FXSend - FXReturn
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
FXSend - FXReturn
Koja je razlika ako se pedala na pojačalu stavi: Gitara - pedala - pojačalo (clean kanal) ili ako se pedala stavlja kroz FXSend i FXReturn ulaz? Gubi li se kvalitet i kakve su posledice? Ili je jednostavno isto? (Što baš i ne verujem.
)

Re: FXSend - FXReturn
Send /return ,zaobilazi predpojacalo,i razlike itekako ima.Drive pedlae i druge pedale(tipa nosioci zvuka
)idu isperd (u kanal),druge pedale tipa efekti i prostorni efekti idu u send return,itd.itd

Znači ja koji sam gurao pedalu u clean kanal sam opasnu gubio na zvuku/kvalitetu zvuka.?
Ne. U osnovi, ako hoces da zaobidjes predpojacalo na tvom ampu, ides direkt u fx return. Drive pedale mogu obavljati funkciju predpojacala same, ali je pitanje kako ce to da zvuci kod nekih pedala. Eksperimentisi
Upravo sam hteo editovati post i dodati da mi ostalo da eksperimentišem.
Koliko sutra počinju eksperimenti :v .
Koliko sutra počinju eksperimenti :v .
-
Evo jedan mali primer zasto je opsteprihvaceno da delay ide u effects loop. Ako koristis distorziju sa pojacala, ako delay nije u loop-u, onda ce da ponavljanja sa delaya da budu distorzirana. Dakle, klin ponavljanja ce ulaziti u dist. Onda, ako se na klinu delay ponavlja npr 5 puta, i svakog puta je sve tisi, ako ga ne stavis u loop i prebacis na dist, dobices 5 ponavljanja iste glasnoce, a razlicite kolicine gaina. Malo je tesko objasniti, ali probaj, ubaci, pa ces videti. Po meni je najveca poenta da li zelis da taj efekat koji ubacujes bude pre ili posle distorzije, onako laicki, jer nije da dist ide samo od predpojacala, ali je to nesto sto se najlakse primeti. Neces gubiti na kvalitetu ako ga koristis, neces ako ga ne koristis. Stvar je samo ukusa i onog sto zelis da dobijes.
Verovao ili ne sve sam te skontao..
Eksprerimentisacu ovih dana,nego sam ceo dan u šk. 
Znači ni jedno ni drugo nije isparavno/neispravno nego samo šta hoću da dobijem.
Ali kad bi bio slučaj da u FX dodajem efekat distorzije? A ne preko clean kanala.

Znači ni jedno ni drugo nije isparavno/neispravno nego samo šta hoću da dobijem.

