10" vs 12"

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Overdrive

Re: 10" vs 12"

Post by Overdrive » 23 Jan 2014, 15:28

E bravo, tačno sam i mislio da je to sa vatažom, tako da je to ok.

A što se tiče zvučnika evo šta pronađoh

"Jensen C10r and C10q. The efficiency of a modern C10q will make your amp loud, and it offers lots of punch as well as chimey highs. Good replacements for the ceramic 10″s in many blackface amps. Bright and also gritty when pushed."

"Jensen P10R. Beautiful Alnico compression. True vintage Fender sound. Distinct, clear and neutral. Bright, touch sensitive. Great in 4×10″ applications."

sad me samo buni zašto su ove "sladoled" varijante jeftinije za 20tak evra.. :O.o:

fattwang

Post by fattwang » 23 Jan 2014, 20:57

Kako si krenuo posvađaćeš se i sa nemačkim trgovcima :D

P.S.
Regular vs FSR - razlika je u zvučnicima. Originalni Princeton je koristio keramički Jensen C10n. To se danas ne proizvodi. U reissue PR se ugrađuje C10R. I sam zvučnik je reissue jer se proizvodi u Italiji. Princetonu se zamera da nema prijatan ton kada se odvrne na 10. Za to krive zvučnik i slabašni izlazni trafo. Ti delovi su meta čestih modifikacija. Mnogi traže bolji i "originalniji" zvučnik ali potraga nije okončana. Najviše se hvali i ceni Weber 10F150T mada je on malo otišao na tamniju stranu. Možda je bolja zamena Weber 10F125. Ovo se teško nalazi u Evropi a kamo li kod nas. Weber je čest izbor skupih butik point-to-point vintage PR klonova.
Model FSR je prvobitno nudio Celestion zvučnike, što su mnogi smatrali svetogrđem. O oglasu koji si postavio nudi alnico Jensen. Zašto je jeftijiji ko bi ga znao. Možda ovaj komad "šušti" :wink:
Pre par dana sam poslao post o uticaju zvučnika na PR.
viewtopic.php?f=43&t=23149&p=364021#p364021
Pitanje je šta očekuješ od ovog pojačala. Gde želiš da ga sviraš, u kući ili u studiju (klubu)? Pružiće ti vrhunski clean ton na malim i srednjim glasnoćama. Da bi ušlo u overdrajv mora da se prilično pojača i taj ton nije SRV kremast. Više je raspadnut i neprijatan. Bolje je za tu namenu koristiti pedale.

P.P.S
Primer šta se dobije kada se jeftina gitara, u rukama Mandušića Vuka, uključi u vrhunsko pojačalo (Vibrolux 66, sa 2x10"). Napomena, ovo je veoma glasno.

Overdrive

Post by Overdrive » 23 Jan 2014, 21:28

hvala fattwang, pa vidi ovako..Princeton mi je nekako kompromis između Deluxe Reverba 65 i Super Sonic 22jke.
Za mali prostor, za sobnu svirku, za lično uživanje, vežbanje isl.

SS sam odbacio zbog rizika (zaista se previše ljudi žali kako su vraćali po 4 koamda dok ne ubodu ispravnog)
DR sam odbacio zbog prevelike glasnoće. Jeste da je 22w ali, šta znam..
I onda nekako PR ispade neka zlatna sredina

Taj njegov čist zvuk me i zanima, a svakako koristim i pedale pa računam da mogu da dobijem malo crunchy, gritty kad zatreba SRV zvuk. Pravo da ti kažem, imam Bad Monkey koji će mislim sasvim ok tu da pomogne, bez da moram da odvrćem pot do desetke.

Imam i EQ pedalu ako bude trebalo da se malo zamulja (jer je pojačalo koliko mogu da zaključim - veoma svetlog zvuka)
Ili ću samo da prebacim ćebe preko njega :D

ako bude sviralo ovako, ja super zadovoljan :)

inače, ja nekako SRV zvuk ne doživljavam kao mastan, više recimo kao suv :shock:
Za mastan zvuk mi više liče neki semi acoustic jazz Gibson, Epiphone isl..

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Jan 2014, 21:34

Prinston i Dzejbiel. :metal:

fattwang

Post by fattwang » 23 Jan 2014, 21:49

DR je svetliji u odnosu na PR kod clean zvuka. DR ima prijatniji prirodni overdrajv kada se odvrne. To je posledica drugačije arhitekture pojačala. Za kućnu svirku 12" zvučnik ume da bude predinamičan, uplaši te jačina zvuka kada malo jače udariš po žicama. Desetka ima više kompresije pa te ne sprečava da se malo opustiš. Ovo je poređenje od iste polazne jačine pri laganoj svirci. Kod Princetona je odlično dimenzionisana kutija u odnosu na 10" zvučnik (ili obrnuto) tako da ton nije boxy.

Overdrive

Post by Overdrive » 23 Jan 2014, 21:58

fattwang wrote:DR je svetliji u odnosu na PR kod clean zvuka. DR ima prijatniji prirodni overdrajv kada se odvrne. To je posledica drugačije arhitekture pojačala. Za kućnu svirku 12" zvučnik ume da bude predinamičan, uplaši te jačina zvuka kada malo jače udariš po žicama. Desetka ima više kompresije pa te ne sprečava da se malo opustiš. Ovo je poređenje od iste polazne jačine pri laganoj svirci. Princeton je odlično dimenzionisao kutiju u odnosu na 10" zvučnik (ili obrnuto) tako da ton nije boxy.
pa tako nekako i mislim
ja na pojačalo gledam kao na grejalicu :lol:
doduše, u oba slučaja se i radi o vazduhu..

velika grejalica u manjoj sobi ne može baš da se razduva (ako nećeš da se skuvaš)
pa tako i sa većim pojačalom..mora da radi na minimumu

a manju grejalicu može slobodno da odvrneš da duva kooliko hoće

dok bi za veću prostoriju trebala ili jedno veća, do kraja odvrnuta grejalica, ili dve, tri manje

moja soba je 3x4 (odprilike) pa bi se tu DR baš (čini mi se) patio, a i ja sa njim.
Čak i da ga zagušim sa 5-6 pedala..opet mi nekako to nije to

fattwang

Post by fattwang » 23 Jan 2014, 22:06

Kao gejače treba korstiti litarsko belo i meksičko pivo kao što rade ova tri drugara.
Sobna svirka, matorci i matori Fender Princeton Reverb.
Zaplet počinje na 10:30

Overdrive

Post by Overdrive » 23 Jan 2014, 22:25

jao ovo zvuči uuužasno :lol: što mu neko ne dade trzalicu, tojest pezos

a možda je i zvučnik pocepan skroz naskroz :ziveli:

a inače kad se setim tog meksičkog piva (da li se zvalo "Sol" ili tako nešto) pa se ovde služilo sa kriškom limuna zabodenom u grlić flaše i svi smo to kapirali kao neki konobarski deluxe-fazon, kad ono ispade da to mexikanci stavljaju kako bi terali muve od piva :lol:

Post Reply