Fender Pojacala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Fender Pojacala

Post by Rocket Roll » 26 May 2008, 14:47

guv'nor wrote:...stari Electro Voice EV12L koji, ma sta das mu radis, nece ni da mrdne.
Pa da, da se vratimo na temu - u slučaju da čoveku treba više "čistoće" iz HotRoda, verovatno bi mogao da zameni zvučnik za neki "čišći". Mada se ne razumem u zvučnike i ne znam koji bi to zvučnik bio.

guv'nor

Post by guv'nor » 26 May 2008, 15:00

Eto, bas to, a i vracamo se temi!
EV12 - Ogroman keramicki magnet (extremno tezak) ali ne oprasta greske... jbga to mu zameraju kao najvecu manu...
Kenny Wayne Shepherd iz svih svojih twinova vadi fenderove zvucnike i mece ove, bas zbog toga sto uvek svira na maxu, a ovi ostaju cisti.
Samo pazi da ne uzmes nesto prejako za Deluxa, pa da ne mozes uopste da ga 'pokrenes'
Zakljucak - neka jaca ali kvalitetna keramika!

alzo

Post by alzo » 26 May 2008, 15:08

Ja imam twina 135 silverface i sad sam ga obradovao sa novim
Celestion zvucnicima G 12 T 100 i dobio sam pravi ton twina , u njemu su bili neki krsevi a skoro sam
promenio i cevi......cuveni Kiki mi je sredio pojacalo i on mi je dao da biram kakav
ton zelim.....promenom cevi u preampu dobije se sasvim drugi karakter pojacala......
Fender mi je zvucao od ljute kafane pa do finog dista......pa biraj.....tako da mozda
pre videti sta se dobije promenom cevi u preampu a tek onda mozda menjati zvucnik........

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 May 2008, 15:14

alzo wrote:Ja imam twina 135 silverface i sad sam ga obradovao sa novim
Celestion zvucnicima G 12 T 100 i dobio sam pravi ton twina , u njemu su bili neki krsevi a skoro sam
promenio i cevi......cuveni Kiki mi je sredio pojacalo i on mi je dao da biram kakav
ton zelim.....promenom cevi u preampu dobije se sasvim drugi karakter pojacala......
Fender mi je zvucao od ljute kafane pa do finog dista......pa biraj.....tako da mozda
pre videti sta se dobije promenom cevi u preampu a tek onda mozda menjati zvucnik........
Kupio si ga polovnog?
Nisam znao da se Kiki bavi i pojacalima...

alzo

Post by alzo » 26 May 2008, 15:28

Kiki je stari beogradski majstor za cevna pojacala (verovatno ne mislimo na istog coveka)........pogotovo su mu omiljeni stari Vox - ovi......a pojacalo je kupljeno devedesetih godina u vreme one bedosije.....brat kupio klincu a nije imao pojma sta je uzeo.....morao sam da mu promenim sve cevi i zvucnike da bi dobio pravu stvar.........vredelo je uloziti........

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 May 2008, 15:32

alzo wrote: (verovatno ne mislimo na istog coveka)........
Ne... :D
I koliko te je izaslo svo to ulaganje?

alzo

Post by alzo » 26 May 2008, 15:46

Zvucnike imas u Pleyeru i oni su po 65 eura komad, znaci 130 a trebalo mi je jedno
100 evrica za cevi.....vise se tacno ne secam....menjani su mislim i neki elektroliti.....
on ima cetiri 6L6 cevi, ali ja ga sviram na dve Sovtekove.....
skoro sam ga dao drugaru za svirku i on mu je skinuo mrak posle promene zvucnika........
vredelo je svaki ulozeni euro...........

http://www.player.co.yu/

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 May 2008, 16:37

Danas sam svirao Blues Deluxe-a posle duzeg vremena i TO je ton koji meni treba...
Kao kad sam prvi put uzeo u ruke fendera, za ovo pojacalo znam da je stvoreno za mene.
Drive na 3/4, smanjen volume pot na strat-u, reverb na max-u i ja sam srecan covek... :)
Jednostavno odlicno pojacalo.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 27 May 2008, 18:58

