partridge transformatori

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: partridge transformatori

Post by Rocket Roll » 04 Aug 2010, 15:16

majtimika wrote: mislim da ovo prvi put govorim ali hvala rocket
Nema na čemu... Hillybillyjeva je starija - ako on kaže 100-150 evra, onda je to cena.

Ja bih rizikovao sa kupovinom, ako nisu premotavani - ako ni zbog čega drugog, a onda zato što će se jednom moći prodati preko eBayja za veće pare.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Aug 2010, 22:22

majtimika wrote: molio bih ta prestanes da mi kenjas po temi(i po svakoj drugoj btw). ako nemas sta reci vezano za postavljeno pitanje, nemoj ni da govoris. :ziveli:
Molio bih te da mi se ne obracas. Ikada. :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 04 Aug 2010, 22:34

Dersu Uzala wrote:
majtimika wrote: molio bih ta prestanes da mi kenjas po temi(i po svakoj drugoj btw). ako nemas sta reci vezano za postavljeno pitanje, nemoj ni da govoris. :ziveli:
Molio bih te da mi se ne obracas. Ikada. :ziveli:
izvini nemogu to da ti obecam :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Aug 2010, 22:42

majtimika wrote: izvini nemogu to da ti obecam :ziveli:
Onda kao da nista nisam ni rekao. :ziveli:

Uzgred, odgovorio sam tebi licno na prvom postu vezano za tvoje pitanje. Potom sam odgovorio na tudje pitanje par puta. Zao mi je ako imas problem sa tim, ali to ce se nastaviti. Ta forma, kad me neko nesto pita, ja odgovorim. Tako sam vaspitan :kokice: .

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 05 Aug 2010, 00:25

Dersu Uzala wrote:Nije pukla zbog loseg celika, nego zbog promene odnosa u globalizaciji svetske ekonomije. Kupili su ih Indusi drugim recima. Indusi i Kinezi su hiljadama godina bili najveci proizvodjaci najkvalitetnijeg celika, a onda su kolonizovani. Danas su ponovo najveci proizvodjaci celika. KIna je valjda prva a Indija mozda druga treca.
Nisam ni mislio na dobar čelik-loš čelik.Jednostavno ljudima se nije isplatilo da prave dobar čelik,rasturili su proizvodni pogon i oterali u Aziju.
To sa ekonomistima mi je jasno,mislim da sam to koliko-toliko dotakao primerom poddimenzionisanja čelika.
Dersu Uzala wrote: Mrzim te fame. Slicna prica je oko svega vintage. Ne jebe danas nas tehnologija nego nas jebu ovi ekonomisti idioti koji unazad par decenija nose titule MBA. Ti su smislili foru zvanu 'product life-cycle', drugim recima limitacije na dizajn mnogih proizvoda. 90% firmi danas imaju te idiote zaposlene i izbacuju novi proizvod svakih sest meseci a stari od pre par godina je 'obsolete', kao baci ga, recikliraj. Samo zato da bi se nagumali parinja i bonusa.
Pazi ni jednom se nisam pozivao na vintage priče,nisam nešto pristalica toga,ali moraš priznati da su se stvari ranije bolje pravile nego danas upravo zbog product life cycle-a.Ne verujem ja da Kinez ne može da napravi dobru lampu kao što se pravila pre 30 godina.Sama rečenica zvuči smešno.

Anyway da se vratim na temu.Ponuditi čoveku iznos koji je pomenuo Peca je sasvim ok (uzevši naravno naše uslove u obzir i ophođenje prema trafoima,što je napomenuto).Pardoniram za filozofiranje na temi,možemo otvoriti zasebnu temu o materijalima/trafoima,meni je zanimljiva rasprava (i fin podsetnik svakako).

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 05 Aug 2010, 02:03

Ispado' ja lud. :kokice:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 05 Aug 2010, 02:16

Dersu Uzala wrote:Ispado' ja lud. :kokice:
Što sad?

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 10 Aug 2010, 07:31

jedan oftopik.. da ne otvaram novu temu. pošto vidim da je rešeno pitanje partridge-a

treba mi adapter sa izlazom 0-15V (fino podešavanje na potenciometru/prekidaču) i nekih 2a do 3A

predpostavljam da za tako nešto treba linearni transformator sa promenljivim sekundarom... gde to da nadjem?.. :?

ili bilo koje drugo korisno rešenje
:ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 10 Aug 2010, 07:47

faks wrote:predpostavljam da za tako nešto treba linearni transformator sa promenljivim sekundarom...
mislim da ti nije potreban takav transformator, ja sam pravio nesto slicno, tj istu stvar. Trafo je obican, daje 12V, a napon se regulise potenciometrom negde u kolu (0-12V). Ne secam se kako ide ta sema, ali mnogo jednostavnije od toga sto pricas. Potrazi po netu, ako ne nadjes, pronacicu ti tu moju semu, to sam pravio u srednjoj za praksu, a sada koristim za napajanje pedala...

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 10 Aug 2010, 08:36

treba da povećavam/smanjujem napon a amperi treba da ostanu oko 2,5A

jel tako radi ???

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 10 Aug 2010, 08:56

pa, napon sam regulises, a ako se ne varam, on isporucuje amperazu koju mu snaga dozvoljava (snaga je proizvod napona i struje) tj koju potrosac vuce (nadajmo se da ce neko ko je siguran ovo potvrditi ili ispraviti :D ). Mada to sto sam ja pravio mislim da ne moze da pusti 2-3A, to je vec nesto dosta vece snage... Sve sto sad nalazim po netu je sa LM317 cipom i daje do 1.5A, a to je isto ono sto sam ja napravio...

Npr ovako nesto http://www.diy-electronic-projects.com/ ... WER-SUPPLY, samo sto je moje imalo dosta veci filter kondenzator i mislim da su bile jos neke gluposti, ali se ne secam...

Tebi treba izgleda velika snaga, pa moras malo vise da kopas za to...

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 10 Aug 2010, 09:19

hvala matori :)

zapravo treba mi to napajanje za mašinu za tetoviranje. sad.. reče mi čovek koji se time bavi da mi treba takvo.. :?
(" mašina radi na 7V. i minimum 2A i mora da ima fino podešavanje od 0 do 15V")

imam gomilu trafoa i sličnih stvari... pa reko da uštedim 50-60e

(čak sam našao i neko napajanje od kompjutera,ima 5V i 2A. mislio sam da obezbedim još po jedan izvor napajanja od 7V i 12V. možda bi to bilo ok.)

(ps. cela elektronika te mašine su dva solenoida i kondenzator)

Post Reply