Transparentni(ji) Overdrajv - Boss BD2 ?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Transparentni(ji) Overdrajv - Boss BD2 ?

Post by sinisake » 20 Oct 2010, 08:02

slušao sam Gilberta kad je bio... ceo cert je prašio tu stvar, atmosfera ko na hipodromu!
:palica:

E, ja sad ne mogu da procenim... el ovo isto provaljen dilej? Mora da jeste... da nije Ivica (TM) to promovisao jos davnih dana, da prostite?

Lepu si kompoziciju izabrao, Nebojsa, podseca me na 90% pesama stanovitog irskog sastava sa dobrim dilej-gitarosom... izaziva isti osecaj kao i njihova muzika... nikakav. :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 20 Oct 2010, 08:42

Zanimljivo je ovo, svi ljudi koje znam ili seku vene na U2 ili im je osecaj bash takav ko shto sinisaki reche, nikakav. Ja kad slusham U2 ne osecam nishta. To mi je manje deshavanja u zraku i srcu od najmirnijih ambijentalnijih albuma. Ove potonje cu primetiti i slushati sa pazhnjom, U2 nikada.

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Oct 2010, 10:27

Evo ga jedan iz sredine - niti sečem vene niti sam bezosećajan :) Naravno, govorimo o periodu zaključno sa Joshua Tree, ovo ostalo nema svrhe razmatrati.

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 20 Oct 2010, 13:53

više cenim jedan edgeov ton na bini visokoj dvadeset metara pred 200 000 ljudi nego bilo kakav tvoj rant iz stolice u mračnoj sobici
Tvoj izbor. Kada vec to slusas, garant si se lepo proveo na koncertu Parnog valjka, a takodje bi mogao da obratis paznju na Dzastina Bibera. :mrgreen:
Mene izbaci iz te price uporedjivanja dok god ne okacim na Yt nesto svoje. Tada mozes da komentarises koliko hoces, pa i negativno ako ti je cef :)

inače umeće je apstraktan pojam
Daleko je umece od apstraktnog. Narocito u tom konektsu u kome si naveo, kao fizicka vestina/skill koji su potrebni za voznje monocikla po zici (sviranje gitare itd.)
Gilmorovo pravljenje pesme nisam dirao. To je subjektivno.

Shta bi sa onim: "manje zakerajte, vishe uzivajte u muzici"...
To i dalje stoji. Odgovarao sam Duanu na post, a U2 ne slusam naravno iz ociglednih razloga ;)

Tako je, slušajmo malo muzike. U to ime, evo jedne od mojih omiljenih pesama ikad
Odgovorio ti Sinisake :) :ziveli:

Evo ti jedan Betoven shred. Stvarno je neko trebao da ode kod tih kompozitora da im kaze da spuste loptu i da BB King kaze vise jednim tonom nego oni sa 1000.

Stanko

Post by Stanko » 20 Oct 2010, 14:13

sub_zer0 wrote:Evo ti jedan Betoven shred. Stvarno je neko trebao da ode kod tih kompozitora da im kaze da spuste loptu i da BB King kaze vise jednim tonom nego oni sa 1000.
Ode tema u off totalni :)
Elem ovo i nije neki shred? Al meni licno BB King kaze vise tim tonom, kao i Gilmor i dosta drugih, ja klasiku ne razumem, ne pali me na isti nacin... Sto ljudi sto cudi, neko voli betovena, nego edge-a, neko shred... Ne znam cemu tolika rasprava, i varnice i biberi oko toga :ziveli:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 20 Oct 2010, 14:34

Stanko wrote:
sub_zer0 wrote:Evo ti jedan Betoven shred. Stvarno je neko trebao da ode kod tih kompozitora da im kaze da spuste loptu i da BB King kaze vise jednim tonom nego oni sa 1000.
Ode tema u off totalni :)
Elem ovo i nije neki shred? Al meni licno BB King kaze vise tim tonom, kao i Gilmor i dosta drugih, ja klasiku ne razumem, ne pali me na isti nacin... Sto ljudi sto cudi, neko voli betovena, nego edge-a, neko shred... Ne znam cemu tolika rasprava, i varnice i biberi oko toga :ziveli:
:1: :ziveli:

@sub_zero: Po meni je vestina sviranja gitare umece izrazavanja sebe i svojih emocija na instrumentu... Brzina je merilo mehanickog procesa, a moze biti i alatka za izrazaj naravski... Prevelikim zagledanjem u formu izgubi se sushtina i obratno... :motz4: :mrgreen:
Last edited by Rax13 on 20 Oct 2010, 14:36, edited 1 time in total.

