25 Sep 2009, 16:06

Kako bleji neiskorišćeno? Esenciju njegovog signature zvuka čine sunn pojačala, eheh... kao u nekoj pesmi
kad krene da peva nešto o Španskom građanskom ratu, ja kapiram da je on učestvovao u istom haha,
no šta htedoh reći,
Sunn je zanimljiv koncept, i dosta nekih super bendova svira na istima, ali nisam siguran koliko bi realno
ozbiljno mogao da sviram na njemu (a nisam svirao) a da me vajb koje je to ime upilo ne tripuje da sam
u svemiru, ili pod zemljom, nebitno.
Ono što me privlači kod Sunn je inovativnost, aura i relativno niska cena (kada su na prodaju).

Hvala za avatar, već sam dobio pohvalu haha, što se Zagreba tiće, ne bih imao sa kime da idem, još uvek ne znam
da li ću biti pri vremenu tada, verovatno hoću, a i razmišljam zašto da pomeram lenjo dupe kada će se
oni verovatno nacrtati ovde dogodine. Sada ću da mislim o tome intenzivno.

Post Reply