DIY Condenser Electret Mic

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
bancika

DIY Condenser Electret Mic

Post by bancika » 29 Jan 2014, 21:08

Jel pravio neko svoj mic koristeci electret kapsule? Ljudi dosta hvale panasonic WM-61A koji bi trebalo da ima skoro ravan odziv do 20KHz (kazu cak i do 100KHz). Rekoh da napravim jedan-dva, da se nadje za akusticnu, a mozda i za elektricnu ako se pokaze dobro. Troskovi su ultra niski ako se dovijete sa delovima, pogotovo kuciste. Verujem da moze da se uradi za 10-15e da radi sa fantomskim napajanjem. Vidjao sam da naguraju celo kolo u XLR kuciste ili u cauru od 12gauge sacmare :)

Ako je neko pravio nesto slicno mozda ima nesto mudro da kaze...porucio sam kapsule pa kad stignu da se bacam na sklapanje.

Image

Image

komil

Re: DIY Condenser Electret Mic

Post by komil » 30 Jan 2014, 15:03

Vidim da je ludo interesovanje za temu...

Nisam pravio :)

Ali! Hteo sam da napravim kondenzatorski mikrofon male dijafragme. Ima kvalitetnih kapsula povoljno, a oklop može da se napravi od aluminijumske cevi. Uz to, ima na oglasima i aukcijama pokvarenih mikrofona, od 100 dinara pa naviše, pa sam može i to da se iskoristi za kućište.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 30 Jan 2014, 15:22

Pratim temu. Razmisljao sam o izradi, ali cu sacekati da cujem vasa iskustva iz prve ruke (a i nemam kad trenutno xD)

bancika

Post by bancika » 30 Jan 2014, 15:43

hehe, nisam ocekivao neko super-mega interesovanje, ali moze da bude korisno kad budem zavrsio sve ako se ispostavi da je stvarno dobro kao sto kazu. People like cheap stuff :)

A gde ima tih kvalitetnih kapsula koje pominjes? Ja sam nesto gledao po ovim radnjama u nisu i ima ove electret kapsule ali za vecinu nema spec. Za neke koje sam nasao imaju losije performanse od WM-61A.

komil

Post by komil » 30 Jan 2014, 20:20

bancika wrote:A gde ima tih kvalitetnih kapsula koje pominjes? Ja sam nesto gledao po ovim radnjama u nisu i ima ove electret kapsule ali za vecinu nema spec. Za neke koje sam nasao imaju losije performanse od WM-61A.
Mislio sam na naručivanje od preko. Boomark za to mi je na drugom kompu koji sad nije kod mene, pogledaću sutra-prekosutra.

andrej]

Post by andrej] » 31 Jan 2014, 20:17

ako bude neko porucivao (nema 61ce na banzai-u), nek poruci i meni ako moze, saljem pare!

Post Reply