Marshall JTM60,misljenje,saveti...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nikolic025

Marshall JTM60,misljenje,saveti...

Post by nikolic025 » 15 Apr 2009, 01:19

Pozdrav!!!

Resio sam da kupim neko lampasko pojacalo.Prvo sam hteo glavu i onda naletim na ovo: Marshall JTM60 Vintage 2x12" Celestion,60W,full lampas za,po meni ok lovu za tako nesto (kad kupim,mozda i kazem,ali jos nije vreme)...Kupljen je u aprilu 1998. i sviran mozda godinu dana ukupno,jer je covek isao u inostranstvo itd...Prve lampe,sve,bas sve kao iz radnje,netaknut,mozda je dva puta iz kuce izasao...

Sad mi trebaju saveti u vezi sa ovim pojacalom,dobro bi bilo kad bi mi neko ko ga je vec imao i probao rekao par reci.
Pojacalo sam licno probao i video,ali me najvise zanimaju tehnicke stvari,kog je kvaliteta,kako se pokazao,da li se kvari...Posto se tako nesto ne proizvodi...

Sve odlicno radi na njemu s obzirom da su prve lampe,ali posto ja nisam imao iskustva sa lampasima,da li neko moze da mi kaze da li one propadaju i kad nerade?

I ako se neko seti jos koje korisne informacije,bilo bi odlicno...

Hvala u napred i evo neke slike sa neta,cisto da se vidi kako izgleda od prilike...

P.S. Covek mi cuva pojacalo do srede 22. pa bi bilo pozeljno da do tada dobijem par informacija...

Image

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Marshall JTM60,misljenje,saveti...

Post by nemanjavelimirovic » 15 Apr 2009, 01:27

Ma ne brini se za lampe, u svakom slucaju su mnoooogo bolja varijanta od tranzistoraca, a ako imash para i svidja ti se zvuk (neznam koju vrstu muzike svirash), UZIMAJ ODMAH

E sad zashto:
Evo neki lik je napisao:
Great for rock, blues and pretty much any style from clean to heavy; clean is awesome and creamy, not to be confused with fenders. Not too heavy to carry, standard siza...

Ima 2x12, sto je po meni VRH, Lampash je, ima 60W (valjda ) shto je i preglasno...kompaktan je staje u kombi i ono sto je najbitnije cuo sam to pojacalo kako radi jednom prilikom i veruj da je to dobro i na singl coil gitarama i na humbacker gitarama...bez brige....

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 15 Apr 2009, 08:47

Moj prijatelj poseduje ovakav primerak, dovoljno ce biti da ti kazem da je do sad promenio makar 5 pojacala (Marshall TSL 100w izmedju ostalih koji je barem 2x skuplji) a da je ovo zadrzao i cini mi se da nema nameru da ga ikad prodaje. Koliko se secam 2 kanala, clean je JMP Marshall vibe-a, ko to voli ton to-die-for, dugacak zicani reverb (mislim da je lampaski loop za nj), overdrive kanal ima mnooogo vise gaina nego sto sam ocekivao, moze da gura i nekakav metal ako se adekvatno namesti. Mislim da nije imao nekih vecih problema sa njim, sem promene power-amp lampi. Btw, word of advice - uzasno je glasan, i pravu boju dobija tek kad se otpanji, tako da nije za kucu vec je giggin' dream :)
Cheers!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Apr 2009, 09:18

nikolic025 wrote:...da li neko moze da mi kaze da li lampe propadaju i kad ne rade?
Da-aaa, ali nije to kao kad ostaviš jogurt van frižidera. :D Izlazne lampe su sklonije takvom stradanju, ali pričamo o procentima verovatnoće. Pojačalo se baci na standby, da mu se desetak minuta zagrevanja, onda se flipne u radno stanje i bulji se u lampe. Ako počne varničenje, tinjanje ili bleštanje, nije dobro.

nikolic025

Post by nikolic025 » 15 Apr 2009, 10:07

Stavio sam ga na standby,posle nekih 5min upalio i nisam video nikakvo blestanje i varnicenje,moze se reci da su mirno tinjale :D

No,naravno da cu ga jos jednom dobro prouciti kad odem po njega...

Hvala!!!

