Odnos procesor/pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Baba Slim
MF veteran

Re: Odnos procesor/pojacalo

Post by Baba Slim » 03 Dec 2015, 13:31

Cisto da bacim par predloga, za tranzistorska pojacala koja su super platforme za efekte i imaju dobar klin zvuk:
- Roland Cube 60 ili 100 (oni matori primerci sa pocetka 80-ih), bilo ih je na oglasima za manje od 200e
- Laney LV200 ili LV300 (oba su trokanalna pojacala sa 12" zvucnikom, razlika samo u glasnoci)
Probao, svirao sa pedalama i bio sam zadovoljan, veoma dobra pojacala za tranzistorce. Ima tu i nekih starijih tranzistorskih Marshalla koji takodje nisu losi ali me nikad nesto nisu impresionirali, mada priznajem da mi se sve vise svidjaju Marshall pojacala generalno, sto nikad nisam mislio da ce biti slucaj.

- Mustang mi jeste na jednoj svirci odlicno posluzio (ne znam da li je bio III ili IV, 12" kombo je bio, Nemanja Velimirovic je tada bio vlasnik pa je doneo na tu grupnu svirku da se bendovi posluze, s tim sto sam ja jos doneo Blues Juniora), bio je dobra klin platforma za efekte i drajvove, manje-vise svi bendovi su koristili razno-razne pedale preko tog jednog klin preseta koji smo namestili (ne znam koju simulaciju smo iskoristili) i dobro je zvucalo. ja sam tada koristio TC Novu system i sa njega sam vukao sve OD/Dist zvuke.

Sto se lampasa tise, vec sam dosadio i bogu i narodu pricajuci da je 20w lampe dovoljno za bilo kakvu razumnu upotrebu, spojeno kroz jedan ili vise 12" zvucnika. Nedavno sam u klubu Gun u BG svirao na nekom Fenderu lampasu kombo 2x12" ako se ne varam, 40W... MAJKO SVETA kako je bilo glasno, nisam smeo ni na 2 da pojacam i vec sam bio i vise nego preglasan na bini, uzas jedan. Zvuk super, to niko ne spori, ali suludo glasno. Sa razlogom sam prestao pre 5 godina da na klupskim svirkama sviram lampase jace od 20W s bendom.

Pozdrav i srecno u kupovini. :ziveli:

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Dec 2015, 13:36

da bre, velike lampaše ne možeš da utišaš i da zvuče dobro

malog lampaša uvek možeš da pojačaš, ozvučiš mikrofonom ako treba za veće svirke..

the little became big

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 03 Dec 2015, 14:14

Overdrive wrote:
Kristijan wrote:Алфонсо, само је важно да знаш да је хибрид у ствари транзисторац као било који други транзисторац, и да је та лампица у претпојачалу поприлично небитна. Исто је важно је да ни под разно не дајеш веће паре јер је хибрид, немој да се пецаш на адвертајзинг. Као што нема жене која је малкице трудна, тако нема ни појачала које је малкице лампаш. Шарена лажа.
takođe je važno da znaš, da se ne radi o nekoj lampici u pretpojačalu već o tri lampe 1 x 12AX7A, 2 x 6V6
Začudo, ovde moram da se složim sa Bugijem jer je kod Super Champa drugačiji koncept u pitanju - to jeste hibridno pojačalo, ali sa digitalno/tranzistorskim pretpojačalom i lampaškim izlaznim stepenom, poput Music Man ili Roland Bolt pojačala, što ima mnogo veći uticaj na zvuk i dinamiku nego kad je izlazni stepen tranzistorski a u pretpojačanju lampa koja je tu tonski bitna k'o R u Marlboro i služi samo za lažnu propagandu. To ne treba mešati jedno s drugim. E sad, naravno, što se tiče ovih drugih, u potpunosti se slažem sa Kristijanom za sve što je rekao. Probao sam krš i lom tih hibridnih krševa, i i dalje sam ubedjen da je daleko bolje uzeti zdravo i pravo tranzistorsko pojačalo u vidu Roland Cube 60 ili onoga što je Baba pomenuo gore, nego imati hibridni Marshall koji samo kašljuca nešto. Zna se šta je Marshall - Super Lead, Super Bass, JCM800 (zna se za šta), JMP kad se potrefi dobar komad, i to je to. (I da, Jubilee serije sa KT88 lampama za clean ton, umalo nisam umro kad sam to probao.) Mali tranzistorski prdavci sa beznačajnom lampom u pretpojačalu nisu Marshall ma šta na njima pisalo, i koliko god vas prodavci ubedjivali u to. Isto važi i za Fender - njihovi tranzistorci su okej za vežbanje kući i eventualno u studiju ako je i ostatak opreme krš pa ne štrče mnogo, za ostalo su (meni barem) neupotrebljivi, ma koliko se svidjali nekim članovima foruma čije mišljenje inače strašno uvažavam.

