Da li se isplati tolika razlika u ceni?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply

Cope

Re: Da li se isplati tolika razlika u ceni?

Post by Cope » 27 Mar 2015, 16:05

Duschmanov wrote:
Cope wrote:Kao što sam naslov kaže - uvek se isplati velika razlika u ceni... 8)
Voleo bih da čujem tvoj stav zašto?
Pa recimo za ostatak para možeš da kupiš deset kila plazma keksa i dvadesetak litara mleka, a uz to i sviraš :)

tocilj

Post by tocilj » 27 Mar 2015, 16:17

bancika wrote:Ako imas pare - naravno. Niko ne vozi yuga iz meraka, nego sto u tom trenutku ne moze da priusti bolje. Isto je sa pedalama. Niko ne kaze "ee, sanjam dan kada cu kupiti behringer pedalu". Ima mesta i za jedne i za druge na trzistu, naravno...i nisu idioti oni koji kupuju jedne ili druge. Samo neke pedale se zele, na druge si osudjen :)

i da, mislim da je dobro poredjenje automobila sa pedalama ili gitarama. Cenovni opseg je dovoljno sirok, spektar razlicitih opcija, modela, boja takodje. Razlika kvaliteta...
Ja se posvađah sa pola foruma da kažem to isto:-D
Svaka ti je zlatna. :ziveli:

Perce

Post by Perce » 27 Mar 2015, 16:30

Ovo radi lepo za svih 30 jura. Ja ne bih trazio dalje.

tocilj

Post by tocilj » 27 Mar 2015, 16:50

ssmc wrote:
Cope wrote:Kao što sam naslov kaže - uvek se isplati velika razlika u ceni... 8)
Mislim da se čovek šalio. S' druge strane MXR koristi BL3208a BBD čipove koje sam ranije naveo. A ako hoćeš baš drastičan primer onda recimo ova pedala http://proguitarshop.com/jhs-panther-analog-delay.html koristi v3205 čipove (3.33$ po komadu), iste one koji idu u VD400 (tačnije jedan).

.
Pa dobro, nije pedala samo čip....po mom iskustvu najskuplje komponente su potovi, kućište i swich. Pa onda dodaš plate (ako se ne proizvode u Kini:-), brendiranje, marketing i to ti je to.
Npr. svičevi na Suhr pedalama dišu kvalitetom :-) i vjerujem da jedan taj svič vrijedi skoro kao jedna Joyo pedala. Ne kažem da se i on ne proizvodi u Kini, ali prosto, razlika je stvarno velika.

Ako to nekome nije važno, onda nema neke dileme, bolje kupiti 5 Kineza nego jednu brendiranu. Ali vjerujem da bi svako dao više love da ima nešto vrijedno, nego samo da mu radi posao.......da nije tako niko nebi kupovao skupa auta, televizore, obuću i sl. Kao što se reče ranije, svakim autom možeš stići od tačke A do tačke B, ali nije isto voziti Juga i Mercedesa.

Ja ću npr. uvijek uzeti neki telefon za dinar i koristiti ga, važno mi je samo da radi, briga me za aplikacije, megapiksele, rezolucije i sl. Jer mi to nije prioritet i žao mi para, a radi isti posao....nekome je to jako važno. Tako isto i sa pedalama. U principu nije važno koliko stvarno vrijedi u materijalu, nego koliku ima realnu tržišnu vrijednost....ne znam kako svi zaborave da fizički radnik u jednoj takvoj fabrici ima par hiljada dolara platu, to se ne može postići sa Kineskim cijenama, a sa druge strane može se napraviti kod kuće (istog kvaliteta) jeftinije za vjerovatno više od pola cijene.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 27 Mar 2015, 17:36