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Oct 2010, 14:35

Kad BB King bude skinuo Betovena u ton, onda možemo da pričamo. Izvikan lik. Da je u njegovo vreme bilo dileja, ne sumnjam da bi ga koristio na tone.

kwiss

Post by kwiss » 20 Oct 2010, 15:08

nebojsak wrote:Kad BB King bude skinuo Betovena u ton, onda možemo da pričamo. Izvikan lik. Da je u njegovo vreme bilo dileja, ne sumnjam da bi ga koristio na tone.
:krstise:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 Oct 2010, 15:17

sub_zer0 wrote:Mozda Gilmorova svirka nije umece, posto je u tom pogledu los.
Eh bar da sam i ja tako los... ili bar budem jednog dana.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Oct 2010, 15:21

Po meni je vestina sviranja gitare umece izrazavanja sebe i svojih emocija na instrumentu...
Pa, usudio bih se da dodam :mrgreen: da ovo nije dovoljno...
Eto, i taj Gilmour... pa nije njemu sa neba pao taj bending, taj vibrato i taj ton... radilo se na tome, godinama... Nije on samo izrazavao sebe i svoje emocije, no je tupio jagodice, posteno. :mrgreen:
Gitarisanje je, velikim delom - zanat, posredno izrazavanje (neposredno izrazavanje sebe i sopstvenih emocija katkad se bolje ostvaruje putem neartikulisanog kricanja, sto bi rekla ekspresionisticka braca :mrgreen: ), i zahteva rad, i znanje (i kucno vaspitanje!)...

Ima klinaca koji mogu da sreduju letnji dan do podne, Gilmour ne bi to stig'o da skine i ocvira ni u sledecem zivotu, ali ta djeca padaju na bendingu i vibratu (a o konstrukciji sola i da ne govorimo)... i tako... :mrgreen:

Ljubo, sta ces da zemas? :lol: :ziveli:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 20 Oct 2010, 15:47

Elem ovo i nije neki shred?
Zavisi kako posmatras. Nekim ljudima je isto kada neko koristi brzinu kako bi prikazao dinamiku/energiju i kada svira 24/7 stakato i sweep na 360bmp. Meni nije. :)

Prevelikim zagledanjem u formu izgubi se sushtina i obratno...
Da, ali za svaku sustinu je potrebna forma. Neki delovi sustine se mogu prikazati samo preko odgovarajuce forme :)

Eh bar da sam i ja tako los... ili bar budem jednog dana.
Zagrej stolicu pa ces biti.

Ima klinaca koji mogu da sreduju letnji dan do podne, Gilmour ne bi to stig'o da skine i ocvira ni u sledecem zivotu, ali ta djeca padaju na bendingu i vibratu (a o konstrukciji sola i da ne govorimo)... i tako...
Endi zna oba...i Gilbert...i mnogi drugi.... :) :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 20 Oct 2010, 19:07

sinisake wrote: Eto, i taj Gilmour... pa nije njemu sa neba pao taj bending, taj vibrato i taj ton... radilo se na tome, godinama... Nije on samo izrazavao sebe i svoje emocije, no je tupio jagodice, posteno. :mrgreen:
Ih...neko drugi i mozhda, al David? Pa meni se bash chini da je on izrazhavajuci sebe svakog momenta kada je drzhao gitaru u rukama polako popravljao taj bending i shta sve ne. Nekako ne mogu njega da zamislim da sedi i poboljshava polako elemente svirke.

Hm, kad bolje razmislim takvi likovi, a takav sam i ja hvala bogu, su od ukupnog vremena koje su proveli na instrumentu 90% svirali i bavili se muzikom, ili bar muzichkim izrazom svojstvenom sebi. Dok kad shreder sedne 12 sati dnevno i vrti neshto shto zvuchi kao golo sranje, te nakon godina izadje na scenu da odsvira pesmu od 5 minuta koja tek tad dobije neki smisao i, omiljenu nam, formu, tek tad mogu da kazhem da je taj chovek pocheo da uzhiva u instrumentu, razume se na jednom tehnichki izrazito napadnom i visokom nivou.
Shto bi se reklo, lik koji je snimio Amazing Shreding Fast Arpeggio Extreme se od ukupnog svog sviranja gitare bavio muzikom(ako melodichnishred i dalje nazivamo muzikom :PP) 2% od ukupnog vremena provedenog na gitari, dok je Gilmour to uchinio sa ajde smanjicu na 80%. Zhivot je kratak, izrazite se, ne vezhbajte ne stizhuci da se bavite muzikom.
Razume se da je ovakav pogled podlozhan kritici, al eto palo mi to na pamet da tako pogledam, odoh sad a ti Ljubo vidim da si se smorio kao njasvi, matoranchitju kupi Xotic RC Booster i uzhivaj :P

dweezil

Post by dweezil » 20 Oct 2010, 19:43

okachili ljudi Paul Gilberta, pa velika je razlika ne koliko u zvuku Gilberta i Timmonsa, koliko i u sviranju i priustupu, jbg Gilberta ce jednog dana da pustaju kao Mozzarta i kao klasicnu muziku 20 veka a Timmonsa, neam pojma, mzoda u domu penzionera umesto laksativa :bambi:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 20 Oct 2010, 19:56

sub_zer0 wrote:Da, ali za svaku sustinu je potrebna forma. Neki delovi sustine se mogu prikazati samo preko odgovarajuce forme :)
Upravo!

@sinisa: Podrazumeva se, morash znati da pishesh kako bi napisao recenicu, a to shto pishesh je protukt kucanja prstima, bica, emocije i uma... Svi mi imamo mnogo toga u sebi da izrazimo, majstorstvo je izrazavanje toga, tj. iskrenost u delanju...
Po meni ovaj cova sa klipa ne stvara muziku i ne unosi se u lepotu svega toga, vishe kao da odradjuje pos'o...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Oct 2010, 20:04

Koji cova? Onaj ultra-mega-giga sred? Pa daj, kome se on svidja, osim nebojse? :mrgreen:

Post Reply