Vox vs. Yamaha

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ung

Vox vs. Yamaha

Post by ung » 07 Nov 2014, 08:24

Pozdrav svim clanovima foruma. Posle dugog vremena ne sviranja resio sam malo da razmrdam "rusty fingers". Dosao sam do momenta kupovine pojacala. Naime pojacalo bih koristio za vezbanje/probe u kuci ali po potrebi i za male svirke po kaficima. Ja se licno dvoumim izmedju Vox Pathfinder 15r i Yamaha JX30. Znacilo bi mi ako bi neko mogao da mi kaze koje je pojacalo bolje za gore navedenu namenu. Dosta bi bilo zastupljeno i akusticne svirke. Unapred hvala.

Kristijan
Uvaženi član

Re: Vox vs. Yamaha

Post by Kristijan » 07 Nov 2014, 09:18

За акустичне свирке - ни једно ни друго.

С обзиром да постоји озбиљна разлика у снази и пречнику звучника код ова 2 појачала - било би добро да наведеш каква је свирка и колика је постава у питању. Од тога свашта зависи...

ung

Post by ung » 07 Nov 2014, 09:29

Sto se tice postave verovatno bi to bilo dve gitare, bas, eventualno suv bubanj ili neke perkusije. Da li postoji neko pojacalo koje bi moglo biti univerzalno za akusticnu (ozvucenu pick up) i elektricnu gitaru. I koji bi krajnji rezultat bio ako bih u neko od gore navedenih pojacala ukljucio akustcnu ozvucenu?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Nov 2014, 09:56

Акустичну гитару треба да качиш на разглас или појачало за акустичну гитару, мада је разглас ипак срећније решење, али то је сад нека друга прича. Поента је у томе да појачало за електричну гитару увек има неки свој фазон звука. Тако и одабираш да узмеш ово или оно појачало, јер свако има неки свој карактер који ти хоћеш да укомбинујеш са својом електричном гитаром. Такође, појачало за електричну гитару потенцира одређени део звучног спектра. С друге стране, појачало за акустичну гитару и разглас имају транспарентан звук, немају свој специфичан карактер, и зато су идеални за акустичне инструменте или за глас. Зато укључивање озвучене акустичне гитаре у појачало за електричну гитару не даје много лепе резултате, то онда одвуче комплетан тон на неку сасвим другу страну, и уме да звучи прегрубо.

Поменута јамаха, са звучником од 12 инча и снагом од 30 вати по свој прилици представља бољи избор за поставу где имаш и бубањ/перкусије. С друге стране, Вокс је згоднији као собно појачало, између осталог и због гласноће, бојим се да ће Јамаха за собу (посебно ако живиш у стамбеној згради) да буде малкице прегласна. Мада, ако имаш неке намћоре у комшилуку - биће свако појачало прегласно, тако да то можда и није тако битан параметар. Е сад, и овај мали Вокс, када је озвучен микрофоном, умеју да користе за разноразне ситуације. Лесли Фаист и Нора Џонс користе баш тог Вокса и у студију, и уживо, с тим што Лесли Фаист уме да користи 2 ова Вокса када свира са комплетним бендом, односно један кад наступа сама. Само то озвучавање микрофоном ипак подразумева мало комотнији простор за музичаре, а по малим клубовима тога нема, тако да је вероватно згодније да набавиш ову Јамаху.

Ја немам бубањ у постави, и мени овај Вокс ради посао. Свирао сам користећи ово појачало и на тргу без микрофона испред појачала, и сасвим сам био задовољан, чак ми је рекао један човек из публике да сам могао да будем и за мрвицу тиши.

ung

Post by ung » 07 Nov 2014, 12:02

Sad mi je vec sve dosta jasnije. A kakva bi bila kombinacija elektricne gitare i akusticnog pojacala, naravno sa nekom pedalom ili procesorom izmedju? I kakav bi se rezultat dobio kada bi se kroz procesor (pedalu) pustila akusticna gitara u akusticno pojacalo?
Za tog Vox-a sam vec cuo samo pohvale, a za Yamahu sam slabo nasao bilo kakvu recenziju, pa bi mi znacilo kad bih znao overall ocenu tih pojacala u odnosu jedno na drugo. Da zanemarimo snagu i jacinu zvuka koja je evidentno na strani Yamahe. Hajde da uporedimo ova dva pojacala u smislu topline, cistoce zvuka na klinu, drajv, reverb itd.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Nov 2014, 13:39

Ако узимаш појачало за акустичну гитару, а хоћеш да свираш кроз њега електричну гитару, ту ти не гине процесор који има симулације појачала и звучничких кабинета.

Е сад, да се разумемо, ако вам неко пева у тој екипи, ви морате да имате разглас, ако не ваш, онда неки који постоји у простору у коме свирате, а ако нема ни тога - онда изнајмљени. Где постоји разглас поприлично престаје потреба да се мисли о појачалу за акустичну гитару, једноставно бодеш акустичну гитару у миксету, с тим да би било фино да између имаш макар DI box ако миксета није опремљена тако да може да поднесе hi-Z улазни сигнал.

По мени је појачало за акустичну гитару корисно као својеврстан монитор на већој сцени, а за наступе по мањим клубовима би било функционално да рецимо радите неку ауторску музику, неки кантауторски фазон, па да су људи дошли баш да вас слушају.

Не бих ја баш много размишљао како ћу да помоћу једне исте справе користим и акустичну и електричну гитару. Увек ће на тај начин једна од гитара да буде мало обогаљена по питању тона. Наравно, где нема много избора кад је опрема у питању - све може да послужи. Ја ти причам о некој финијој варијанти, а кајловао сам и ја којешта кад нисам имао маневарског простора.

Што се тиче поменута 2 појачала за електричне гитаре ја не могу да их директно поредим, будући да о Јамахи могу само да читам, а Вокс сам много користио у безброј варијанти. Звучник од 12 инча нема кутијаст звук и има убедљивији доњи регистар, и генерално се то третира као прави звучник за појачало за електричну гитару. Звучник од 8 инча је компромисно решење за кућно појачало. Није ни то трагедија ако се озвучи микрофоном, али то тешко да има сврхе да радиш по клубићима.

ung

Post by ung » 07 Nov 2014, 13:54

Puno hvala! Sad mi je u potpunosti jasno sta mi je ciniti. Verovatno uzimam Yamahu. Sto se tice razglasa docice i to na red kad bude vreme. Hvala jos jednom. Pozzz.

Post Reply