tocilj wrote:
Pa dobro, nije pedala samo čip....po mom iskustvu najskuplje komponente su potovi, kućište i swich.....
Zavisi šta praviš i koje komponente koristiš. Recimo da hoćeš da napraviš nešto što sadrži jedan MN3005 ili čak dva, onda tvoj stav baš i ne stoji. Oko brendiranja i marketinga se ne razumem, a u poslednje vreme imam i iskustvenu potvrdu toga (doduše u pitanju je naše tržište pa ne znam koliko je merodavno).
tocilj wrote:
Npr. svičevi na Suhr pedalama dišu kvalitetom :-) i vjerujem da jedan taj svič vrijedi skoro kao jedna Joyo pedala. Ne kažem da se i on ne proizvodi u Kini, ali prosto, razlika je stvarno velika.
Ja recimo ne verujem da vredi cenovno koliko i Joyo iako je kvalitet nesporan. Stvarno me mrzi sada da kucam zašto baš tako mislim pa se nadam da ne zameraš što sam škrt informacijama sa te strane.
tocilj wrote: Ali vjerujem da bi svako dao više love da ima nešto vrijedno
U kom smislu vredno?
tocilj wrote: U principu nije važno koliko stvarno vrijedi u materijalu, nego koliku ima realnu tržišnu vrijednost...
Naravno da je bitno koliko vredi u materijalu, od toga se polazi u formiranju cene uopšte (valjda?). Koja je poenta da praviš nešto što ne možeš da naplatiš? Kod proizvođača na veliko je tek ludilo priča (na više kupljenih komponenti niža je cena jedne komponente). Generalno bih voleo da izbegnem priču cena/kvalitet, ali je to apsurdno koliko kontam. Lično sam vičniji tome da diskutujem o tome kako uređaju funkcionišu i kako ih napraviti iako bih trebalo da budem svestan i te ekonomske komponente koja me smara pa je izbegavam dokle mogu.

tocilj

Post by tocilj » 27 Mar 2015, 18:55

ssmc wrote:
tocilj wrote:
Pa dobro, nije pedala samo čip....po mom iskustvu najskuplje komponente su potovi, kućište i swich.....
Zavisi šta praviš i koje komponente koristiš. Recimo da hoćeš da napraviš nešto što sadrži jedan MN3005 ili čak dva, onda tvoj stav baš i ne stoji. Oko brendiranja i marketinga se ne razumem, a u poslednje vreme imam i iskustvenu potvrdu toga (doduše u pitanju je naše tržište pa ne znam koliko je merodavno).
tocilj wrote:
Ja recimo ne verujem da vredi cenovno koliko i Joyo iako je kvalitet nesporan. Stvarno me mrzi sada da kucam zašto baš tako mislim pa se nadam da ne zameraš što sam škrt informacijama sa te strane.
tocilj wrote: Ali vjerujem da bi svako dao više love da ima nešto vrijedno
U kom smislu vredno?
tocilj wrote: U principu nije važno koliko stvarno vrijedi u materijalu, nego koliku ima realnu tržišnu vrijednost...
Naravno da je bitno koliko vredi u materijalu, od toga se polazi u formiranju cene uopšte (valjda?). Koja je poenta da praviš nešto što ne možeš da naplatiš? Kod proizvođača na veliko je tek ludilo priča (na više kupljenih komponenti niža je cena jedne komponente). Generalno bih voleo da izbegnem priču cena/kvalitet, ali je to apsurdno koliko kontam. Lično sam vičniji tome da diskutujem o tome kako uređaju funkcionišu i kako ih napraviti iako bih trebalo da budem svestan i te ekonomske komponente koja me smara pa je izbegavam dokle mogu.

Slažem se ja sa tobom, da me ne shvatiš pogrešno....zato sam i govorio o tržišnoj vrijednosti. Recimo, kada kupiš nekog Gibu ili Strata, pukao si besmisleno mnogo para...sama gitara ne vrijedi ni trećinu (u materijalu i rukama), ali znaš da je sutra ako zatreba uvijek možeš prodati za slične pare, u tom smislu vrijednosti. Prosto, nisi kupio nešto da ga iskoristiš i zaboraviš da si ga platio, nego si uložio u opremu. Ali opet, sve je to do prioriteta. Ja imam nekoliko skupih pedala ali još uvijek ih povezujem kineskim pečevima:-) To je glupo, ali nije toliko neophodno pa nikako da izdvojim pare za to.

