Mrežni Filteri & Stabilizatori Napona?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Mrežni Filteri & Stabilizatori Napona?
Nedavno smo ih spomenuli - ispade da su ponegde u Srbiji neminovnost.
Ja se sa njima ranije nisam sretao, a mišljenja su vrlo oprečna - neki kažu da više štete nego što koriste (što ne može da ispravi, recimo, mrežni trafo u pojačalu, ne bi ispravio ni mrežni filtar), a neki se kunu u njih.
Kakvo je vaše mišljenje?
+++++++++++
Najbolji DIY projekat "audiofilskog" filtera koji sam do sada uspeo da nađem = Shunyata Hydra Model IV: http://www.10audio.com/diy_power_conditioner.htm
Ja se sa njima ranije nisam sretao, a mišljenja su vrlo oprečna - neki kažu da više štete nego što koriste (što ne može da ispravi, recimo, mrežni trafo u pojačalu, ne bi ispravio ni mrežni filtar), a neki se kunu u njih.
Kakvo je vaše mišljenje?
+++++++++++
Najbolji DIY projekat "audiofilskog" filtera koji sam do sada uspeo da nađem = Shunyata Hydra Model IV: http://www.10audio.com/diy_power_conditioner.htm
- Rocket Roll
Re: Mrežni Filteri & Stabilizatori Napona?
Bačena para?
- Hillybilly
Power filteri su u audiofilkom svetu veoma trazene i skupe naprave i itekako imaju efekta na reprodukciju zvuka (kada su uradjene kako treba)! U gitarskom svetu jos nisam imao prilike da sretnem nekoga da ih koristi, mada mislim da bi mogli da nadju primenu u pro i kucnim studijima. Ono sto ni nikad nije bilo jasno je zasto su toliko skupi posto su naprave prilicno jednostavne. No, valjda je u pitanju gap na trzistu i relativno nova naprava!
Sto se tice stabilizatora napona, za njih cujem da ih poneko jos korisi i to samo u ruralnim predelima gde su ceste oscilacije napona!
Sto se tice stabilizatora napona, za njih cujem da ih poneko jos korisi i to samo u ruralnim predelima gde su ceste oscilacije napona!
- Rocket Roll
(Jedan zanimljiv projekat stabilizatora napona sa mikrokontrolerom - http://milan.milanovic.org/skola/mikkon/mikkon-07.htm )
Kad smo već na temi, koliko smisla ima korišćenje UPS uređaja "u muzičke svrhe"?
Kad smo već na temi, koliko smisla ima korišćenje UPS uređaja "u muzičke svrhe"?
koliko i da li slabiji napon(npr ispod 210V) , loša struja i instalacija mogu da utiču na rad gitarskih pojacala i opreme i na sam sound i headroom pojacala??
Ja kod kuce pojacalo povezujem preko UPS-a koji sam prvobitno kupio za komp, ali mi je skoro prvog dana kupovine palo na pamet da probam pojacalo na njemu... do tada sam imao, nekada shum (broom, zujanje, whatever) kada upalim pojacalo i to pripisivao samom pojacalu (neki su to pripisivali singl magnetima na mojoj gitari, a neki pojedinim pedalama u lancu, bez obzira da li rade ili su u bypass-u)... nakon sto sam isprobao ups taj shum je skoro nestao...
A pre par meseci, tacnije 10 dana pre doceka nove godine imali smo po komsiluku zajebane probleme sa strujom, skoro non stop je bila u prekidu, bilo je bukvalno noc-dan (neki kvar u trafo stanici)... Desavalo se da dodje do nestanka, zatim nakon nekih sat-dva dodje...I kada dodje UPS je jednostavno ne registruje, nastavlja da upozorava da nema napajanje (zvucnim signalom) i to sve ok se ne isprazni baterija u njemu...i to bez da pojacalo uopste i ukljucim... a kada pojacalo ubodem direktno u shteker ono radi... Koliko sam video u uputstvu za UPS, on moze da pegla struju ako je napon od 170-220v (nemojte da me drzite za rec, valjda je ovako)... Mozete onda da zamislite koliko je napon bio slab kada ga UPS nije ni registrovao...A onda dolazimo do sledeceg: ZAMISLITE KOLIKO JE STRUJA U SRBIJI SRANJE!!! I koliko moze da steti bilo kom uredjaju....
A pre par meseci, tacnije 10 dana pre doceka nove godine imali smo po komsiluku zajebane probleme sa strujom, skoro non stop je bila u prekidu, bilo je bukvalno noc-dan (neki kvar u trafo stanici)... Desavalo se da dodje do nestanka, zatim nakon nekih sat-dva dodje...I kada dodje UPS je jednostavno ne registruje, nastavlja da upozorava da nema napajanje (zvucnim signalom) i to sve ok se ne isprazni baterija u njemu...i to bez da pojacalo uopste i ukljucim... a kada pojacalo ubodem direktno u shteker ono radi... Koliko sam video u uputstvu za UPS, on moze da pegla struju ako je napon od 170-220v (nemojte da me drzite za rec, valjda je ovako)... Mozete onda da zamislite koliko je napon bio slab kada ga UPS nije ni registrovao...A onda dolazimo do sledeceg: ZAMISLITE KOLIKO JE STRUJA U SRBIJI SRANJE!!! I koliko moze da steti bilo kom uredjaju....
postoje par vrsta UPS uredjaja, sad sam vec zaboravio koji su im strucni nazivi, ali uglavnom u nizem cenovnom rangu svi rade tako sto dok ima napajanja uredjaj se napaja direktno iz mreze i pri nestanku se prebacuje napajanje na akumulator, malo skuplji imaju i neku filtraciju, dok se u visem rangu nalaze uredjaji gde se potrosac non stop napaja iz akumulatora ups-a, i takvi uredjaji bi verovatni imali uticaja na audio opremu, dok ovi jeftiniji neverujem.