fuzz

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dweezil

Re: fuzz

Post by dweezil » 14 Oct 2008, 20:38

pa da ili kao ovo :D

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Oct 2008, 23:18

Upravo tako. Ali najviše mi smeta sve to laganje. Uzmimo, na primer, Fulltone OCD. Najobičniji overdrajv TubeScreamer škole (modifikovani VooDoo Labs Overdrive, da budem precizan) sa dva FET tranzistora za ukras (koriste se samo njihove diode u klipingu). Znate šta je Klon Centaur prema takvom dizajnu? Intel Dual Core, eto šta je. Da li zvuči dobro? Svakako, ali i TubeScreamer zvuči dobro, ako ga malo modifikuješ. Zašto ga onda preimenovati u nešto novo i prodavati kao Alahov dar gitaristima? Zašto svo to laganje?

dweezil

Post by dweezil » 14 Oct 2008, 23:33

its all business baby, :), a mora se smisliti novo ime uvek, bilo bi glupo da se pedala zove tube screamer improved, ili fuzz face modified :). :D
imena zbunjuju ali kad se otvori hauba odmah sve bude jasnije.

xspaceman

Post by xspaceman » 14 Oct 2008, 23:41

..ili kako bi Bo Diddley pjevao: "you can't judge a book by its cover..."! :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Oct 2008, 23:59

Pa da. :D Al' kad čujete ove iz Fulltonea kako hvale svoj rad - ispade da je ta kompanija bolja od NASAe po pitanju projektovanja. A ovamo kradu dizajne kako stignu...

dweezil

Post by dweezil » 15 Oct 2008, 00:05

pa jeste, i mene iritira Fulltone po marketingu, a bogami i po cenama. I ne volem sto mecu u savijeni lim a ne u diecast alluminium kutije. Jbg stvar ukusa.
Ali vishe me nervira trend minijaturizacije i smd, verovatno ce pcb jednog dana biti vintage kao danas ptp wiring. Cuvajte svoje pedale, jednoga dana vredece puno :D ali onda cete biti mnogo matori da bi znali sta cete sa njima (mislim sa parama), a slabo cete i cuti.

jcm 800

Post by jcm 800 » 15 Oct 2008, 09:24

Rocket Roll wrote: Šedouzi su od kompanije VOX tražili da im naprave VOX AC30, jer se VOX AC15 nije čuo od njihovog vrištanja. Posle su Bitlsi od kompanije VOX tražili VOX AC50 i VOX Super Beetle, jer se ni VOX AC30 nije čuo od vrištanja tinejdžerki. Vintage tinejdžerke su više učinile za istoriju rokenrola od svih Džimova Maršala ovog sveta. :D
Da nije opet malo MNOGO pretjerivanja ovdje? :?

Ova izjava tako netacna i tako tendenciozna da duboko zalazi u domen djetinjastog. :grummel_2:
Uz sve to ona sama sebe negira.
Da su gorepomenuti Beatles i Shadows se obratili pravoj kompaniji uopste ne bi imali ovakvih problema. Upravo je Jim Marshall sa svojim proizvodima vrlo uspjeshno rjesavao probleme ove vrste.
OD 1966 na raspolaganju im je bio Marshall Super Lead 1959 (poznatiji kao 100w Plexi), cudovishte od 100 wati sa full stackom 4x12 1960 i 4x12 1960b Celestionovih greenbackova, sa kojim definitivno ne bi imali problema da cuju sebe od vristanja vintage ili ne vintage tinejdzerki. :gitara2:
A godinu dana kasnije pojavio se i Marshall 200w, prvo takozvani "pig" a od 1968 i Marshall Major sa preko 200w. Sa ovom zverkom i pratecim zidom full stackova ne bi imali problema da cuju sebe ni na bojnom polju kod Prohorovke u jeku Kurske bitke. :butthead:

Prema tome ovakve izjave predstavljaju samo odapinjanje otrovnih strijela na sve koji drugacije misle. A posle ce biti da neko drugi truje temu.

Budimo ozbiljni

xspaceman

Post by xspaceman » 15 Oct 2008, 11:37

Ljudovi nemojte opet na tu temu Marshall vs rest of the world! :)Bar ne na ovom mestu, jer je ovde tema fuzz ako se ne varam! :jedi_fight:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Oct 2008, 14:19

Da, juče me je Z*Z*Z podsetio da je kod nas od fuzzeva nabavljiv i Behringer VT911 Vintage Tube Overdrive. Probao sam ga u Artistu - po zvuku je ipak bliži Muffu nego ičem drugom. Dosta ljudi, ipak, kaže da zvuči grozno. Moraćete sami da ga poslušate i da donesete zaključak.

ImageImage

ImageImage

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 15 Oct 2008, 14:42

Dunno, meni zvuci uzasno, ali nekom ko voli fuzz mozda i nije los. Sta ostali kazu? Evo link

xspaceman

Post by xspaceman » 15 Oct 2008, 15:40

A evo i Zoom UF-01 ultra fuzza kojeg bi trebalo imati i kod nas! :metal:
http://www.youtube.com/watch?v=cUZbNcRGlu8

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 15 Oct 2008, 16:23

xspaceman wrote:A evo i Zoom UF-01 ultra fuzza kojeg bi trebalo imati i kod nas! :metal:
http://www.youtube.com/watch?v=cUZbNcRGlu8
Eh, kolega Spaceman, da je taj fuzz dostupan, ja bih ga vec posedovao :mrgreen: Nazalost vise se ne proizvodi i model je poznat kao "FuzzFactory za siromasne"; Ima veoma dobar fuzz ton, vise potova od standardnih varijanti i poznat je kao jedini fuzz iz masovne proizvodnje koji samooscilira :jeej:

Image

dweezil

Post by dweezil » 15 Oct 2008, 16:28

na lyrastyle sajtu postoji i taj zoom fuzz u ponudi ali da li ga imaju stvarno to ne znam

http://www.lyrastyle.co.yu/proizvodi.ph ... rch=&lap=1

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Oct 2008, 17:15

Nemaju ga već odavno. Poslednje što im je ostalo i što sam ja u SkyMusicu zatekao kada sam tamo prvi put ušao (davnih godina, ne sećam se kad tačno) je bio Zoom PD-01 Power Drive. Kroz par meseci je prodat i on i ništa više iz te Zoomove analogne serije nisam kod nas video na prodaju. Uostalom, davno je ona i bila u regularnoj proizvodnji.

Ta Zoomova analogna serija je bila genijalna. Naravno, urađena je skoro kompletno SMD, i gotovo je nemoguće replicirati je zbog velikog broja delova i "CMOS charge pump" rešenja na svakoj pedali, ali u pitanju je čista poezija izrade.

Da ne poverujete da je Zoom takve dizajne davao skoro za dž (ako gledamo odnos cena-inovacija-složenost). Zato su i prestali, valjda, da ih proizvode - predobre stvari koje su išle za premale pare.

U poređenju sa Zoomovim UF-01 Ultra Fuzzom, standardni fuzz / overdrive / distortion dizajn je običan kineski upaljač, a Roger Mayer dizajni - zabava dece koja se igraju u pesku:

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

E, to se zove moderno dizajniranje i projektovanje gitarskih efekata!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Oct 2008, 01:22

Ah, da, setio sam se da postoji i jedan fuzz za "široke mase narodne" koji nismo spomenuli - Behringer SF300 SuperFuzz (http://www.behringer.com/SF300/index.cfm?lang=ENG):

ImageImage

Zvuči dovoljno dobro. Možda ipak suviše civilizovano, ali nije loš.

Post Reply