nebojsak

Post by nebojsak » 03 Dec 2015, 15:20

tommytigh77 wrote:Jubilee serije sa KT88 lampama za clean ton, umalo nisam umro kad sam to probao.
Pakao od ojačaleca, pogotovo kad se bas varijanta protera kroz gitarski 4x12

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Dec 2015, 17:45

Ja koji sam se tek probudio i nastavio da citam temu...
Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Dec 2015, 18:36

Ово је напросто непристојно. Човек преноси своје искуство, и то врло озбиљно искуство. Ако не делиш његово мишљење то и даље не значи да је његов став будалаштина, и овако се не разговара. Да не причам колико човек мора да буде опседнут да уопште склапа овакве колаже. Изузтно ружно и ниско, то је све што могу да ти кажем.

komil

Post by komil » 03 Dec 2015, 21:11

Roland Cube 60 je zaista fenomenalno pojačalo, pogotovo za neki stil muzike koji Babaslim svira sa Pop Shot-om. Čudo od pojačala, ma, ne možeš dobiti loš ton, a pedale prima ko zmaj. Zapravo, sva Roland Cube su dobra, pa i novi, počev od onog maleckog Cube-a, to je sve dobro dizajnirano i zvuči bar jako dobro, a neka i fenomenalno.

Što se hibrida tiče, mislim da znam o čemu Kristijan priča, ima tu baš dosta šarene laže gde je lampa za ukras. Međutim, ima ih gde lampa radi svoj posao, pa čak i kada je samo u pretpojačanju i to je bila baš dosta čujna razlika koja je baš obogaćivala zvuk. Tako da, generalno, nije to generalno loša priča, ali, računam da komplikuje stvar za neke preporuke. Ako neko ne zna da li mu treba lampaš ili tranzistorac koja li je muka objasniti da li mu treba hibrid. :!:

p.s. Sliku usera Overdrive stavljam sada, normalno, u kategoriju Vicevi i smešne slike.

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Dec 2015, 21:33

komil wrote: Zapravo, sva Roland Cube su dobra, pa i novi, počev od onog maleckog Cube-a, to je sve dobro dizajnirano i zvuči bar jako dobro, a neka i fenomenalno.
Imao i RC..to je zapravo procesorčić sa zvučničićem
Lepo za sobu i vežbanje, ali zvuk..meni se nije bio dopao
komil wrote:Ako neko ne zna da li mu treba lampaš ili tranzistorac koja li je muka objasniti da li mu treba hibrid. :!:
al zato ti mrtav ladan preporučuješ RC..(koji je - videti prvi komentar) dečku da ubode procesor u procesor sa zvučnikom..? Eto još jednog logičkog kolapsa, da? :lol:
komil wrote:p.s. Sliku usera Overdrive stavljam sada, normalno, u kategoriju Vicevi i smešne slike.
komile baš si komićan :XD:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Dec 2015, 21:36

komil wrote:Što se hibrida tiče...
99% хибридних појачала има једну 12AX7 лампу у претпојачалу, и 90% њих ради као и да нема ту лампу. Ја рачунам да када некоме дајеш оквирне информације (будући да је постављено оквирно питање, а не конкретно питање везано за конкретан модел) да је ипак упутније поменути да изузеци потврђују правило и да је то најчешће шарена лажа. Кад Алфонсо буде поставио неко конкретније питање онда ћу да се бавим конкретним моделом, ако сам имао прилике да га користим. Мени се чини да је тако боље, да идемо од општег ка посебном, иначе ће човек начисто да се дезоријентише.

alfonso

Post by alfonso » 03 Dec 2015, 21:55

Uh,za to hibridno sam pitao jer ih niko ne spominje,cisto onako. A ako vec moze lampas za slicne pare (a nesto bih rekao da za ono sto mi treba moze) ne bih se zezao sa tim.
Posto je tema kativna vise nego sto sam ocekivao
Ako uzimam trandzu,prvo cu pogledati mustanga da vidim kakav je
E sad. Lampa od 15/20w, poceo sam da citam predhodne postove o lampasima (nisam jos stigao da lepo procesljam) pa cu sa konkretnim stvarima za par dana da se javim u vezi toga

