Pojačalo za bass / klavijature - upotrebljivo za gitaru?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pojačalo za bass / klavijature - upotrebljivo za gitaru?
Imam sledece pitanje, da li se pojacalo koje se koristi za bass gitaru, i klavijature moze koristiti za gitaru i ako ne moze sta treba da se uradi da se moze koristiti... Ako ko zna o cemu govorim molim ga za pomoc... Hvala,Coca!!!
Re: Pomoc pojacalo!!!
Nisam skapirao to je bas pojacalo ili razglas, u svakom slucaju, i da moze zvuk ce biti onako prilicno nikakav......coca wrote:Imam sledece pitanje, da li se pojacalo koje se koristi za bass gitaru, i klavijature moze koristiti za gitaru i ako ne moze sta treba da se uradi da se moze koristiti... Ako ko zna o cemu govorim molim ga za pomoc... Hvala,Coca!!!
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
A koje je pojacalo?, ako je Bassman recimo, onda je extra za gitarucoca wrote:Imam sledece pitanje, da li se pojacalo koje se koristi za bass gitaru, i klavijature moze koristiti za gitaru i ako ne moze sta treba da se uradi da se moze koristiti... Ako ko zna o cemu govorim molim ga za pomoc... Hvala,Coca!!!

Verovatno je neki peavey sa 15-icom. 

Radi se o lmpaskom pojacalu 60w sa 2x12" Novatron zvucnicima (combo varijanta)...
Malo sam se zbunio što si pomenuo da je pojačalo za bas i klavijature. Pojačala za klavijature su kao... sad će smešno da zvuči... kombo razglas, i definitivno ne može u njih da se ubode direktno gitara ili bas, odnosno može, ali nije baš preporučljivo, i neće da da pametne rezultate. E sad, ako je zapravo u pitanju bas pojačalo koje je neko koristio i za klavijature, onda je situacija drugačija. U to možeš da bocneš gitaru odmah, pa da vidiš šta uz pomoć ekvilajzera možeš da izvučeš... I još mi je neobično što je 2x12. Nije često rešenje za bas. To je onako relativno čest slučaj za gitaru, a mislim da bi basisti bili srećniji sa 2x10... Ma sve je ovo nagađanje... Imaš li neke tehničke podatke te sprave, model, firmu... bilo šta?
Kristijane radi se o Roy pojacalu model MB60, inace fabricki u sebi ima ulaz za bas girtaru Hi i Lo varijantu, ali takodje ima i ulaz za klavijture,orgulje (organ) Hi i Lo varijanta..., zasto mislis da nije preporucljivo da u pojacalo za klavijature bocnem gitaru, jasno mi je zasto u gitarsko pojacalo nije preporucljivo ustekati bass, ali za ovo drugo mi nije jasno, inace vec sam to uradio i zvuk mi je inace solidan pravi vintage gitarski zvuk, pojacalo od potova ima bass, treble i boost, neki savet mozda?, kako da ga najbolje prilagodim za gitarsku upotrebu? Pozdrav,Coca!!!
Pa klavijature možeš recimo da bocneš direktno u razglas, jer su ti klavijature plus razglas više hi-fi varijanta, dok gitaru ne bi smeo da bocneš direktno u razglas, kao ni u bilo koji kućni hi-fi uređaj. E sad, ti imaš neku neobičnu spravu, i verovatno je malo starija, i po svoj prilici jeste rađena tako da se ceo bend bocne u isto pojačalo, jeste nekakav kombo razglas. Kakav je izlazni signal analognih električnih orgulja - zaista ne znam. I tu bi mogla da bude ključna razlika - ako je u pitanju orguljaško, a ne klavijatursko pojačalo. Interesantno je da mi uopšte nije pošlo za rukom da nađem bilo šta o ovom pojačali na netu.
E, Kristijane i ja sam trazio na netu, ali malo teze se nalazi, inace pojacalo je iz 60' godina sa 3xECC83 lampama u preampu i 4xEL84 u ampu, jako je zanimljivo i redak primerak generalno, zato se i ne moze pronaci na netu... Imam jos nekoliko sitnih opravki na njemu da ga doteram da bude sasvim o.k., ali za sada je bitno da radi solidno s obzirom da ima nekih 50-ak godina... Radjeno u DDR-u za americko trziste koliko sam uspeo da saznam sa neta...
Pozdrav, Coca!!!
Pozdrav, Coca!!!