Otpor zvucnika u gitarskom kabinetu

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ognjen93

Otpor zvucnika u gitarskom kabinetu

Post by ognjen93 » 11 Nov 2009, 14:00

Zavrsih pricu oko glave, e sad dolazi na red kabinet. Ono sto me ustvari zanima jeste na kolikom otporu trebaju da rade zvucnici. Kolko sam skapirao duplo manji otpor duplo veca snaga. S druge strane veci otpor boljikvalitet zvuka. Molim vas da pomognete, pojacalo ima selektor otpora(ne znam kako bolje da prevedem), tako da sam mozda skapirao da je neka zlatna sredina 8 oma, i da nije mi jasno ako pojacalo ima 100w da li ima 100 w samo na 4 oma ili samo na 8 oma ili samo na 16 oma?

Rocket Roll

Re: Otpor zvucnika u gitarskom kabinetu

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2009, 15:27

ognjen93 wrote:Kolko sam skapirao duplo manji otpor duplo veca snaga.
Kod tranzistoraca je tako. Kod lampaša ne.
ognjen93 wrote:S druge strane veci otpor boljikvalitet zvuka.
Kod lampaša bi se moglo reći da to važi, ali ne bih rekao da to važi za tranzistorce.

ognjen93

Post by ognjen93 » 11 Nov 2009, 16:05

Lampas je u pitanju znaci opusteno 16 oma da gledam, hvala

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 13 Nov 2009, 01:29

ognjen93 wrote:Zavrsih pricu oko glave, e sad dolazi na red kabinet. Ono sto me ustvari zanima jeste na kolikom otporu trebaju da rade zvucnici. Kolko sam skapirao duplo manji otpor duplo veca snaga. S druge strane veci otpor boljikvalitet zvuka. Molim vas da pomognete, pojacalo ima selektor otpora(ne znam kako bolje da prevedem), tako da sam mozda skapirao da je neka zlatna sredina 8 oma, i da nije mi jasno ako pojacalo ima 100w da li ima 100 w samo na 4 oma ili samo na 8 oma ili samo na 16 oma?
Kada kupiš kabinet (pretpostavljam da će imati zvučnike),vidiš koja impedansa (otpor što ti kažeš) piše pozadi i namestiš tu istu brojku na pojačalu.Kao što i sam kažeš možeš birati izmeđ' 4,8 i 16 ohm-a

ognjen93

Post by ognjen93 » 14 Nov 2009, 11:19

ssmc wrote:
ognjen93 wrote:Zavrsih pricu oko glave, e sad dolazi na red kabinet. Ono sto me ustvari zanima jeste na kolikom otporu trebaju da rade zvucnici. Kolko sam skapirao duplo manji otpor duplo veca snaga. S druge strane veci otpor boljikvalitet zvuka. Molim vas da pomognete, pojacalo ima selektor otpora(ne znam kako bolje da prevedem), tako da sam mozda skapirao da je neka zlatna sredina 8 oma, i da nije mi jasno ako pojacalo ima 100w da li ima 100 w samo na 4 oma ili samo na 8 oma ili samo na 16 oma?
Kada kupiš kabinet (pretpostavljam da će imati zvučnike),vidiš koja impedansa (otpor što ti kažeš) piše pozadi i namestiš tu istu brojku na pojačalu.Kao što i sam kažeš možeš birati izmeđ' 4,8 i 16 ohm-a
Ma da to nego koji topor mi je najbolje da izamerem, da li ima neke razlike u zuku, sta dobijam a sta gubim vecim-manjim ptoorom

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Nov 2009, 14:10

Ako je lampaš u pitanju, izlazni trafo ima više namotaja na većim impedansama što će reći da bi izlazni trafo trebalo da se "čuje" više (na većim impedansama). Pošto je to u svetu gitarskih pojačala poželjno ("boja" trafoa se čuje kao tvrdo, metalno zasićenje), pojačalo ima smisla voziti na najvećoj omaži.

Barem u teoriji. Većina gitarista kaže da u praksi baš i ne čuje neku razliku.

Hajfajisti se, međutim, svađaju oko "pravilne" omaže bez prestanka.

Jedan kraći primer: http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl ... from&1&4#1

Nekoliko testova: http://www.crystal-radio.eu/entrafotest.htm

Post Reply