Kako napraviti pojacalo?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Kako napraviti pojacalo?

Post by Rocket Roll » 08 Feb 2008, 17:56

Image

Sava

Post by Sava » 08 Feb 2008, 18:04

Funkomat wrote: Nadam se da ce ovo pomoci...

Image
Bravo, odlično odrađen posao!
Nego, odakle ti onih 20 dinara :mrgreen:?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Feb 2008, 18:57

FBI fazon... :obrve:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 08 Feb 2008, 20:15

CIA snajka, CIA.

kiza.rnr

Post by kiza.rnr » 08 Feb 2008, 20:21

Već kad ste se dotakli i teme zvučnika,interesuje me gde može da se kupi zvučnik 12 " za kombo gitarsko pojačalo,treba jednom mom prijatelju,zvao je neke prodavnice u NS-u,i nisu imali,misli da ima Mitros ali ne zna koja je cena.Ako znate gde može povoljnije da se kupi ,bio bih vam veoma zahvalan na informaciji.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Feb 2008, 21:27

kiza.rnr wrote:...interesuje me gde može da se kupi zvučnik 12 " za kombo gitarsko pojačalo...
============================================
->Player Music House: Gitarska Serija Zvučnika<-
============================================

vlada92

Post by vlada92 » 16 Dec 2010, 19:48

Evo jedno kao Fender, SuPER je :D
Pročitaj
http://forum.gitariste.org/viewtopic.ph ... ef04cc3a14

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 28 Jan 2011, 01:37

Interesuje me par stvari povodom teme. Bass pojacalo inace. Dakle:

Jel se isplati (finansijski i po pitanju kvaliteta zvuka) praviti ovako nesto?

Ako se isplati:

- Koliko je komplikovano napraviti u skali od 1 do 10, za nekog laika, do duse zavrsio sam elektortehnicku skolu nije bas da sam totalni laik?

- Kolika je dostupnost delovima ovde kod nas?

- Koliko su tacne seme na netu, ne bih da bacim sKe (koji nemam) na nesto sto nece ni da radi ni da zuji ni nista?

I npr ako bih se odlucio, ako neko ima proverenu semu za neko pojacalce za kucnu upotrebu i za probe sa bendom tipa 300w :twisted: :twisted:

Ili da se manem svega ovog (a voljan sam da se oprobam u ovome) i da stekam lovu i da pazarim nesto u shopu?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Jan 2011, 01:50

Ako ces gledati finansijsku isplativost, nemoj praviti. Bar ne ako zelis nesto kvalitetnije a ako zelis bilo sta... opet je jeftinije da kupis polovno pojacalo.
produzni_kabal wrote:I npr ako bih se odlucio, ako neko ima proverenu semu za neko pojacalce za kucnu upotrebu i za probe sa bendom tipa 300w
Ako nisi siguran koje pojacalo zelis, nemoj praviti. Besmisleno je praviti nesto na slepo pa odluciti da li ti se svidja kad ga zavrsis.

Ako zelis da napravis pojacalo samo da bi napravio pojacalo ili zelis da imas kopiju nekog jako skupog ili nedostupnog pojacala, napravi ga. Jedino se zbog toga "isplati" praviti bilo sta.

andrej]

Post by andrej] » 28 Jan 2011, 02:08

produzni_kabal wrote:Interesuje me par stvari povodom teme. Bass pojacalo inace. Dakle:

Jel se isplati (finansijski i po pitanju kvaliteta zvuka) praviti ovako nesto?

Ako se isplati:

- Koliko je komplikovano napraviti u skali od 1 do 10, za nekog laika, do duse zavrsio sam elektortehnicku skolu nije bas da sam totalni laik?

- Kolika je dostupnost delovima ovde kod nas?

- Koliko su tacne seme na netu, ne bih da bacim sKe (koji nemam) na nesto sto nece ni da radi ni da zuji ni nista?

I npr ako bih se odlucio, ako neko ima proverenu semu za neko pojacalce za kucnu upotrebu i za probe sa bendom tipa 300w :twisted: :twisted:

Ili da se manem svega ovog (a voljan sam da se oprobam u ovome) i da stekam lovu i da pazarim nesto u shopu?
bass pojacalo? na tvom mestu, uradio bih nesto od sledeceg:
pravio preamp (ili 2 razlicita, pa svic izmedju), uzeo na oglasima neki genericki power, kupio ili pravio kabinet
uzeo behringer bdi21, neki genericki power na oglasima, kupio ili pravio kabinet
uzeo nesto na oglasima.

malo zajebanija varijante koja potencijalno zvuca bomba:
pravi 2 tranzistorska pojacala + limiter (+eventualno eq) u 1U rack kucistu
pravi lampaski power od 100w u rack kucistu (mozda moze u 2U da se nagura, mada je 3U verovatnije), napravi linijski izlaz posle transformatora
linijski izlaz ubodi u jos jedno genericko rack power pojacalo sa oglasa. koji dizajn da pokrades? 6l6gt izlaznu sekciju sa musicman hibrida ili izlaznu sekciju hiwatta. hiwatt je imao i slave power pojacalo ciju semu mozes naci na netu.
nabavi/napravi 2 kabineta, jedan za lampaski, drugi za tranzistorski izlaz
regulisi switching relejima, napravi footswitch koji se na sve to povezuje UTP kablom, a sluzi da se radi switching izmedju 2 preampa, pali limiter (eq eventualno). napravi 2 izlaza na izlazu preampa (sa prekidacem), da mozes da odaberes lampas (+tranzistor) ili samo tranzistor. lampasko-tranzistorska varijanta daje vrhunski lampaski zvuk u oba kabineta, odlicno za svirke. samo tranzistor gura samo jedan kabinet, al moze efikasno da se utisa za po kuci.
sve u rek. bolje nego 95% pojacala na trzistu (bolje nego sva na trzistu za te pare, posebno kod nas).

trafoe mozes uzeti kod Pece (Hillybilly na forumu)
rack kucista i komponente vidi gde imaju ovde: viewtopic.php?f=43&t=14616
tu mozes naci rack kucista i mala kucista za pedale, koja mozes za preamp da koristis.
sitnije stvari (komponente, podnozja metalni potovi i sl) se isplate naruciti sa http://www.banzaimusic.com/ (stizu sigurno, rade kreditne kartice)
za kucista, kabinete i tako to se mozes konsultovati sa raznim forumasima, ako se odlucis za nesto od ovoga.

za nekoga iz elektro skole:
5/10 pravljenje preampa
8-9 pravljenje lampaskog powera
nemam pojma za kabinete. ako imas nekog (ko se razume u rad sa drvetom, odn sperkom/ivericom) da ti pomogne, nije toliko tesko
sve je lakse ako pitas ovde za savet, pomocice ti gomila ljudi.

uvek mozes na oglasima uzeti nesto sto 'radi posao' za manje pare. ako zelis da pravis nesto (posebno uzivanje), pravi. ako zelis neki vrhunski dizajn (kao ovaj sto sam predlozio), izacice te jeftinije nego da uzmes fabricku varijantu (ako je iko i pravi trenutno).

xspaceman

Post by xspaceman » 28 Jan 2011, 02:11

ladno sto izvadili temu iz naftalina...iz 2007! svaka cast! :lol:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 28 Jan 2011, 02:27

Pa u principu ja sam hteo nekog klona bassman 50 ili 100 u headu. Nikakav sam sa kesom tako da nesto da ja stekam kintu da kupim nesto to ne ide, cim imam pare trosim ko lud a ovako malo po malo za delove bi i nekako mogao

Post Reply