Jagodinski "originalni" Marshalli

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Blingo

Jagodinski "originalni" Marshalli

Post by Blingo » 28 Nov 2008, 18:00

U jednom od postova na izuzetno posećenoj ali nepopularnoj temi pomenuta je ova afera...

Molio bih sve koji su i ole upućeni da mi/nam napišu koju reč o ovome.Iskreno,prvi put čujem za ovo a voleo bih da znam u čemu je kvaka.

Jimmy Henderson

Re: Jagodinski "originalni" Marshalli

Post by Jimmy Henderson » 29 Nov 2008, 19:19

Pridruzujem se Blingu. Jako me zanima o cemu je rec ? ili se o tome ne sme pricati ?
hvala !

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 29 Nov 2008, 22:20

Ja znam za slucaj od pre decenije kad je izvesna osoba iz tog kraja prodavala nekoliko Marshalla "or'ginal" JCM i JTM; Jedan drugar je bio zrtva, tada povrsnog muzickog znanja i iskustva; Kada smo se nas nekoliko (muzicara) raspitali kod nekih nasih prijatelja (takodje muzicara) saznali smo da ovaj prodavac tj. prevarant radi istu "radnju" vec godinama sa nekoliko "saradnika" koji su se bavili izradom "replika" komponenti i nabavkom pojedinih materijala i delova iz insotranstva; Prevara je tokom, recimo decenije "rada", postala epska (finansijski gledano); Znam takodje recimo da je nekoliko "trgovaca" muzickom opremom prodavao "or'ginal" Fendere (vecinom Melodije sa majstorskom replikom Fender '69/'70 headstockom; Original Fenderi sa menjanim, jeftinijim hardverom; Trupovi replika Fendera sa originalnim vratovima...) i JBL kutije (cije je logoe izradjivao u lokalnoj zanatskoj radnji), Voxovi sa menjanim zvucnicima ali sa originalnim logoima...

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Nov 2008, 01:55

A kakve su komponente korišćene i jel' zna neko gde ima da se ispazare? :rlol:
Šalim se, naravno. :mrgreen:

Sećam se tih priča, mada ne bih znao da kazem ništa posebno o tome.
Jedino znam da, kada sam kupio svog Maršala, pre jedno 7-8 godina, svi živi su mi bacali buve tipa "Jesi siguran da je to original, da te nisu zavrnuli..." Toliko su me isparanoisali da sam uzeo onoliku glavu u ruke, trk u tramvaj br. 13 i pravac kod Kikija na "pregled"! Tek kada mi je on potvrdio da je "all original" sam nastavio mirno da spavam.

Tada mi nikako nije išlo u glavu da čovek koji ume da napravi pojačalo, to znanje koristi za prevare i kaljanje svog imena, umesto da na isto lepo zakači svoj originalni znak i da ga svi (ili bar većina) poštuju po tome što pravi opasna pojačala, bilo da su ona kopija nečega ili orig. dizajn.
Iskreno, još uvek ne mogu da skapiram zašto...

Sava

Post by Sava » 30 Nov 2008, 10:13

guv'nor wrote: Tada mi nikako nije išlo u glavu da čovek koji ume da napravi pojačalo, to znanje koristi za prevare i kaljanje svog imena, umesto da na isto lepo zakači svoj originalni znak i da ga svi (ili bar većina) poštuju po tome što pravi opasna pojačala, bilo da su ona kopija nečega ili orig. dizajn.
Iskreno, još uvek ne mogu da skapiram zašto...
Jednostavno je. Mi smo u osnovi najprimitivnije potrošačko društvo, potrošački snobovi, a to znači da nam je marka presudna u oceni kvaliteta. Zato ručno pravljena roba nema prođu kod nas, ali ruku na srce u najvećem broju slučajeva se nije ni dokazala po kvalitetu. Govorim isključivo o gitarama i opremi.

