NEŠTO ZA NOVI LOKAL
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
NEŠTO ZA NOVI LOKAL
Pošto sam otvorio caffe koji ću ponekad koristiti i u klupske svrhe, trenutno puštim muziku sa kompa preko dva snagaša sa mnogo snage i GBL zvucnike. E sad, pojačam maximalno i na kompu, i pojačala i to gruva solidno ali nije dovoljno da bi dobilo pravi klupski zvuk pa sam pomislio da pojacala nemaju snagu ili da su zvucnici nejaki. Svašta mi je padalo na pamet jer se ne razumem. Doveo sam momka koji ima miksetu i plejere da jedno veče pušta muziku, i kada je krenuo sa 1/4 snage to je pocelo da gruva 10 puta jače nego ono kako sam ja puštao. sada mene zanima u čemu je tu fora. pretpostavljam da mikseta kao i komp samo daje signal snagašima a oni su ti koji daju snagu. Šta ja da nabavim od opreme da bih mogao sa kompa ili bilo kog drugog uređaja da puštam mp3 a da gruva onako kako treba?
Re: NEŠTO ZA NOVI LOKAL
Imam i ja klub i vozim ga sa svega 70 sinusa Sony TAFa... nego, prvo zaobidji mp3 koliko god prakticno bilo jer tu se pola muzike ne cuje. Ne postoji kao zabeleženo pa tako i ne izlazi na snagašu. Drugo, praktičnije rešenje je da zapleniš tu mixetu a ortaka vežeš u podrumu dok ti je ne pokloni
Nije mp3 problem .. nego ja pametujem šta je dobar zvuk. Dobićeš verovatno konkretan savet samo malo strpljenja 

zar nije 320kbps MP3 priblizno istog kvaliteta kao nekompresovani signal?
Sto se tice pitanja - verovatno ti treba stereo preamp. Ako comp izbacuje nedovljno jak signal treba malo da boostujes napon pre nego sto snagasi boostuju struju. Nebitno je sto snagasi imaju mnogo snage ako pojacavaju signal koji je slab u startu. Neki imaju preamp integrisan, ne znam koji imas.
Sto se tice pitanja - verovatno ti treba stereo preamp. Ako comp izbacuje nedovljno jak signal treba malo da boostujes napon pre nego sto snagasi boostuju struju. Nebitno je sto snagasi imaju mnogo snage ako pojacavaju signal koji je slab u startu. Neki imaju preamp integrisan, ne znam koji imas.
- sirac-šunka
- vragolan
Ovaj post sam napisao još dok forum nije hteo da radi, pa mi ovo ostalo sačuvano, ima već možda nedelju dana
Ja koliko sam načuo i video, retko koji klub ovde pušta muziku koja nije .mp3, pa čak sve više i više dj-a radi sa ovim formatom bez ikakvih problema. I da, 320kbps meni bar zvuči extra super ok, čak i u klubu.
Palo mi je na pamet da nije problem konecija, kablovi, ili način na koji si razveo izlaz iz računara do tih snagaša. Možda si samo redukovao izlazni signal lošim ili neadekvatnim konektorima. Možda ti je muzička, malo lošija, pa još ako si 3,5-milimetarski stereo izlaz za slušalice redukovao na dve strane do tih snagaša, pa sve to prespojio u neki XLR, kako je često na ulazu kod snagaš... takve kablove bi neko baš profi trebalo da napravi da bi to radilo bez problema za potreba kluba.
Druga stvar, audio kabl, kakvim vučeš signal iz kompa od onog malog 3,5mm stereo konektora, gubi dosta sa dužinom (gibi se snaga, a dolazi i do kašnjenja). Može i u tome da bude problem.
Moj predlog je da nađeš pouzdanog majstora elektroničara, pa da ti on sve lepo isproverava konekcije i napravi odgovarajuće kablove, ili bar pronađe problem, ako je problem, npr. u muzičkoj na kompu ili nešto slično. Možda može da ti napravi jedni kao kutijcu pa da ti taj nebalansirani izlaz iz kompa pretvori u dupli balansirani izlaz za dva snagaša. Tako da ne trošiš pare na miksetu.
Ili, ako ne bi da se zamajavaš sa majstorima, lepo kupi najmanju i najjeftiniju miksetu koju možeš da nađeš, pa lepo bocni na činčeve izlaz iz kompa, a mikseticu u snagaše i to je to. Plus ćeš imati bar jedan mikrofonski ulaz, pa možeš da praviš i karaoke partije.