Fenderica

Post by Fenderica » 03 Dec 2015, 22:30

Zašto niko ne voli Bugera pojačala? Čistokrvni lampaši, zvuk izvanredan u klasi najskupljih butik pojačala, a cena mizerija, za 200 i kusur evra se verzija V22 prodaje u oglasima .Ja imam V22 i to svira mnogo više nego što košta. Kvalitet do sada dokazan, znači ista su kao i sva ostala firmirana. Jedino drugo manje pojačalo koje bih ja sebi kupio je Blackstar Ht 20 zbog dobrog drajva. Ali košta kao dve Bugere v22 ili kao dobar polovan Marshall combo lampaš od preko 50W pa sad kome opanci a kome

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Dec 2015, 22:48

alfonso wrote:Uh,za to hibridno sam pitao jer ih niko ne spominje,cisto onako. A ako vec moze lampas za slicne pare (a nesto bih rekao da za ono sto mi treba moze) ne bih se zezao sa tim.
Posto je tema kativna vise nego sto sam ocekivao
Ako uzimam trandzu,prvo cu pogledati mustanga da vidim kakav je
E sad. Lampa od 15/20w, poceo sam da citam predhodne postove o lampasima (nisam jos stigao da lepo procesljam) pa cu sa konkretnim stvarima za par dana da se javim u vezi toga
kolko kapiram, ti bi da završiš sa pojačalom i traženjem, već da sviraš.
to je ispravna logika.

hoćeš pojačalo koje će da ti traje,a da nije skupo. I to je ok.

lampaši su pojačala jednostavnog dizajna i sve što im crkne može lako da se promeni
za razliku od npr modeling pojačala gde bi morala da se menja cela ploča (pomisli na stare televizore lampaše i na ove nove lcd)

Ima i finih tranzistoraca, ali..opet, starijih. (govorim o kvalitetu izrade)

Procesor kojeg imaš, sasvim će lepo da ide uz npr nekog malog Laney lampaša, ili Bugeru v5, v22..(ja sam imao Bugeru v22, rađena je kao tenk, verovatno može da traje sto godina, košta kako gde. Ja sam svoju prodao za 250 eu, godinu dana staru, jer mi nije bilo stalo da zarađujem na njoj)

Laney Cube 10 npr, imaš za 150 eu, takođe lampaš

sa njima ćeš sasvim fino da voziš i Korg procesor, ili pedale neke

sa svim ograničenjima koja lampaši imaju kada je kućna svirka u pitanju.

Ja sam npr imao tu Bugeru, ali sam primetio da više vremena provodim u prčkanju oko pedala nego u sviranju. I onda se ubodem u Amplitube ili u Guitar Rig i sviram ko zmaj tri sata bez prestanka, sa sve backing trackovima, metronomima, youtubovima..šta god poželim. Jednostavno - prosviram.

Onda se vratim na lampaša..da osetim onaj "topli ton"..i shvatim da nikakav topli ton ne postoji, već samo moja uobrazilja koja negde u malom mozgu ima ideju da se pojačalo zagreva, da lampe greju i svetle..te da je samim tim i zvuk "prirodan". Verovatno bi i malo dima dobro došlo tu.. :XD:

Za mene je topli ton npr ovo

i pre sam ga dobijao na Amplitubeu nego na Bugeri.
Pre na procesoru nego na lampašu
Da ne kažem da ga na Bugeri nikad nisam dobio jer mu je falilo malo kompresije, malo nečeg staklastog u tonu. Bugera je imala odličan drajv i možda je više za LP nego za strata ali ok..

Hoću da kažem, video sam šta sviraju ljudi čiju muziku slušam i krenuo u tom pravcu.

Onda sam to dobio na Mustangu III, ali..to je bilo pre, pre glasno pojačalo za moju studio-sobu
Tako da sam smanjio priču, i našao pravo rešenje sa pravim pojačalom, koje ima i te iebene lampe, ali i modeliranje, da se ne akam sa pedalama - a ton je tu

Znači, kad tražiš amp, prvo gledaj za koliku ti prostoriju treba da ga aktivno sviraš

Pusti onu priču "ako nekad izađem na svirku.."
Za svirku će ti trebati možda jače pojačalo, ali to jače pojačalo takođe nećeš moći da sviraš kod kuće (kao što bi na svirci) već ćeš da dereš neko manje, prikladnije, a jače pojačalo će ti čekati pod navlakom da ga nosiš kad zatreba.

