Dersu Uzala wrote:Nije pukla zbog loseg celika, nego zbog promene odnosa u globalizaciji svetske ekonomije. Kupili su ih Indusi drugim recima. Indusi i Kinezi su hiljadama godina bili najveci proizvodjaci najkvalitetnijeg celika, a onda su kolonizovani. Danas su ponovo najveci proizvodjaci celika. KIna je valjda prva a Indija mozda druga treca.
Nisam ni mislio na dobar čelik-loš čelik.Jednostavno ljudima se nije isplatilo da prave dobar čelik,rasturili su proizvodni pogon i oterali u Aziju.
To sa ekonomistima mi je jasno,mislim da sam to koliko-toliko dotakao primerom poddimenzionisanja čelika.
Dersu Uzala wrote:
Mrzim te fame. Slicna prica je oko svega vintage. Ne jebe danas nas tehnologija nego nas jebu ovi ekonomisti idioti koji unazad par decenija nose titule MBA. Ti su smislili foru zvanu 'product life-cycle', drugim recima limitacije na dizajn mnogih proizvoda. 90% firmi danas imaju te idiote zaposlene i izbacuju novi proizvod svakih sest meseci a stari od pre par godina je 'obsolete', kao baci ga, recikliraj. Samo zato da bi se nagumali parinja i bonusa.
Pazi ni jednom se nisam pozivao na vintage priče,nisam nešto pristalica toga,ali moraš priznati da su se stvari ranije bolje pravile nego danas upravo zbog product life cycle-a.Ne verujem ja da Kinez ne može da napravi dobru lampu kao što se pravila pre 30 godina.Sama rečenica zvuči smešno.
Anyway da se vratim na temu.Ponuditi čoveku iznos koji je pomenuo Peca je sasvim ok (uzevši naravno naše uslove u obzir i ophođenje prema trafoima,što je napomenuto).Pardoniram za filozofiranje na temi,možemo otvoriti zasebnu temu o materijalima/trafoima,meni je zanimljiva rasprava (i fin podsetnik svakako).