Ali kad bi bio slučaj da u FX dodajem efekat distorzije? A ne preko clean kanala.
u fx loop se nikad ne dodaje distorzija. on je namenjen da mozes da stavis delay/reverb/phaser/chorus/flanger/tremolo na zvuk koji je distorziran od strane predpojacala (odnosno predpojacala + onog sto je ispred predpojacala).
-
Bojjan96 wrote:Verovao ili ne sve sam te skontao..Eksprerimentisacu ovih dana,nego sam ceo dan u šk.
Sve je stvar ukusa. Probaj, stavi dist, pa ces videti sta ces da dobijes. Meni tako zvuci kao da ubodem gitaru u dist, i odatle u razglas, ne bas lepo, ali mozes da probas. Kontam da ces se brzo vratiti na staro
Zavisi da li je dist pedala dizajnirana kao preamp. Dr Boogie mnogo bolje zvuci kad se ide direkt u poweramp, a na sebi ima kompletan eqandrej] wrote:u fx loop se nikad ne dodaje distorzija. on je namenjen da mozes da stavis delay/reverb/phaser/chorus/flanger/tremolo na zvuk koji je distorziran od strane predpojacala (odnosno predpojacala + onog sto je ispred predpojacala).
to je istina. ima jos par takvih primera, gde je uredjaj u stvari kompletan preamp, sa kompletnim tone-shapingom (tonestack, svi gainstageovi) i treba da zameni preamp pojacala.
da ne zbunjujemo momka, to znaci da ako kupi zaseban preamp (nema ih puno i malo ljudi to ikad uradi), treba da mu steka izlaz u fx return, ali mu onda kontrole na pojacalu (osim, mozda, volume-a) nece raditi nista, nego sve kontrolise na preampu.
obicne overdrive/fuzz/dist/boost pedale nemaju odgovarajuci EQ da se koriste u fx loop-u. prosto, dizajnirane su da njihov frekvencijski odziv 'naleze' na onaj od predpojacala na gitarskom pojacalu (i da njihovu distorziju, odnosno vise harmonike, dodatno sece i oblikuje pretpojacalo i njegov tonestack), a i da primaju gitarski, a ne obradjeni signal na ulazu (vecina predpojacala 'obradjuje' zvuk tako sto mu makne mnogo srednjih, sto je posledica marshall/fender/vox tonestack topologije; takodje odgovara im slabiji ulazni signal, kakav se ocekuje od gitare ili, eventualno, druge pedale).
da ne zbunjujemo momka, to znaci da ako kupi zaseban preamp (nema ih puno i malo ljudi to ikad uradi), treba da mu steka izlaz u fx return, ali mu onda kontrole na pojacalu (osim, mozda, volume-a) nece raditi nista, nego sve kontrolise na preampu.
obicne overdrive/fuzz/dist/boost pedale nemaju odgovarajuci EQ da se koriste u fx loop-u. prosto, dizajnirane su da njihov frekvencijski odziv 'naleze' na onaj od predpojacala na gitarskom pojacalu (i da njihovu distorziju, odnosno vise harmonike, dodatno sece i oblikuje pretpojacalo i njegov tonestack), a i da primaju gitarski, a ne obradjeni signal na ulazu (vecina predpojacala 'obradjuje' zvuk tako sto mu makne mnogo srednjih, sto je posledica marshall/fender/vox tonestack topologije; takodje odgovara im slabiji ulazni signal, kakav se ocekuje od gitare ili, eventualno, druge pedale).
Ljudi hvala vam na izdvojenoj volji da mi objasnjavate XD
Ako ima još nešto da se kažu na ovu temu ja sam rad da čitam..
Ako ima još nešto da se kažu na ovu temu ja sam rad da čitam..

- tommytigh77
Ako ne koristiš drive sa pojačala, tj. ako ti je pojačalo generalno clean, a drive dobijaš sa pedalama, izbegavaj da koristiš FX loop. Većina loopova na budžetskim pojačalima nema mix kontrolu, kao ni opciju series-parallel izbora, a takođe su predviđeni za efekte koji koriste line level (uprošteno, rack efekti, ne pedale). Većina pedala nema dovoljan headroom za toliku jačinu signala, osim nekih novijih, poput T.C. Electronic Toneprint serije (Flashback, Hall Of Fame i sl.) koje mogu da ''nose'' +4dB signal. Drugo, računaj da će ti na svirci biti potrebno bar 6 do 10 metara kablova da bi povezao pedale u loop a da možeš da ih držiš ispred nogu, što će ti dobrano zamutiti i oslabiti signal. Generalno, to se rešava dodavanjem manjeg mixera koji povežeš na loop, a zatim pedale povežeš u mixer i podesiš ih na ''100% wet'' (odvrneš level do kraja), pa na mixeru kontrolišeš koliko ćeš da ''daš'' efekta. Naravno, podrazumeva se da, kao što su neki već napomenuli, u loop idu isključivo prostorni efekti (reverb & delay).
Hvala ti..i tebi i ostalima
Skontah sve,isprobao sam i bili ste u pravu.
Živi bili
Skontah sve,isprobao sam i bili ste u pravu.

Živi bili