Sto se tice brakeupa i clean headrooma, mislim da su se ovde malo "mixovale" ideje; Ako hoces veliki headroom, ne uzimati bassmanoliko pojacalo, jer nije za to dizajnirano ( kao i stavljanje hummova na strata, mora da sam ja religiozna osoba :)) Ja nemogu uzimati za ozbiljno predloge za modelovanje tona "po" Gilmouru, iz prosto realnih uslova, ekonomskih razloga: i apsolutno nemogu da kazem da sam skoro cuo da neko na probi svira fendera lampasha slicnog tipa ili jace pojacalo na 8-ici, kada se u sustini i "otvara" takav tip pojacala. Tako da dolazimo do zakljucka da su danasnja combo pojacala takvog tipa dizajnirana da se otvaraju ranije, oko kolicine zvucnika i cistog headrooma, navescu kao primer Marshall jcm900 sa odgovarajucim kabinetom (recimo sa Celestion greenbackovima) koji uporedjujemo sa Vox ac30 sa 2x12 blue bulldoga; Koje ima cistiji headroom i koje se pre otvara? Secam se kad je sredinom 90-tih Billy Corgan iz Smashing Pumpkinsa popularisao stavljanje kt-88 lampe u Marshall jcm800, sta mislite koliko je bilo shokiranih gitarista koji su stavljali te fine hi-fi lampe i chudili se sto ime je ton "mrtav"? U sustini sam samo hteo da kazem da postoje 50 pojacala u ponudi recimo Fendera i svako ono ima svoju namenu. Sto se tice predloga zvucnika, ja bih se apsolutno klonio keramickih zvucnika (bez uvrede, mislim da kontam cemu gosn.Funkomat tezi) po meni pravi izbor je Jensen alnico, to je otprilike max. vintage koliko moze iz 1x12"; Veoma je moguce da sam u velikoj zabludi, pa sam otvoren za sugestije...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 May 2008, 19:22

Z*Z*Z wrote:...modelovanje tona "po" Gilmouru...
Nenene, Funkomat neće Gilmurov ton, nego čisto pojačalo na kojem efekti dolaze do izražaja. Razumem ga jer i ja lično patim za "clean headroomom", pošto sam stompboxman i hoću da se čuje pedala, a da pojačalo bude malo više hajfaj. Kombo pojačala - nevezano da li su Fenderova ili čija već - nisu baš idealna za taj trip, ona su više za onaj tip gitarista koje uvek čujem da kažu "fuj, pedale, baci to, šta će ti to". Shodno tome, mala kombo pojačala su uvek u nekakvom breakupu - obično vrlo blagom, ali ipak.

To jest, nadam se da je Funkomat brinuo o tome što se tiče Blues Deluxea?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 May 2008, 19:37

Rocket Roll wrote:
To jest, nadam se da je Funkomat brinuo o tome što se tiče Blues Deluxea?
Da li sam brinuo o pedalama ili o break up-u?
Pedale ne znam kako rade ali posto ne planiram da stavljam neke "zajebane" stvari ispred njega (heavy distorzija ili sta god), mislim da nece biti problema, a sto se beak up-a tice, ja i dalje mislim da do njega dolazi tek na vecoj jacini (bar na ovom pojacalu koje sam ja probao) a i onda je jako toplo i prijatno i bez ikakvih problema se "procisti" sa volume potom gitare.

I da, ne treba mi gilmourov ton vec cist topao ton na kom efekti dolaze do izrazaja mada mi je mnogo bitniji cist topao ton nego efekti. :wink:
Odnecu par pedala u radnju pa cu da ih isprobam na pojacalu...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 27 May 2008, 20:30

Ok, slazem se ja s vama, treba clean koliko moze, ali vecina efekata, kad su u pitanju digitalije, bez boosta nece ni da mrdnu - zato sam i pomenuo alnico = topao ton na malim snagama pa ne zvucis ko digitron; Pokusavao sam i sa tranzistorcima i hibridima, sustina je u zvucnicima/zvucniku za tako nesto; Sviram u sastavima koji su heavily layered efektima, pa mi non-stop padaju ideje na pamet tipa "kako pomiriti vintage sa digital na ok computer nacin", zato sam i sam uzeo Voxa sa neodogom, mogu sam da ga podignem a wharfdale je mnogo inferiorniji zvucnik, jos nisam sucker da pazarim blue alnico za svirke za 50 ljudi :(
Nisam mislio stvarno Gilmourov ton, vec tretman odnosa efekata i ampa; Svi mi smrtnici koji ne koristimo adekvatne (skupe studijske) preampe osudjeni smo na "pola tona" - less character, loosely pronounced tone :mrgreen:

Post Reply