umart wrote:
stvarno,svi se prvo razocaraju kod softverskih rjesenja,ponajvise zbog tih sumova,skvicanja itd.kad provale da je stos do impendance (ok,znam da dersu ima neki line6 ux,ovaj detalj se onda ne odnosi na njega) ...
...budjavu JJ ecc81u,i turih sovtekovu 83ku.nebo i zemlja.nisam ni mogao da predpostavim da samo jedna lampa moze da toliko utice na saund.
Sto se lampe tice, cak i da je stara bila ganc nova u stvari, postoje ogromne razlike u 'zvuku' lampi radjenih po identicnom dizajnu i specifikaciji, i ubismo se okolo po temama utvrdjujuci tu cinjenicu. Onda prosto uvredjivo zvuci kad neko lane nesto tipa 'e, promenio sam ovu lampu onom i razlika ko nebo i zemlja'. A neki se ubise okolo pricajuci zidovima. Al ajd, svak' najvise voli da se uci na sebi, nekako mu to dodje kao deo rezimea.
A ovo prvo, vidi...ma meni ne pisti hardver (MuZZy, car, seo i da se snimi da mi dokaze kako njegov didjitalni setup ne pisti), niste me skapirali. Cim ukljucim bilo koje od tih didjitalnih govanaca koja imam sad u kompu, od kojih neka zahtevaju i specijalizovan hardver (Line6) a neka ne (Amplitube, SD, ovo ono), ako je model pojacala tj. zvuka zasnovan na nekom high-gain zvuku (a ja to cesto koristim), ja se licno userem od muke. Nije to pistanje u smislu da nesto mikrofonira, niti je bilo kakav sum. Sve je hardverski picnuto i tu nema problema. Nego sam taj high-gain zvuk, on mi je pisteci, susteci, krljajuci, cim metnem kazem iole gaina. Priroda tog zvuka me uzasava. Otprilike sta se desava, bas sam sinoc pricao sa ortakom (on ne koristi didjitaliju, ne ume covek i nema). Sva didjitalija je algoritam. Ako ja sad na lanpasu odradim 'avion' trzom (scrape on or more strings with the pick up and down the fingerboard scale jelda) ili samo levom ovlas prevlacim prste preko zica (skripa jelda, al Satriani je bogumi i tu skripu koristio na prvom albumu efektivno), pojacalo reaguje kako treba, bar ova koja imam. Kad predjem na didjitaliju i uradim to isto, onaj 'algoritam' se zbuni, sad mu nista nije jasno, kao i MIDI on pokupi audio signal ali ne zna sta da radi sa njim, sadrzaj mu je cudan i onda algoritam generise milion nekih overtonova (harmonika) koji se cuju do bola. Algoritam pokusava da dokuci sta se tu desava i kako to treba da procesira a lanpas samo prosledi signal dalje, uopste se ne brine o sadrzaju nit ga modifikuje. Dalje, didjitalija slabo konta dinamiku, i svasta nesto jos, ali sad sam se bas smorio pisanjem.
Ja licno kapiram, obzirom da sam cuo druge ljude kako uredno snimise lep zvuk na toj didjitaliji, da mi nesto tu nije jasno i da ne mogu da setujem digitalni model onako kako bih setapovao fizicko pojacalo istog tipa. Ali me jednostavno mrzi da provaljujem sta to tu sad treba da se koriguje da bi radilo kako dolikuje.
Naravno, u pitanju je samo high-gain, sve ostalo sljaka korektno didjitalno, drugi modeli i efekti. Kapiram da treba da se tvikuje letnji dan do podne, ali me mrzi time da se bavim, ideja je bila kad uzmes ta njihova skupa didjitalna sranja plus extra softver, da ce sve da radi ko mleko iz prve.