Markony

Post by Markony » 15 Apr 2009, 13:15

Obavezno kupi korektor napona. Na poledjini vidi koliko pojacalo vuce iz mreze, pa neka korektor bude malo jaci.
Lampe ne voli oscilacije napona, samo 220V strogo.
Svaka promena napona utice na kvalitet i jacinu zvuka.
Vracanje na Standby samo pre iskljucivanja, nikako u pola svirka radi odmora.

nikolic025

Post by nikolic025 » 15 Apr 2009, 14:34

Koliko kosta taj korektor i gde ima da se kupi???I pre svega,kakav mi treba...

A znaci ako hocu da odmorim pojacalo na 15-30min da ga skroz iskljucim ili da ga u opste ne iskljucujem???

Markony

Post by Markony » 15 Apr 2009, 15:38

Ja svoje ne iskljucujem.
Stabilizatore i konektore prave dva lika, iz Krusevca i iz Subotice.
Sto se prvog tice, rec je o profesionalnoj opremi tipa 3,5kW stabilizator za 400 evra.
Najslabiji koji pravi je 1kW.

Mogu se naci korektori koji su oko 2000 dinara i to po radnjama elektro opreme. Ja na takve jos nisam naisao.
Stacu, moje selo je malo.

Koristim stari stabilizator od TV-a, malo modifikovan u pogledu uzemljenja.
Jos nesto, nemoj nikako hladiti lampe! One su pravljene da rade na High Temp rezimu.
Na Hohner-u mi lampe usijaju poklopac da na njemu jaja mozes isprziti.

I jos jednom,
ne zaboravi snagu koju pojacalo vuce iz mreze!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Apr 2009, 15:42

Markony wrote:Obavezno kupi korektor napona.
Da je obavezan, ni jedno pojačalo ne bi radilo bez njega, a 99,9998% gitarista nema korektor napona.

(Međutim, razumem tvoju situaciju - napon u mnogim mestima u Srbiji, čak i u Beogradu i okolini, žestoko varira od minuta do minuta. U takvim situacijama bi svi kućni aparati trebalo da budu na korektorima, ne samo pojačalo.)
Markony wrote:Vracanje na Standby samo pre iskljucivanja, nikako u pola svirka radi odmora.
Ovo prvi put čujem.

guv'nor

Post by guv'nor » 15 Apr 2009, 15:44

Rocket Roll wrote:Ovo prvi put čujem.
+1

Bulatovic

Post by Bulatovic » 15 Apr 2009, 18:21

Ja bih to pre rekao - vracanje na OFF za vreme odmora i pauza ne raditi, jer lampe mogu da rade manje vise koliko hoces ako su stalno upaljene. Ako ih grejes i hladis (palis pojacalo i gasis - 6.3V grejaci) skracuje im se vek trajanja. Takodje im treba podesiti radnu tacku - bias, i sa dobrim lampama - pogotovo lampama stare proizvodnje - (NOS lampe) uz dobar bias, i bez akanja ON-OFF (stdby nema veze sa time) mogu da traju godinama i godinama.

Sto se tice pojacala - fino pojacalo, bolje od TSL-a i tih cuda svakako, mada sam ja pre za marshalle sto jednostavnije, (a la JTM45, JTM50, JMP50, JMP100)
Ali od tih novijih, posle JCM800, to mi deluje mozda najozbiljnije uz Jubilee.

Ono sto je bitno je da je vrlo funkcionalno, prenosivo, glasno cak i previse, i dobar ton ima.
Ako je cena korektna, samo napred ::ranting::

nikolic025

Post by nikolic025 » 15 Apr 2009, 20:40

Pa,mislim da je korektna s obzirom da sam nasao na e-bay Nemackom da su oko 700E,a ja sam nasao jeftinije i to prilicno...

U glavnom,to i nije novije pojacalo...Koliko ja znam ne proizvodi se vec oko 10 godina...Takvu sam informaciju dobio...

Pozdrav i hvala najlepse...

nikolic025

Post by nikolic025 » 16 Apr 2009, 23:07

Kupljeno!!!!

MMmmmmmMmMmmMMM,kako je dobar.....

Hvala na savetima...

shule

Post by shule » 16 Apr 2009, 23:34

Sve cestitke. :) :ziveli:

Post Reply