Na kraju krajeva, svi smo ovde valjda neki muzičari....zamisli da neko nepoznat hoće da ti plati da mu napraviš i snimiš pjesmu...da li bi u tvojoj cijeni za tu pjesmu bila najvažnija stavka autorsko djelo i utrošeno vrijeme, znanje i rad? Da li bi isto zacijenio snimak sa nakucanim bubjevima ili sa živim (iako 80% ljudi ne čuje razliku)? Prosto brendiranje, ili autorsko djelo najviše košta, posle toga vrijeme, rad i oprema, pa tek onda materijal. Znači ne radi se o kopijama (mislim, ok, svi znamo da je to sve u principu slično i pravljeno po par šema sa malim izmjenama), nego o autorskom djelu, zaštićenom određenim brendom. A to košta. Sada će neko reći prevljenje pjesama nije isto pošto je to umjetnost.....ma da, pravljenje pop pjesama je umjetnost isto koliko i modifikacija postojećih šema za pravljenje nečega drugačijeg.
Nemam ja nikakav stav po tom pitanju, da li se meni to svidja ili ne to nije bitno, nego pričam o faktičkom stanju....ja kada imam love kupim nešto skuplje, kada nemam kupujem Kineze i opet mnogo radosti, jedino što sam vremenom skapirao da kada kupim kinesku pedalu taj novac sam potrošio kao što potrošim na pljesku, a kada kupim nešto skuplje uvijek postoji mogućnost da ga mijenjam za nešto što mi se više svidja, ako ne legne.
Niko nije naivan da vjeruje da te skupe pedale stvarno toliko koštaju u smislu izrade, ali ako postavimo pitanje da li se isplati ulagati u njih, mislim da je odgovor ipak da.

Duschmanov

Post by Duschmanov » 27 Mar 2015, 21:32

tocilj wrote:Slažem se ja sa tobom, da me ne shvatiš pogrešno....zato sam i govorio o tržišnoj vrijednosti. Recimo, kada kupiš nekog Gibu ili Strata, pukao si besmisleno mnogo para...sama gitara ne vrijedi ni trećinu (u materijalu i rukama), ali znaš da je sutra ako zatreba uvijek možeš prodati za slične pare, u tom smislu vrijednosti.
Apsolutno tačno kada kažeš da si puko besmisleno mnogo para za NOV usa model. Kupi usa strata za 1390 evra i sutra ne možeš da ga prodaš za 700 evra. Primer da takvi originali ne drze cenu.
A kupi meksikanca od 550 evra uvek možeš da ga utopiš za 350 do 400 evra. Manje su gubi na jeftinijim stvarima. Isto je sa pedalama. Ovaj Behringer i Soul Food uvek mogu da prodam za slične pare, a da sam kupio MXR Carbon Copy i Tube Screamer TS9 tu bih pri preprodaji izgubio i do 50% po pedali. Eto

Evo u vezi teme, šta sam naručio kod frenda u francuskoj:

Image

Nadam se da ne grešite u vezi Behringer pedale. A rekoh kada je sve ukupno 90 ojra da uzmem i tu Soul Food da probam pa ako mi se ne svidja, postavljam je u oglase za 50 evra jer je kod nas 85 evra.. :):):)

Perce

Post by Perce » 27 Mar 2015, 22:25

Neka te sluze dugo i sretno :) :ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 27 Mar 2015, 23:54

