Izrada gitarske pedale (na primeru Triangle Big Muffa)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Rocket Roll

Re: Izrada gitarske pedale (na primeru Triangle Big Muffa)

Post by Rocket Roll » 18 Jul 2008, 20:52

Izvinite, nisam hteo nikoga da nasekiram, ali ja (i grupa sličnih ludaka, je li) mnogo volim(o) taj zvuk i mnogo ne volim(o) sintetičku higain distorziju. :D

Ima i drugih primera, naravno! "On An Island" Dejvida Gilmura, je, recimo, Triangle Muff u svoj svojoj "civilizovanosti". Taj ton-potenciometar na Muffovima je čudo za sebe - jako pametno (za to doba) rešen tonestack, i vrlo je "reaktivan". Ako ga svirate gde ga Gilmur svira ("Tone" na 40%-50%), i pritom držite "Sustain" na 100%, dobijate onaj superkompresovani, lenji, zemljotresni zvuk, kao na primer:

S druge strane, da nema tog "davljenog" zvuka fuzza koji fakat zvuči kao da je neko u besu sasuo šest metaka u zvučnik pojačala, ne bi bilo (recimo) "Satisfaction" riffa. "Satisfaction" riff je Maestro FZ-1S, a tek to zvuči baš onako kako treba (deo od 00.24 do kraja):

Naravno, ultimativan zvuk - pedala kojoj skidam kapu - ostaje Ampegov Scrambler (U2 "special-special effects" pedala):

Za ljude koji više vole metal - "St. Anger", uvod u "Some Kind of Monster". To nije tipična šredšredšred distorzija, i za mene je vrlo slušljiva. Ili bilo šta od 65daysofstatic. Ili bilo šta od Monster Magnet. Itd...

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 18 Jul 2008, 21:36

Rocket Roll wrote:Da, tako nekako zvuči. Ne baš tako "pokvareno", doduše, iz dva razloga koje sam naučio usput:

1) Nema više "tih" keramičkih kondenzatora, i - što je još važnije - nema "tih" tranzistora.
2) Big Muff je relativno osetljiv na izmene vrednosti elemenata - svih mogućih vrednosti. Od Skredija sam pokupio foru sa voltažom - tražiš kondenzatore koji su deklarisani na što veću voltažu, i njih koristiš. Zvuči blesavo - ali se čuje (sasvim drugačiji bas odziv).
Vise me interesuje odgovor na pitanje:
Da li ce pridrzavanje ove seme koje su ponudjene, akp se sastavi sve kao u manual-ima da proizvede ispravnu i funkcionalnu pedalu i koliko sve kosta eura? :) hvala ..

ps
Ja sam znao da Muff daje krdza ton, ali istina je, upravo taj krdza ton je neke bendove poput Nirvane okarakterisao kao specificcne i dao im onaj prljavi jedinstveni pecat .. iznenadili biste se kada bi culi kako zvuce setapi nekih poznatih bendova .. krdza 1/1 ... ali kada se sve to fino umiksa sa drugim instrumentima i pjevanjem onda dobije smisao tek .. ovako solo instrument i nije nesto spec ...
ps2
Mogu li nekako da iskoristom pedalu Ibanez MS10, Metal Charger da je modifikujem ... da napravim nesto drugo od nje, jer mo ovakva kakva je i mije nesto spec.... i mogu li u kranjoj liniji da T.B. Muff ubacim u ovo kuciste? Nesto slicno?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 18 Jul 2008, 21:45

Ovo vec mnoooogo bolje zvuci, znao da sam da ima neka caka cim ga Mr. Tone himself aka Gilmour koristi. Moram ja to negde da probam pa da se sam uverim. Note to myself...
Cheerz!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 18 Jul 2008, 21:56

Hm... kad smo vec kod Nirvane, ako je ovo istina, onda Kurt bas i nije svirao neko smece:
http://home.thezone.net/~sreid/nirvana/equip.htm
iznenadili biste se kada bi culi kako zvuce setapi nekih poznatih bendova .. krdza 1/1
Imas li neki primer?

@Rocket, onaj prvi je dobar, skoro k'o kad na DS1 smanjis distorziju. ;-)
A ona druga dva, ako nisu izraz tvog smisla zu humor, necu da komentarisem. ;-)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jul 2008, 00:00

sinisake wrote:...ako nisu izraz tvog smisla zu humor, necu da komentarisem. ;-)
Humor. Naravno, šta sam i očekivao, živim na Balkanu... Ipak ću probati da apelujem - otvori um, kolega, ovim se bavimo zato što nas zanimaju istinski kreativne stvari, a ne zato što smo buržuji-tradicionalisti. Istorija moderne muzike je istorija drugačijeg, puna figura kao što su Tom Vejts ili Hendriks ili Kevin Šilds - u toj istoriji su gitarski metal-masturbatori samo fusnote.