Ako ćeš morati da stišavaš ton, ili da ga gušiš masterom, ili da sviraš samo kad nema nikoga u kući ili u komšiluku, da ne možeš da ubodeš slušalice?...onda koji će ti lampaš.

Ako ćeš da sviraš tako da ti za svirku treba više opcija, onda uzimaš pojačalo sa više opcija.

Zamisli ti sad, ja volim Fender Super Reverb pojačalo.
To je baš taj zvuk.
Ali to pojačalo ima 45 wati, 4 zvučnika desetke, 27 kila..šta da radim sa njim?

To bi bilo ko da sam kupio Ferarija, a imam samo dvorište

Da će da traje, oće
Da je kvalitetno, jeste
Da je pouzdano, sve to stoji..ali?

Vidi kakvi su ti uslovi za svirku
Vidi koliko ćeš da sviraš kod kuće a koliko van
Možda prosviraš u studiju pa hoćeš li moći da vučeš pojačalo stalno sa sobom?
Imaš li prevoz?
Ili će ti i pojačala u studiju biti ok, a nosićeš uglavnom samo procesor..
Da li ti se dopadaju tonovi koje ti procesor daje, pa bi samo da ih pojačaš, ili misliš da će pojačalo tu da nešto izmeni i kako?
Imaj na umu da pojačalo pre svega služi da pojača zvuk.

Fenderica

Post by Fenderica » 03 Dec 2015, 23:00

Over..da si upario tu Bugeru sa jednim TS9 zvucao bi isto kao Stivi. On sam je svoje pojacalo uparivao sa tom pedalom. Nisi probao tube screamer sa bugerom.ubija koliko je dobra za bluz ta pedala uz ovakve lampase.da imas i pojacalo od 1500eura moras tube screamer da dodas bas taj sastojak koji fali.

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Dec 2015, 23:05

Kristijan wrote:Ово је напросто непристојно. Човек преноси своје искуство, и то врло озбиљно искуство. Ако не делиш његово мишљење то и даље не значи да је његов став будалаштина, и овако се не разговара. Да не причам колико човек мора да буде опседнут да уопште склапа овакве колаже. Изузтно ружно и ниско, то је све што могу да ти кажем.

Za nekog ko nije od juce po forumima promice ti dosta finesa. Mada u retrospektivi i ne cudi, posto tvoji komentari ne idu ispod nivoa seminarskog, a ljudi vremenom nauce da sroce sta imaju u mnogo kracim formama. Niti sam napisao da ne delim njegovo misljenje, niti sam insinuirao nesto slicno. A ne mislim ni da je njegov stav budalastina. Sta vise bilo mi je simpaticno kako je nabacio da smara ljude sa istom pricom, al' aj da je cujemo jos jednom. Apropo opsednutosti, kolaziranje spada u neki siri spekar stvari kojima se bavim, tako da hvala na dekonstrukciji licnosti, ali to su stvari koje se rade jako brzo mozda minut, dva najvise, svakako nije nesto sto oduzima vreme i zahteva koncentraciju.

Ako njemu smeta, "Baba Slim", zao mi je :) Nisam mislio nista lose ni izbliza ni izdaleka, ovo je vise bilo direktan prenos iz glave u smislu "kako 20w, nista bez 50w bre!" :)
Last edited by Frostensen on 03 Dec 2015, 23:15, edited 3 times in total.

alfonso

Post by alfonso » 03 Dec 2015, 23:08

Tu bugeru sam vec video da neko ovde spominje i to mi je nekako za sad u glavi. Mada kazem nisam procesljao sta sve ima. S obzirom na to da stvarno ne trazim nista specijalno i da imam dosta vremena za isprobavanje i razmisljanje,na kaju mislim da cu da izadjem zadovoljan iz cele price. Nisam mnogo zahtevan,mada isamsebi zvucim zahtevno i kao da se proseravam kad pricam kako trazim ton. Vise se baziram neki lick da bude "moj" Sviram kad sam sam kuci da ne smetam zeni :) a imam vremena. Komsiluk bas i nemam :)
Inace do skoro sam vezbao skale,sad malo vise drndam pa ko zna gde cu da zavrsm

Post Reply