Duschmanov wrote:
tocilj wrote:Slažem se ja sa tobom, da me ne shvatiš pogrešno....zato sam i govorio o tržišnoj vrijednosti. Recimo, kada kupiš nekog Gibu ili Strata, pukao si besmisleno mnogo para...sama gitara ne vrijedi ni trećinu (u materijalu i rukama), ali znaš da je sutra ako zatreba uvijek možeš prodati za slične pare, u tom smislu vrijednosti.
Apsolutno tačno kada kažeš da si puko besmisleno mnogo para za NOV usa model. Kupi usa strata za 1390 evra i sutra ne možeš da ga prodaš za 700 evra. Primer da takvi originali ne drze cenu.
A kupi meksikanca od 550 evra uvek možeš da ga utopiš za 350 do 400 evra. Manje su gubi na jeftinijim stvarima. Isto je sa pedalama. Ovaj Behringer i Soul Food uvek mogu da prodam za slične pare, a da sam kupio MXR Carbon Copy i Tube Screamer TS9 tu bih pri preprodaji izgubio i do 50% po pedali. Eto

Evo u vezi teme, šta sam naručio kod frenda u francuskoj:

Image

Nadam se da ne grešite u vezi Behringer pedale. A rekoh kada je sve ukupno 90 ojra da uzmem i tu Soul Food da probam pa ako mi se ne svidja, postavljam je u oglase za 50 evra jer je kod nas 85 evra.. :):):)
A ne, prijatelju nisi me ukapirao...ja govorim o univerzalnim vrijednostima generalno, ne samo u Srbiji. A Strat je bio primer a i Meksikanac je strat, nije Aster...nebitno.
Ali ja ipak mislim da dobro znaš šta sam pričao, jer si uzeo Soul Food koja, iako relativno jeftina, već ima veliku vrijednost u svakom smislu i na dobrom je glasu. :wink:

U svakom slučaju, nećeš se pokajati...moram da se ponovim, Soul Food je jedna od najkorisnijih pedala koje sam probao i imao u životu, pogotovu za te novce. Ne vjerujem da ćeš je prodavati, a u tome valjda i jeste poenta:-)
A behringer....pa pedala koja košta malo više od Elixir žica teško da može da bude promašaj, zar ne:-)?

Nek te dobro služe i javi nam utiske kada ih prosviraš!

tocilj

Post by tocilj » 28 Mar 2015, 00:22

I da, zaboravih da napišem...ja sam Soul food kod Thomann-a platio 49 evra prije možda pola godine...a to je upravo ta vrijednost o kojoj pričah.

Duschmanov

Post by Duschmanov » 28 Mar 2015, 09:24

Javicu vam da li je ovaj mogao da ih naruči tamo za taj novac kao što piše na sajtu. Ako je sve u toj ceni kao što piše, onda ih dobijam negde 10. aprila. 8)

tocilj

Post by tocilj » 28 Mar 2015, 11:54

Duschmanov wrote:Javicu vam da li je ovaj mogao da ih naruči tamo za taj novac kao što piše na sajtu. Ako je sve u toj ceni kao što piše, onda ih dobijam negde 10. aprila. 8)
Thomann-ove cijene se razlikuju od zemlje, do zemlje u koju naručuješ (njihovog pdv) a i količine, pošto je za DE besplatan prevoz i za ostale zemlje preko određene vrijednosti (200 eur ili tako nešto)...a i često se mijenjaju cijene vjerovatno vezano za količinu i zalihe. U svakom slučaju to je ta cijena.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 30 Mar 2015, 13:48

tocilj wrote: Slažem se ja sa tobom, da me ne shvatiš pogrešno....zato sam i govorio o tržišnoj vrijednosti. Recimo, kada kupiš nekog Gibu ili Strata, pukao si besmisleno mnogo para...sama gitara ne vrijedi ni trećinu (u materijalu i rukama), ali znaš da je sutra ako zatreba uvijek možeš prodati za slične pare, u tom smislu vrijednosti.
Pa pazi ako je neko dao pare njemu to ima smisla iz nekih xyz razloga koje on ima, dok tebi recimo nema smisla što je ok. Prioriteti, želje i mogućnosti, pa neki presek valjda.....