Možemo i činjenično, bez emocija. Srpski rok je u evropskim/svetskim okvirima poznat samo kada su u pitanju bendovi koje su zanimali ti "pogrešni" zvukovi, a sve Bajage i Dugmići i razne Čorbe su "za po kući", sa tim rok-kičom se ne ide među pošten svet. Recimo, dva najpoznatija benda koja su jurila (uslovno govoreći) "Big Muff zvuk" su Disciplina Kičme i Obojeni program - ne moram nikog da podsećam da su jedino ta dva benda bila na MTVju u doba kada je to nešto značilo. Danas je na tom putu, recimo, Darkwood Dub, i ide im (u evropskim okvirima) mnogo bolje od prosečnog "Pere Metalca".

Izbor je skoro matematički - sviraj nešto što je na Zapadu odsvirano 1001 put i budi poznat od svoje dnevne sobe do prvog ugla, ili napravi sebi Muffa, počni da slušaš Radiohead i "rizikuj" evropsku bitnost.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Jul 2008, 00:19

Izbor je skoro matematički - sviraj nešto što je na Zapadu odsvirano 1001 put i budi poznat od svoje dnevne sobe do prvog ugla, ili napravi sebi Muffa, počni da slušaš Radiohead i "rizikuj" evropsku bitnost.
Pa, kolega, necemo sad da se vredjamo. :wink:

Ovde su samo overdrive/fuzz/distorzija u pitanju, ipak.

A jedino nase muzicko ime koje nesto znaci napolju je, ne zavaravajmo se, Goran Bregovic.

Dobro, nije rock u pitanju, ali ovi koje si naveo nisu odradili bas neki posao napolju, sta god oni pricali. :wink:

I ja bih vise voleo da su ljudi slusali odlicnu produkciju i kreativan spoj dve gitare koje ne sviraju klasicne rifove-solaze(tako redak i u svetskim okvirima!) na "Ovaj zid stoji krivo" (manje Kebrinu ''poeziju"!), ali jbg, i oni hoce trublje i razbiVanje casa i glava, kao i nasi... :roll:

A Radiohead slusam vec mnogo godina (fala na pitanju :wink: ) i smatram ih postmodernim Bitlsima, ako ce ti biti lakse, najvecim bednom sveta (za koji ja znam) trenutno, ama opet, mora da sam seljak kad mi se ne svidja ono sranje od zvuka na linku koji je ostavio Molotov. :wink: ;-)

Mislim, DRUGACIJE nije uvek i BOLJE (narocito kad je LOSE), a jedina gora stvar od banalnosti je, da parafraziram mog omiljenog pisca, svesno trazena originalnost. ;-)

I taj muff, na posletku, ne garantuje kreativnost i posebnost, i to dobro znate, kolega, kao i ja. :)

P.S. Znam da koriscenje drugog lica ne znaci uvek obracanje, ali sam se pravio da ne znam. :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jul 2008, 00:40

Oh da, oh da! Muff ne garantuje kreativnost, eto ja imam dva pa ne umem da sviram ni za mlečne bombone. :D

No (sigurno ćeš se složiti) i Bregović je izuzetak koji potvrđuje pravilo: dok nas je "terao u planine" i "prekrivao ruzmarinom i šašom" i "šefovao tamnom stranom Mjeseca", Evropa je piškila preko njega uzduž i popreko (u paketu sa Plavim orkestrima i sličnom rok-nedonoščadi), čak i kad je dovodio engleske producente da ga snimaju; čim je počeo da krade "drugačije zvukove" od Roma - "dobrodošli, mister". Kažu da je zato i pao sa one njegove višnje - na sahrani maestra Bajramovića su ga proklinjali iz dna duše: "Sve što ga je proslavilo ukrao je od Šabana, a ni dinara mu nije vratio!"

Sklon sam da poverujem u to.

Nego, gde smo stali... Ah, da. Ipak, lakše je biti alternativan i zanimljiv sa Muffom koji "krči" nego sa Mesom koja "testeriše", pa makar pedala automatski i ne značila platinasti album.

Da odgovorim i na ovo koliko znam i umem:
Molotov wrote: Da li ce pridrzavanje ove seme koje su ponudjene, akp se sastavi sve kao u manual-ima da proizvede ispravnu i funkcionalnu pedalu...
Hoće.
Molotov wrote:...i koliko sve kosta eura?
Zavisi koliko opreme/alata imaš kući. Ako imaš sve potrebno (lemilicu, kalaj, dosta kafe i cigara), računaj oko 70 evra po pedali. Ja se ne bavim ovim da bih uštedeo, nego da bih bio zadovoljan apsolutno tačno & kvalitetno urađenom pedalom.
Molotov wrote:Mogu li nekako da iskoristom pedalu Ibanez MS10, Metal Charger da je modifikujem ... da napravim nesto drugo od nje, jer mo ovakva kakva je i mije nesto spec.... i mogu li u kranjoj liniji da T.B. Muff ubacim u ovo kuciste? Nesto slicno?
Imaš ovo?

