J201 je trasparentniji...nekako upecatljiviji.Ima taj neki mid koji u mnogome podseca na marshall-a.I pored toga sto su middlovi upecatljivi nekako su blagog karaktera i uobliceni.Low end takodje...sa njime mogu da postignem ogromnu kolicinu bas frekvecnija ,a da se ne raspadnu...visoke frekvencije su taman toliko izrazene koliko treba.Terajuci ga sa jacom strujom,jos vise dolazi do izrazaja taj njegov zvuk.Ovo se moze donekle postici i sa drugim tranzistorima ,ali zahteva mnogo truda.J201 ima vise gain-a u svakom pogledu,ali nije toliko prljav.Kod bf 245 ta prljavstina dodje do izrazaja dosta lakse.BF 245 ima pored toga oznaku A,B,C.Ovi pod oznakom A su najjaci...B su medijum i mogli bi da budu dinekle zamena za J201,ali ssu ipak slabiji od njega...BF 245C,po meni nema nikakve zajednicke osobine sa J201...prslab je ,a to mu donosi sasvim druge karakteristike,ako se zeli da upotrebi u svrhu za koji je namenjen J201.
U okruzenju seme BAISB i njemu slicnih,J201 daje na svakom pinu bas takav napon kao bi trebalo da da u teoriji,mada u praksi u cilju postizanja odredjenog zvuka to nemora da bude tako.Od svih drugih tranzistora koje sam probao samo J201 ima tu osobinu.Recimo J 201 na pinu S da tacno polovinu napona,bilo koji na je napon na D,drugi ne rade tako,skoro je u svim slucajevima da je na S napon veci za skoro 1Volt.Kod Bf 245 je tako.Ta polovina napona hrani drugi tranzistor i obezbedjuje pravilan BIAS.Kod drugih se to mora malo podesiti,ili izabrati odgovaracuje tranzistore.e sad nekom ce se posvidjati i tako(nemora da znaci da je to pravilo)
Dakle ako u takvoj semi J201 zamenite sa BF 245C rezultati ce biti ocajni.sa BF 245A i B nece biti toliko lose ,ali razlike u zvuku ce biti definitivno.
Ako bi J210 zamenili sa 2n5457,rezulati ce biti da je malo cistijitiji i umereniji zvuk,sa malo vise istaknutiv visokim frekvencijama,ali taj neki karakter tona ce ostati skoro isti,a slicno ce se ponasati i sa BF 245B.Verovatno zbog tih stvari imate u semi BSIAB-a da su prvi tranzistori 2n5457,a drugi J201
Ovo su neka moja iskustva sa ovim stvarima...ljudi preporucuju i neke druge tranzistore tipa2SKxxx.ja ih nemam niti ih trenutno mogu nabaviti pa da probam i sa njima.Reko, imao sam originalne J201 koji su radili savrseno,i nikakv problem nisam imao.U slucaju sa ovim kupljenim sa BANZAI-a u zadnjoj turi imam problem.Zvuk je taj ali imaju previse nekog ulaznog pika koji u svakom podesavanju pikuje i destabilizuje zvuk.
Voleo bi kad bi jos neko izneo neka svoja iskustva sa ovim stvarima