Imam neki trip da je najezda ovih jeftinih stvari na tržištu samo napravila situaciju da stvari koje su inače bile skupe (i kvalitetne recimo) budu još skuplje. Ovo shvatiti poprilično uslovno, nego eto čisto da kažem, ne mora da bude tačno.
tocilj wrote: Na kraju krajeva, svi smo ovde valjda neki muzičari....zamisli da neko nepoznat hoće da ti plati da mu napraviš i snimiš pjesmu...da li bi u tvojoj cijeni za tu pjesmu bila najvažnija stavka autorsko djelo i utrošeno vrijeme, znanje i rad? Da li bi isto zacijenio snimak sa nakucanim bubjevima ili sa živim (iako 80% ljudi ne čuje razliku)? Prosto brendiranje, ili autorsko djelo najviše košta, posle toga vrijeme, rad i oprema, pa tek onda materijal.
U ovo se tek stvarno ne razumem pa ne mogu ništa da kažem bez nekog iskustva (bilo mojeg ili tuđeg).
tocilj wrote: Niko nije naivan da vjeruje da te skupe pedale stvarno toliko koštaju u smislu izrade, ali ako postavimo pitanje da li se isplati ulagati u njih, mislim da je odgovor ipak da.
Malo kompleksnija tema pošto nekad cena ne mora da prati i kvalitet, ali u smislu brenda verovatno da.

tocilj

Post by tocilj » 30 Mar 2015, 15:05

ssmc wrote:
tocilj wrote: Slažem se ja sa tobom, da me ne shvatiš pogrešno....zato sam i govorio o tržišnoj vrijednosti. Recimo, kada kupiš nekog Gibu ili Strata, pukao si besmisleno mnogo para...sama gitara ne vrijedi ni trećinu (u materijalu i rukama), ali znaš da je sutra ako zatreba uvijek možeš prodati za slične pare, u tom smislu vrijednosti.
Pa pazi ako je neko dao pare njemu to ima smisla iz nekih xyz razloga koje on ima, dok tebi recimo nema smisla što je ok. Prioriteti, želje i mogućnosti, pa neki presek valjda.....

Imam neki trip da je najezda ovih jeftinih stvari na tržištu samo napravila situaciju da stvari koje su inače bile skupe (i kvalitetne recimo) budu još skuplje. Ovo shvatiti poprilično uslovno, nego eto čisto da kažem, ne mora da bude tačno.
tocilj wrote: Na kraju krajeva, svi smo ovde valjda neki muzičari....zamisli da neko nepoznat hoće da ti plati da mu napraviš i snimiš pjesmu...da li bi u tvojoj cijeni za tu pjesmu bila najvažnija stavka autorsko djelo i utrošeno vrijeme, znanje i rad? Da li bi isto zacijenio snimak sa nakucanim bubjevima ili sa živim (iako 80% ljudi ne čuje razliku)? Prosto brendiranje, ili autorsko djelo najviše košta, posle toga vrijeme, rad i oprema, pa tek onda materijal.
U ovo se tek stvarno ne razumem pa ne mogu ništa da kažem bez nekog iskustva (bilo mojeg ili tuđeg).
tocilj wrote: Niko nije naivan da vjeruje da te skupe pedale stvarno toliko koštaju u smislu izrade, ali ako postavimo pitanje da li se isplati ulagati u njih, mislim da je odgovor ipak da.
Malo kompleksnija tema pošto nekad cena ne mora da prati i kvalitet, ali u smislu brenda verovatno da.
Nebih ja tu ništa dodao ili oduzeo :-)

Ali možda i treba napraviti neku temu da li se isplati uopšte kupovati skupe pedale, pojačala, gitare i sl.

Post Reply