Image

Paaa, možda... Taj Ibanez ima DIP switch ala Bossove pedale, bypass je verovatno rešen flip-flop sistemom preko dva FETa, ja to ne bih umeo da povežem. Ali to ne znači da je to nemoguće!
Last edited by Rocket Roll on 19 Jul 2008, 00:53, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 19 Jul 2008, 00:52

Nego, gde smo stali... Ah, da. Ipak, lakše je biti alternativan i zanimljiv sa Muffom koji "krči" nego sa Mesom koja "testeriše", pa makar pedala automatski i ne značila platinasti album
Pa sad...

Ovaj ga nema:
http://guitargeek.com/rigview/329/

Ni ovaj ga nije rabio:
http://guitargeek.com/rigview/84/

Ali, ovaj ga, evo, ima:
http://guitargeek.com/rigview/223/

Valjda cemo ga, u septembru, i cuti. :)

A Mesa (ako si mislio na pojacalo) bi dobro ''legla'' za sve stilove, bilo bi cudo da je drugacije, za te pare... :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Jul 2008, 00:59

Kobejn ga ipak jeste koristio, na "Nevermindu" ("Lithium"). Podaci na zvaničnom sajtu: http://kurtsequipment.com/, tačnije na http://www.kurtsequipment.com/recording ... #nevermind

Upravo se setih - Mudhoney je jedan od poznatijih "Big Muff bendova". Uostalom, evo spiska (mada je loš - zaboga, čak je i Santana svirao Muffa): http://guitargeek.com/gearview/132/

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 20 Jul 2008, 17:47

@ Sinisake, pitas za primjer Big Muffera .... pa eto Kobejn .... a Big Muff zaista daje taj ton "krcanja" od kojeg ce se dobar dio gitarista najeziti i zaista se iznenaditi "sta tu ljudi cuju dobro" ... ali kada malo ukljucis kreativnost i zaplovis alternativnim vodama naci ces super alat za stvaranje dobre zike.
Eto ...
Ako pak hoces detalje, http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Muff

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Jul 2008, 18:58

ali kada malo ukljucis kreativnost i zaplovis alternativnim vodama naci ces super alat za stvaranje dobre zike.
Ma plovim ja alternativnim vodama dugo, i vidim da i neki od bendova koje volim koriste to, ama opet, na onom klipu to zvuci OGAVNO.

Isto tako, mislim da muff nije alat za stvaranje muzike, no samo pomagalo. ;-)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jul 2008, 00:12

Pa razlika između "šuma" i "tona" je sve manja i manja, kako muzika (uslovno rečeno, ako se nekom ne sviđa ovo što ću reći) napreduje. Ok, možda "St. Anger" nije bio dobar primer, ali šta je se ZZ Top od "Rhythmeen" naovamo? Tu više nema "normalne" gitare, a rekao bih da prečasni Gibons ipak zna šta radi. "Black Fly", "Poke Chop Sandwich", "Crucifixx-A-Flatt", "Dreadmonboogaloo" - sve su to ili Fuzz Factory ili Expandora (češće dve Expandore jedna iza druge). Opet, Expandora je modernizovan Muff, čisto da pomenem...

Čekaj da završim Hypericum Orfelin na kojem sad radim, pa ćeš čuti nešto zaista "ogavno". :mrgreen: U međuvremenu, evo prečasnog Gibonsa kako koristi sličan "nekonvencionalan" zvuk (naročito su bitna obadva sola, taj zvuk Bili zove "velcro fuzz"):

Image

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Jul 2008, 00:44

He, he,
eto sad i seljacine iz Teksasa koristis ne bi li dokazao da su muff i njegovi derivati opaka stvar. :wink:

Ipak, taj ZZtop zvuk je neuporedivi cistiji i bolji od onog sa linka.
Uzgred, Bili zna i da svira za razliku od onog kidaca nerava. :roll:

A kad smo vec kod ''alternativnih'' zvukova, imam ja jednu opasnu spravicu - ZOOM 606. :lol:
To su toliko ''alternativne'' distorzije da bih definitivno imao unique sound, ako bih bazirao svirku na njima. :mrgreen:

A slusaj sad ovo:

narocito solo. (Jedan od meni najomiljenijih, uopste)
E, to je jebena kreativnost(Englezi su to, ipak!), to su pravi tonovi, na pravom mestu i u pravo vreme, i dakako, vrlo je nekonvencionalno...
Ne znam sta je tacno koristio u ovoj pesmi, i na ovom albumu, ali ovo je svojevremeno rabio:
http://guitargeek.com/rigview/605/
Last edited by sinisake on 21 Jul 2008, 00:47, edited 1 time in total.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Jul 2008, 00:46

Ou jeah.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Jul 2008, 00:49

Je l' to komentar na ZOOM606 ili na Grahama Coxona? :mrgreen:

Locked