iscureli elektroliti?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Overdrive

Re: iscureli elektroliti?

Post by Overdrive » 09 Oct 2015, 09:55

fattwang wrote:Kad si voljan da radiš, onda i IC2 (takođe CA1458).
Nek pogledaju i drugi forumaši ovo, za, što bi se reklo, "second opinion".
Kad pomenu te čipove, sad sam se malo konsultovao..Taj jedan čip IC1 je već zamenjen

(i ono što je čudno je, da je sam drajv-zvuk bio odličan dok nije zamenjen. Ali je zvuk bio odličan do negde pola, posla toga se nešti gubio, nestajao..pa se išlo na to da se čip totalno zameni. Međutim, posle zamene, drajv-zvuk se ne gubi, ali se posle polovine potpuno deformiše u neki deformisani fuzz..)

E sad, potražiću taj IC2, pa možda i on radi neki posao u celoj priči..

bancika

Post by bancika » 09 Oct 2015, 10:38

ja ti rekoh da probas prvo bez zamene, samo da ih privremeno uvezes paralelno sa postojecim probe radi. Kod mene je isti simptom bio i to je bilo resenje. Probaj da okacis snimak kako zvuci to prdenje. A sto se tice chipova, ako menjas bilo koji, zamni ga podnozjem...tako mozes da menjas posle raznorazne i nadjes onaj koji ti se najvise dopada.

Overdrive

Post by Overdrive » 09 Oct 2015, 11:35

bancika wrote:ja ti rekoh da probas prvo bez zamene, samo da ih privremeno uvezes paralelno sa postojecim probe radi. Kod mene je isti simptom bio i to je bilo resenje. Probaj da okacis snimak kako zvuci to prdenje. A sto se tice chipova, ako menjas bilo koji, zamni ga podnozjem...tako mozes da menjas posle raznorazne i nadjes onaj koji ti se najvise dopada.
Pazi, ovako je bilo praktičnije

Da to lemim ja sam pa i ajde, nego dajem čoveku da nosi kući, pa mi vraća, pa aj da probam da vidim da li je ok i tako..

To sa podnožjem ne razumem baš, ali ok, valjda će čovek znati

A kako misliš to da li mi se dopada? Hoćeš da kažeš da razni čipovi daju različite zvukove?

Sad si mi malo ubacio bumbara u glavu jer je prvi majstor zamenio originalni IC1čip i prokomentarisao nešto kao da mu se ne dopada drajv..

Moj je plan bio da odem u Mirko Princ, kupim taj IC2 čip (ako možda i on treba da sa menja) i da vidim kako će da svir au kombinaciji sa IC1. I kapiram da je to neki standardni čip za tu ploču

Sad ne znam koji to još čipov mogu da dođu u obzir pa da ja probavam i gledam da li mi se dopada zvuk?
Da li je u pitanju proizvođač..ili nešto drugo..(kao što je sa lampama npp, imaš jednu 6l6 lamu od Sovteka drugo JJ i kao više ti se dopada Sovtek)?

bancika

Post by bancika » 09 Oct 2015, 11:40

pa da, verovatno su to dupli opamp-s sa 8 pina, takvih ima gomila i svaki zvuci drugacije. Pogledaj na google "tube screamer IC mod", Ljudi metu podnozje i onda samo bockaju integralce bez problema. Izgleda ovako otprilike, provali ovo ispod integralca. To se zalemi za plocicu i onda bodes u to sta oces.

Samo treba da na osnovu oznake tog tvog vidis koji su kompatibilni, koji imaju iste pinove i rade na manje-vise istom naponu. Za overdrive pedale sam kupio u jednom trenutku preko 10 razlicitih vrsta, i to nekih bas skupih za eksperimentisanje. Neki su hi-fi, neki su low-noise ili high gain ili trose manje struje ili ko zna sta...i svaki zvuci malo drugacije. Razlika je i u proizvodjacima, ali uglavnom je bitnija razlika u samom tipu kola. Kao npr 12AX7 i 12AU7 lampe.

Image

Overdrive

Post by Overdrive » 09 Oct 2015, 11:52

bancika wrote:pa da, verovatno su to dupli opamp-s sa 8 pina, takvih ima gomila i svaki zvuci drugacije.
evo mislio sam ovo da kupim
http://www.mikroprinc.com/proizvodi/pol ... /index.php

ali znaš šta mi nije jasno: Sad odem i kažem čoveku da mi da ovakav sa slike. Odem, zalemim (ili ajde, ubodem u to podnožje, pošto ću uzeti i to) i opet zvuk bude bulja

I onda se sutradan vratim u tu istu prodavnicu i kupim opet isti takav čip i ponovim postupak i može da se desi da zvuči drugačije?

Ili varijanta 2: kupim odmah šaku tih čipova i ubadam, menjam..i može da se desi da jedan od njih ubode pravi zvuk?

