Pomoc oko adaptera za pedalu

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Pomoc oko adaptera za pedalu

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2008, 19:26

Sava wrote:Imaš li onda objašnjenje kako to meni onaj jednostavan stabilizator koji sam ovde opisao radi besprekorno i bez trunke neželjenih prizvuka, a najmanje tri pedale su uvek priključene istovremeno?
Nemam. I izvinjavam se - nisam hteo da zvučim kao da sumnjam u vaše znanje, jer moje u svakom slučaju nije dovoljno ni da razumem u čemu je tačno problem.

Iz istog razloga, nisam ljut na vas, nego na takve nepredvidive stvari koje se tiču napajanja. Još malo objašnjenja:

Imam još jedan stabilisani ispravljač - i to originalni COXX 0905S (kojim, kako znate, vrve nemačke prodavnice instrumenata i opreme i koji se preporučuje baš za efekte), pa opet i sa njim primećujem istu vrstu zujanja kakvu sam već opisao.

Image

Image

Dotle, sa naobičnijim ->Behringerovim PSU-SB<-, sve radi potpuno bešumno i tačno kako treba. Da s njim sve ne radi kako treba, zabrinuo bih se da u pitanju nije neki kvar na bilo kojoj pedali, ali!

Pošto s njim sve radi kako treba, prilično sam siguran da bi sve radilo i sa Bossovim PSA - ali mi se ne daju 2 500 dinara da to proverim.

Image

Zaključak: Koliko ja razumem ovu problematiku (ali ne kažem da je razumem kako bi trebalo!), jedina razlika između moja dva stabilisana ispravljača i ovog malog Behringerovog (a to važi i za Bossov ispravljač) je u tome što Behringerov i Bossov nisu stabilisani, a COXX i Somogyi jesu.

Ergo, problem je do stabilizacije, što mi je prodavac iz Silkena i spomenuo na primeru svog prijatelja i njegovog waha.

Ili grešim?

Sava

Post by Sava » 21 Jan 2008, 22:05

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Imaš li onda objašnjenje kako to meni onaj jednostavan stabilizator koji sam ovde opisao radi besprekorno i bez trunke neželjenih prizvuka, a najmanje tri pedale su uvek priključene istovremeno?
Ergo, problem je do stabilizacije, što mi je prodavac iz Silkena i spomenuo na primeru svog prijatelja i njegovog waha.
Ili grešim?
Grešiš, kupio si neodgovarajuće napajanje, a stabilizacija napona sa tvojim problemom nema veze. Ne poznajem to što si kupio i ne mogu direktno da ti kažem u čemu je stvar i bilo bi najbolje da to vratiš ako možeš jer ti je neupotrbljivo. Ako ne možeš da vratiš veži improvizovano na izlaz jedan elektrolitski kondenzator reda minimalno 220 uF pa na više (znači paralelno napajanju, minus elektrolita na minus napajanja, pazi da ne praviš kratke spojeve) pa vidi da li će to zujanje da se smanji ili nestane. Ako se stvar poboljša onda je loša filtracija, a ako ne donesi jedan dan do mene pa ćemo da ga opteretimo, premerimo napone i struje i pogledamo oscilogram pa će sve biti jasno.

Jedan od načina za improvizovano-probno vezivanje kondenzatora može da izgleda ovako: uslov je da znaš koja ti je žica +, a koja - pa onda uzmeš najtanje igle koje imaš i pažljivo probodeš kroz izolaciju prema žici pod nekim uglom, a na krajeve igala prisloniš kondenzator. Dovoljno je samo da prisloniš kod uključene pedale i odmah će se čuti razlika ako je filtracija u pitanju.

I još jedna napomena: kada uzmeš ispravljač u ruku on mora da ima neku primetnu težinu zbog trafoa. Ako je prilično lagan onda se najverovatnije radi o čoperu, a oni ako nisu pravljeni baš za audio mogu da stvaraju velike probleme.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jan 2008, 22:53

Sava wrote:...kada uzmeš ispravljač u ruku on mora da ima neku primetnu težinu zbog trafoa. Ako je prilično lagan onda se najverovatnije radi o čoperu, a oni ako nisu pravljeni baš za audio mogu da stvaraju velike probleme.
Ne, oba su veoma teška (za ispravljače). Ne znam, nisam pametan. Dogovorićemo se za premeravanje, pošto dijagnostikovanje problema definitivno prevazilazi moje znanje. Puno hvala!

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 28 Feb 2008, 21:09

poshto se ja i dalje drzhim teorije bolje pitati nego sam probati,moram da vas pitam jel ok ovaj adapter za pedalu?
Image
na njemu pishe
AC ADAPTER
Input:AC 220V 50/60Hz
Output:DC:9V 850MA
probao sam ga na par sekundi i ok radi,htedoh da vas pitam jel mogu da ga koristim poshto necu bash da se igram i isprobavam pa da mi se pedala pochne pushiti :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Feb 2008, 21:16

Paa, čisto radi doublechecka - koje pedale bi da guraš njim? Je li adapter "negative center"? Kontam da jeste, pošto je sve već radilo, ali, eto, da sve "aminujemo".

(Samo me ne pitaj šta "negative center" tačno znači, već smo pisali o tome...)

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 28 Feb 2008, 22:00

Image
ovako izgleda crtezh na pedali pa kontam da je negative center.. imam boss mt-2..

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Feb 2008, 22:13

Super! Radiće, neka ti je sa srećom!

Jack Nape

Post by Jack Nape » 02 Sep 2010, 21:31

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Probleme donosi loš ispravljač...
Ali platio sam ga hiljadu i nešto dinara! Najskuplji koji prodaje MikroPrinc! Uz preporuke oba prodavca! Somogyi "Home" MW-S9211GS, zaštićen od overloada, pregorevanja i pregrevanja. I - definitivno nije punjač. Nije do kvaliteta, sigurno - nego je do same stabilizacije. Nerviram se jer sam pukao tolike pare na stabilisani adapter, a lepo mi je prodavac u "Silkenu" govorio - "Sinko, za gitarske pedale ne uzimaj samo stabilisani ispravljač..."

Image

Image

Image
Znam da je stara tema ali: isti problem isti adapter. Jel bilo resenja na kraju?

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 02 Sep 2010, 21:50

resilo se tako da si ti skontao da taj ispravljac koji si kupio nije stabilisan. (ma sta su ti prodavci rekli)
viewtopic.php?f=43&t=10872

umart

Post by umart » 12 Sep 2010, 13:58

a gde moze da se nabavi taj behringerov adapter i koliko kosta?

coca

Post by coca » 01 Oct 2010, 23:48

Moze da se napravi i da radi super za relativno malo para nekih 15E... progooglajte imate tih shemica i spisak komponenti koliko vam srce zeli,a sto je najvaznije mogu sve te komponente da se nadju kod nas..., sasvet jos jedan za DIY napajanje za pedale nadjite razne ispravljace za bezicne telefone, stampace, skenere i tome sl. i od njih napravite napajanje za pedale koje ce da radi sasvim solidno... Pozz. Coca!!!

Post Reply