Blingo

Post by Blingo » 30 Nov 2008, 11:28

Kako sam razumeo, ljudi nisu prepravljali već postojeća jeftina pojačala u " Marshall-e", nego su pravili pojačala i na njih lepili Marshall logo? :shock:

zadresar

Post by zadresar » 30 Nov 2008, 11:28

Ma jednostavno se radi o čistoj zaradi.Takovi se koriste razvikanim imenima koje imaju recimo ovako;dobru prođu na tržištu.Kad bi im bilo do onog "to sam ja napravio","moj proizvod"..."moj izum nečeg novog"...nešto u tom fazonu,onda se rado stavlja neki svoj logo pa makar bilo pitanje i kopije nečega.....mislim da nema drugog razloga i svrhe....

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Nov 2008, 17:29

Sava wrote:Mi smo u osnovi najprimitivnije potrošačko društvo, potrošački snobovi, a to znači da nam je marka presudna u oceni kvaliteta. Zato ručno pravljena roba nema prođu kod nas, ali ruku na srce u najvećem broju slučajeva se nije ni dokazala po kvalitetu.
To stoji, ali u poslednje vreme se isto tako javlja trend custom-ručno pravljenih instrumenata i pojačala i ne vidim zašto bi iko ko iole ceni sebe i svoje sposobnosti dozvolio sebi da ne proba i napravi nešto... Pa kako se to završilo, na kraju ipak ostaješ čist...
Ruku na srce, skoro sve pravljene gitare koje sam probao su bile stolarski radovi i upravo zbog takvog utiska ne bi nikoga imenovao. :)
Ali pojačala... Imaš znanje, nabaviš dobre komponente...
Ne vidim šta fali Ranđi svirajući Duku, a isto tako sam slušao Rebel i ma koliko je ton lična stvar, Pecina pojačala extra rade! Čak sam imao prilike da, pre par godina, probam nekog Pecinog malog Tweed-a (3 ili 5w) i to je, koliko me sećanje služi, "izuvalo" iz cipela.
Sa druge strane, uvek ima onih koji će moći mirno da spavaju praveći Maršale u Jagodini, Fendere u BGDu i sl...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 30 Nov 2008, 19:33

Blingo wrote:Kako sam razumeo, ljudi nisu prepravljali već postojeća jeftina pojačala u " Marshall-e", nego su pravili pojačala i na njih lepili Marshall logo? :shock:
U Marshall kuciste stavljen amp niskog kvaliteta ili pocupano sta se pocupati/promeniti moze (Lampe, trafoi...) Bilo je i pravljenih kucista - kabineta; Dacu vam smesan primer: koliko ljudi moze prepoznati kada je 100w stvarno 100w - popravljani, na izmaku snage, poluispravni ampovi...Poenta je da su ljudi pravili LAZNE Marshalle; Sto se tice hand-made, custom ampova situacija u zemlji uopste nije na zavidnom nivou; Muzika je vecinom hobi i svi racunaju na resale vrednost; Da ne pricam o skepticizmu...Evo ja licno posedujem nekoliko Rocketovih custom pedala i kada ih pokazem prijateljima-muzicarima prvo su kao hm, sta ti je to, jel bas to - to; Ali kad ih ukljucim - samo iskusni, naslusani pojedinci mogu prepoznati kvalitet - ali i oni opet gledaju kako posle to prodati ako ti dosadi... Sad zamisli kupovinu ampa...

Blingo

Post by Blingo » 30 Nov 2008, 20:17

Z*Z*Z wrote:Muzika je vecinom hobi i svi racunaju na resale vrednost
Tako ti je to... Nema se puno para,pa i kada se sakupi svi su u fazonu: "Bolje da uzmem Boss-a jer, kad mi dosadi, lako ću ga prodati a onda mi treba samo još 20-30e da dodam i uzimam nešto novo."

Nisu samo ljudi krivi,nego i činjenica da nije lako izdvojiti pare za bilo kakvo ozbiljnije bavljenje bilo kakvim hobijem. :|

Post Reply