Jel sam dobro razumeo?

bancika

Post by bancika » 09 Oct 2015, 12:10

male su sanse da bude razlike izmedju dva ista LM1458 iz iste radnje i istog proizvodjaca. Mislio sam svaki MODEL zvuci drugacije. LM1458 je kompatibilan sa integralcima koji obicno idu u tubescreamera, pa pogledaj sta mozes od toga da nabavis i probaj i njih. Vise od pola sa liste dole moze da se nabavi kod nas i ne kostaju vise od 50-100 kinti.

Opet, ne garantujem ti da ce to da ti sredi problem...al ako oces da eksperimentises, i to moze :)
JRC4558D (current production) - classic TS chip, follow-up of the original IC, smoother than the RC4558P

JRC4558DD - high gain version of the classic chip

RC4558P - made by Texas Instruments, sounds warm and soft, but rawer than the current production JRC4558D. Robert Keeley´s first choice, also my favorite IC for Tube Screamers

RC4558 (generic) - no-name clone of the TI RC4558, sounds edgier than the original

RC4559 - high-performance dual opamp, used in many quality audio preamps

LM833N - low noise dual opamp, known to sound good in TS circuits

MC1458 - low noise, soundwise somewhere in between the JRC4558D and the TI RC4558P

TL072 - used in a variety of commercial TS clones

TL072IP - Low noise version of the TL072, more hi-fi sounding

TLC2272 - increased dynamic range, high drive

NE5532AB - audio opamp, low distortion, high slew rate

NE5532AP - audio opamp, very low distortion, high slew rate

Burr Brown 2134 and 2234 - audiophile audio opamps, very clean and transparent

Overdrive

Post by Overdrive » 09 Oct 2015, 12:13

bancika wrote:male su sanse da bude razlike izmedju dva ista LM1458 iz iste radnje i istog proizvodjaca. Mislio sam svaki MODEL zvuci drugacije. LM1458 je kompatibilan sa integralcima koji obicno idu u tubescreamera, pa pogledaj sta mozes od toga da nabavis i probaj i njih. Vise od pola sa liste dole moze da se nabavi kod nas i ne kostaju vise od 50-100 kinti.

Opet, ne garantujem ti da ce to da ti sredi problem...al ako oces da eksperimentises, i to moze :)
ma naravno, nema garancije..txs

zamenio sam sve elektrolite, sad i sve te čipove i ne znam šta je sledeće

igranka bez prestanka :)

Bane bass

Post by Bane bass » 27 Oct 2015, 11:13

LM1458 nije bogzna sta. Ono sto je drasticno bolje nema u nasim radnjama. U vecini slucajeva TL072 zavrsava posao. Gitarska pojacala,ipak nisu Hi-Fi.

Overdrive

Post by Overdrive » 27 Oct 2015, 12:00

Bane bass wrote:LM1458 nije bogzna sta. Ono sto je drasticno bolje nema u nasim radnjama. U vecini slucajeva TL072 zavrsava posao. Gitarska pojacala,ipak nisu Hi-Fi.
Nanavio sam većinu ovih čipova i stavio podnožje, tako da mogu da menjam i probavam do mile volje

Ako znaš još neki čip kao preporuku..i sajt gde ima da se naruči, pa da i njega ubodemo :)

maksabass

Post by maksabass » 27 Oct 2015, 16:32

Prvo da izvedes signal iz preampa da ustanovis odakle klipuje signal.Podjednako moze da klipuke i iz preampa i iz ampa.Kad to budes ustanovio,bice ti mnogo lakse da lociras kvar bez da kupujes nepotrebne delove.Zato nekad jeftinije bude da odes do majstota nego sam.Ako vec hoces da nesto i naucis -to je u redu.Sve sto su ti predhodno napisali moz da bude.Dok se ne zamene neke od komponenti nece da se zna.Za pocetak prosta stvar koja se tester i da se s njim vidi odakle signal krece da klipuje...no opet ako neznas nista o ovome neces uspeti bez pomoci nekog strucnijeg

Overdrive

Post by Overdrive » 27 Oct 2015, 19:40

maksabass wrote:Prvo da izvedes signal iz preampa da ustanovis odakle klipuje signal.Podjednako moze da klipuke i iz preampa i iz ampa.Kad to budes ustanovio,bice ti mnogo lakse da lociras kvar bez da kupujes nepotrebne delove.Zato nekad jeftinije bude da odes do majstota nego sam.Ako vec hoces da nesto i naucis -to je u redu.Sve sto su ti predhodno napisali moz da bude.Dok se ne zamene neke od komponenti nece da se zna.Za pocetak prosta stvar koja se tester i da se s njim vidi odakle signal krece da klipuje...no opet ako neznas nista o ovome neces uspeti bez pomoci nekog strucnijeg
Hvala Makso, nisi primetio neke postove druge vezano za ovo, ali ja sam pojačalo već popravio.

Problem je bio u tom jednom čipu za preamp volume.

Čim sam njega zamenio, sve je propevalo onako kako treba.

Post Reply