Ja koliko sam načuo i video, retko koji klub ovde pušta muziku koja nije .mp3, pa čak sve više i više dj-a radi sa ovim formatom bez ikakvih problema. I da, 320kbps meni bar zvuči extra super ok, čak i u klubu.
Palo mi je na pamet da nije problem konecija, kablovi, ili način na koji si razveo izlaz iz računara do tih snagaša. Možda si samo redukovao izlazni signal lošim ili neadekvatnim konektorima. Možda ti je muzička, malo lošija, pa još ako si 3,5-milimetarski stereo izlaz za slušalice redukovao na dve strane do tih snagaša, pa sve to prespojio u neki XLR, kako je često na ulazu kod snagaš... takve kablove bi neko baš profi trebalo da napravi da bi to radilo bez problema za potreba kluba.
Druga stvar, audio kabl, kakvim vučeš signal iz kompa od onog malog 3,5mm stereo konektora, gubi dosta sa dužinom (gibi se snaga, a dolazi i do kašnjenja). Može i u tome da bude problem.
Moj predlog je da nađeš pouzdanog majstora elektroničara, pa da ti on sve lepo isproverava konekcije i napravi odgovarajuće kablove, ili bar pronađe problem, ako je problem, npr. u muzičkoj na kompu ili nešto slično. Možda može da ti napravi jedni kao kutijcu pa da ti taj nebalansirani izlaz iz kompa pretvori u dupli balansirani izlaz za dva snagaša. Tako da ne trošiš pare na miksetu.
Ili, ako ne bi da se zamajavaš sa majstorima, lepo kupi najmanju i najjeftiniju miksetu koju možeš da nađeš, pa lepo bocni na činčeve izlaz iz kompa, a mikseticu u snagaše i to je to. Plus ćeš imati bar jedan mikrofonski ulaz, pa možeš da praviš i karaoke partije.
signal kasni zbog duzine kabla? hmm, zar ne ide signal priblizno brzinom svetlosti? valjda mu je kraci kabl od 300000km 
slazem se sa svim ostalim

slazem se sa svim ostalim

- sirac-šunka
- vragolan
Ne znam tu fiziku u teoriji, ali jednom smo pokušali da povežemo miks na sistem ozvučenja u kefeu Letnja pozornica, doneli su neki predugačak kabl dva činča - dva činča i rezultat je bio ojađen signal koji je imao neku latencu.
Hm...
ako tako kažeš, da audio signal na relaciji line out - line in ide brzinom svetlosti...
Ne mogu tačno da se setim, bilo je pre nekih 6-7 godina, moguće da je to išlo u line in na kompu (onda je kabl bio verovatno dva činča - mala stereo banana) pa je moguće da je bilo nešto loše podešeno u kompu, tipa neki EAX effects ili neki zaludni sound processing... Znam samo da smo od te ideje odustali, došao je drugi gazda koji se kao nešto više razumeo, pokupio onaj kabl i konstatovao: "Znao sam da će ovo da kasni" i toliko...
Hm...

Ja u svom klubu koristim snagaš, handmade 2x300 ili ne znam koliko, puno...
u njega ide disco mixer u koga ulaze činčovi iz druge miksete za žive svirke (iz tape out) i iz compa (Mp3) sa solidnom zvučnom karticom..
+ JBL trosistemci (18" u basu) plus Yamaha trosistemske kao pomoćni, drugi par u bašti...lepota...
jako sam zadovoljan kako sve to funkcioniše...
u njega ide disco mixer u koga ulaze činčovi iz druge miksete za žive svirke (iz tape out) i iz compa (Mp3) sa solidnom zvučnom karticom..
+ JBL trosistemci (18" u basu) plus Yamaha trosistemske kao pomoćni, drugi par u bašti...lepota...
jako sam zadovoljan kako sve to funkcioniše...